Rotterdam,
25
januari
2023
|
10:20
Europe/Amsterdam

Handen uit de mouwen en gaan!

Iris Kerst

De welbekende Rotterdamse quote ‘niet lullen maar poetsen’ neemt de 28-jarige Iris Kerst erg serieus. In 2021 zette zij het Urban Leisure & Tourism Lab op in Rotterdam Zuid om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan toerisme in de stad.

Kun je jezelf voorstellen?
Ik ben Iris Kerst, 28 jaar en ik kom uit Nieuwerkerk aan de IJssel. Ik werk nu bijna drie jaar voor Hogeschool Inholland en houd mij vooral bezig met het opzetten van ENSUT - het Expertise Netwerk Sustainable Urban Tourism. Dit netwerk van allemaal hogescholen en verschillende partijen uit het werkveld gaat zich bezighouden met stedelijk duurzaam toerisme. Ook met het verder brengen van bestaande living labs, zoals het Urban Leisure and Tourism Lab Rotterdam ben ik druk. Verder sport en reis ik graag.

Waar reis je allemaal heen?
Ik vind Split in Kroatië geweldig. We zijn nu ook bezig met het opzetten van een lab daar. Zo kunnen de hogescholen zich daar ook meer in verdiepen.

Wat gaaf. Kun je iets vertellen over het Urban Leisure & Tourism Lab en jouw rol hierin?
Het Urban Leisure & Toursim Lab is een onderwijs- en onderzoekslab. We doen bijvoorbeeld onderzoek naar placemaking, toegankelijkheid en inclusiviteit van toerisme en hoe we bewoners zouden kunnen betrekken bij toerisme. We zijn dus aan het onderzoeken naar hoe we plekken zoals Rotterdam Zuid aantrekkelijker kunnen maken zonder dat dit zorgt voor overlast bij bewoners op lange termijn.

De studenten die meewerken aan de labs gaan een semester lang aan de slag met een vraagstuk. Komend jaar zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat er een tof concept ligt voor Koningsdag op Rotterdam Zuid. 
Ik zorg ervoor dat er voor de studenten een vraagstuk is, dat de ondernemers betrokken worden en dat zij met elkaar in contact komen. Daarnaast kijk ik (samen met collega’s) of er geschikte subsidieprojecten zijn, waarmee we er ook onderzoek aan kunnen koppelen.

Hoe ben je hierin gerold?
Dat is dus best grappig! Een oud-collega wist dat deze functie open stond en heeft mij hierover verteld. Ik hou heel erg van het opzetten van het nieuwe dingen. Hoewel veel mensen zo’n sprong in het diepe niet durven wagen, zie ik hier de uitdaging wel van in. Ik houd wel van een uitdaging dus daarom hoefde ik niet lang te twijfelen. Ik heb een enorme drive en ambitie en ben  erg gemotiveerd om het werk te laten slagen.

Wat is het einddoel van dit project?
Ik zeg altijd dat ik hoop dat we impact maken. Ik zou het supertof vinden als we de projecten van de studenten kunnen uitvoeren. Het echte einddoel is Rotterdam beter, schoner en leuker maken.

Zijn er al resultaten en hoe groot is de impact hiervan?
We hebben al heel wat concepten van studenten liggen. Er is vaak ook interesse deze verder uit te brengen, maar hier zijn we helaas nog niet. Verder hebben we ook al een mooi onderzoek mogen doen voor de gemeente Rotterdam. De conclusie en aanbevelingen hiervan zijn besproken in de gemeenteraad. Dat zijn natuurlijk gave dingen.

Waar ben je tegenaan gelopen tijdens het proces?
Voor veel mensen zijn de living labs zijn nog steeds een vreemde eend in de bijt en ze zijn nog erg onbekend. Daarom heb ik vaak het idee dat de labs zich moeten bewijzen. Ook is het lastig om de bewoners uit de buurt te blijven betrekken. Hoe zorgen we ervoor dat zij niet gek van ons worden? (lacht) Met andere woorden, dat zij geen overlast ervaren van het onderzoek dat wij doen. Dat is de vraag die we elke keer opnieuw stellen.

Je zult hier vast veel van geleerd hebben!
Zeker! Ik heb ondertussen met zoveel verschillende mensen mogen samenwerken. Daarvan heb ik weer geleerd dat je iemand niet na één gesprek kunt beoordelen. Iedereen heeft een verhaal en ik probeer hier open voor te staan en goed te luisteren naar deze verhalen.

Wat zijn jouw YES-momenten?
Dit kunnen de kleinste dingen zijn. We zijn bijvoorbeeld genoemd in een artikel van de gemeente Rotterdam. Dit was dan wel voor intranet, maar toch. Ook altijd leuk wanneer een onderzoek goed wordt afgerond en we toffe resultaten hebben. Al met al vind ik het supergaaf wanneer concepten verder komen dan alleen de plank en er daadwerkelijk verschil gemaakt wordt.

Wat ik ook leuk vind is om te zien hoe studenten toch ietwat onzeker beginnen in het lab en op een gegeven moment helemaal opbloeien. Ze hebben contact gehad met mensen in de buurt en hebben hierdoor het idee dat zij echt iets kunnen bijdragen aan de buurt. Dat is enorm leuk om te zien.

Zijn er ook do’s en don’ts waar jij de afgelopen tijd van geleerd hebt?
Gewoon doen! Handen uit de mouwen en gaan. Op z’n Rotterdams: wees niet bang om op je bek te gaan. Als don’t zou ik willen meegeven: je niet afsluiten voor ideeën van anderen, maar luister juist. Zoals ik al zei hebben veel mensen een verhaal waar je wijze lessen uit kunt halen.  

Geschreven door: Jonie Vis, student Communicatie bij Inholland Rotterdam