Alkmaar,
17
november
2016
|
12:52
Europe/Amsterdam

Hasselbraam wint FIRST LEGO League bij Inholland Alkmaar

De winnaars: team Hasselbraam

Spanning, blijdschap en een hoop enthousiaste kinderen tijdens de regiofinale van de FIRST LEGO League (FLL) Noord-Holland Noord woensdag 16 november bij Inholland Alkmaar. Het team Hasselbraam van de gelijknamige basisschool uit Heerhugowaard, kwam als grote winnaar uit de bus van de internationale robotwedstrijd en gaat door naar de Beneluxfinale.

“Met deze wedstrijd willen we kinderen enthousiast maken voor techniek”, aldus Miriam Lof coördinator van de FLL bij Inholland Alkmaar, die hoopt dat jongeren in de toekomst daardoor eerder kiezen voor een technische opleiding. “We willen het gebrek aan technisch geschoold personeel op de arbeidsmarkt verkleinen.”

‘Animal Allies’
Ieder jaar is er een maatschappelijk thema verbonden aan de legowedstrijd. Het thema van dit jaar is Animal Allies en gaat over de samenwerking tussen mens en dier. In het kader daarvan hebben de twaalf teams onder begeleiding van Technische Informatica- en Pabo-studenten onderzoek gedaan. Elk team ontwikkelt en presenteert een zelfgebouwde robot, die ze missies laten uitvoeren op de finaledag.

De spanning is te snijden wanneer vestigingsdirecteur Dirk van der Bijl de regiofinale opent. De Rabobankzaal is gevuld met scholieren die aandachtig luisteren. Van der Bijl: “Gewoon keihard je best doen, dan komt het vanzelf goed!”

Missies
Jeroen Erkamp, presentator van de wedstrijd, vertelt dat de teams met hun robots diverse missies gaan uitvoeren waarbij de interactie tussen mens en dier centraal staat. “Jullie gaan bijvoorbeeld een visueel gehandicapte man met een blindengeleidehond helpen oversteken.”

Winnaars
Naast de hoofdprijs zijn er winnaars op diverse onderdelen. De scholieren van het team Hasselbraam uit Heerhugowaard scoorde het hoogst op alle onderdelen en kreeg de hoofdprijs. De Alkmaarse basisschool Het Kompas was goed vertegenwoordigd met vier teams, waarvan er twee in de prijzen vielen. Zo mocht team Animal Alert de Teamworkprijs in ontvangst nemen, The Compas Monkeys gingen er vandoor met de Robotpresentatieprijs.

De Super Bijen van basisschool De Windhoek uit Egmond Binnen maakten in de categorie onderzoek het meeste indruk en gingen naar huis de met de Presentatieprijs. Het beste robotontwerp was van de Bezige Bijen van middelbare school het Bonhoeffer College uit Castricum. De Juryprijs ging naar team An Nasr van de gelijknamige basisschool uit Alkmaar.


Impressie van de regiofinale bij Inholland Alkmaar. (bron RTV-NH)

De regiofinale Noord-Holland Zuid vindt woensdag 23 november plaats bij Inholland Haarlem. De overallwinnaar daarvan gaat samen met team Hasselbraam door naar de Beneluxfinale van de robotwedstrijd op zaterdag 4 februari bij het Deltion College in Zwolle. De overallwinnaars maken daar kans op een plek in de wereldfinale in de Verenigde Staten.

FIRST LEGO League
De FLL is een internationale robotwedstrijd voor kinderen van 9 tot en met 14 jaar. Jaarlijks gaan leerlingen van basis- en middelbare scholen de strijd met elkaar. In totaal doen dit jaar ruim 28.000 teams mee uit meer dan 70 landen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.