25
april
2023
|
15:45
Europe/Amsterdam

HBO-Monitor 2022: hbo’er kan goed terecht op de arbeidsmarkt

studenten_voltijd_samenwerken

Hbo’ers die de arbeidsmarkt betreden hoeven nauwelijks te zoeken naar een baan en kunnen vrijwel allemaal op hun eigen opleidingsniveau aan de slag. Die conclusie is te trekken naar aanleiding van de jaarlijkse HBO-Monitor van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Maastricht University, die vandaag is verschenen. Ook in voorgaande jaren bleek dat hbo’ers prima hun weg vinden op de arbeidsmarkt. Dit geldt ook voor studenten van Hogeschool Inholland.

“Deze enquête laat nogmaals zien dat je met een hbo-opleiding een goede start van je loopbaan kunt maken”, laat voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen in een reactie weten. “In deze snel veranderende arbeidsmarkt werken we in het hbo bij voortduring eraan om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst ook zo blijft.”

Inholland-afstudeerders succesvol 
Aan het onderzoek werkten landelijk in totaal 30.000 oud-studenten mee, die afstudeerden in 2020/2021. Daarvan hebben 1.576  respondenten hun opleiding bij Hogeschool Inholland gevolgd. Het onderzoek laat zien dat afgestudeerden van Inholland behoorlijk succesvol zijn op de arbeidsmarkt: 65% geeft aan veel carrièremogelijkheden te ervaren en 74% is (zeer) tevreden met de functie die ze hebben.

Hbo’ers doen het overigens al jaren goed op de arbeidsmarkt. Met name in ‘tekortsectoren’ zoals bètatechniek, zorg en onderwijs blijkt dat hbo’ers erg snel werk vinden. Ook maken ze daar de meeste kans op een vaste baan.

Aansluiting arbeidsmarkt 
De respondenten van Inholland zijn over het algemeen positief (77%) over de manier waarop hun opleiding aansluit op het werk: Veruit de meeste vinden een baan in het vakgebied waarvoor ze zijn opgeleid (77%).

Het ROA en de Vereniging Hogescholen hebben gezamenlijk een Factsheet uitgebracht met de resultaten van de HBO-Monitor 2022. Voor Hogeschool Inholland zijn de resultaten terug te vinden in het informatieportaal op Iris.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.