Rotterdam,
23
februari
2023
|
21:15
Europe/Amsterdam

Heel Rotterdam Leest bij Inholland Rotterdam

De leesambassadeurs van Heel Rotterdam Leest kwamen op donderdagmiddag 16 februari bijeen in de Leeskamert op Inholland Rotterdam. Het doel van de middag was elkaar inspireren: hoe krijgen we kinderen aan het lezen? 

Femke Ganzeman heeft als lerares in het basisonderwijs gewerkt en werkt nu als onderwijsadviseur. Zij wijst erop dat lezen steeds vaker plaatsmaakt voor het bekijken van filmpjes. Daarom komt zij met een betoog waarin zij de aanwezigen laat zien hoe lezers plezier kunnen hebben met lezen. “Koppel lezen aan thema’s, wereldoriëntatie of de actualiteit. Zo wordt het makkelijker om aan boekpromotie in de klas te doen”.

Nicky de Boer heeft haar eigen bedrijf Lezenslessen en vroeg zich in haar presentatie het volgende af: “Hoe komt het dat sommige leerlingen niet willen lezen, leesweerstand of leesangst hebben? En hoe betrek je deze lastig te bereiken leerlingen bij het leesonderwijs, waardoor ze kunnen ervaren wat leesplezier is?”

Dit is was lezen je brengt
In haar presentatie vertelde zij hoe je meer grip kunt krijgen op de leesmotivatie en het leesplezier van aarzelende lezers. Daarnaast gaf zij praktische handvatten en een stapel boekentips waarmee je deze leerlingen kunt aanmoedigen om zelf ook een boek op te pakken. Haar belangrijkste les: “Leer kinderen dat lezen geen saaie, schoolse taak is, maar juist een activiteit waarmee je de wereld beter leert kennen, je eigen interesses kunt verdiepen en leert denken over jezelf en de ander.”

Instagram en Bookflix
De leesambassadeurs luisterden ook geboeid naar Henny Geurts, gepensioneerd basisschool lerares en bibliotheekmedewerker bij Pabo Thomas More. Door workshops, boekpromoties tijdens colleges, een leeskring met aandacht voor Instagram en Bookflix, maakt deze hogeschool studenten enthousiast om te lezen. Als toekomstig basisschool leraren, zijn deze studenten de aangewezen personen om de jeugd weer aan het lezen te krijgen. 

De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel en daarbij mocht iedere aanwezige een boek meenemen van het boekenbuffet.

Boekenkasten bij Inholland
Ook Inholland heeft een werkgroep opgericht waarin lezen bevorderen centraal staat. In het gebouw staan inmiddels diverse boekenkasten, waaruit iedereen boeken mee mag nemen. Via instagram zijn podcasts gemaakt over recente boeken en we staan steeds open voor nieuwe initiatieven. Ben je nieuwsgiering luister een van de podcasts.

Hoe het begon: Heel Rotterdam Leest
Begin 2021 heeft een groep enthousiaste collega’s uit mbo en hbo een initiatief genomen. De afgelopen jaren wordt er steeds minder gelezen en dat heeft gevolgen voor iedereen. Door het oprichten van Heel Rotterdam Leest en het sluiten van een convenant dat door bijna alle onderwijsinstellingen in de Rotterdamse regio is ondertekend, hoopt Heel Rotterdam Leest, lezen te stimuleren.  

We zoeken leesambassadeurs!

Ondertekenen van het convenant betekent ook actief deelnemen. De instellingen van voorschoolse opvang tot en met de Erasmus universiteit hebben hiermee toegezegd om het lezen binnen de instellingen te stimuleren. Dat doen zij door leesambassadeurs aan te stellen. De leesambassadeurs komen drie keer per jaar bijeen in een bijeenkomst met alle instellingen, zoals gebeurde op 16 februari bij Inholland. Daarnaast ontplooien zij initiatieven binnen de eigen instellingen. Er wordt nog steeds gezocht naar enthousiaste leesambassadeurs. Ben je geïnteresseerd, kijk dan op de website Heel Rotterdam Leest hoe je je kunt aanmelden. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.