Haarlem,
20
juli
2020
|
07:06
Europe/Amsterdam

‘Het is heel complex om iets heel eenvoudigs te maken’

Honoursstudenten halen inspiratie uit de natuur voor designlamp

NS Circular Challenge

Van oud keukenkastje naar hippe designlamp. Het is een opvallende transformatie, maar studenten Saskia van der Velden, Emmanuel Bakare en Timo van der Steenhoven zagen het voor zich. Hun SET-light leverde hen in mei de hoofdprijs van de NS Circular Challenge op. "Organisaties vinden het heel leuk als studenten interesse tonen of zelf iets willen opzetten.”

Voor de Challenge bedenken studenten van technische Inholland-opleidingen creatieve, circulaire bestemmingen voor oude interieuronderdelen. Alle studenten doen mee aan het honoursprogramma van het Domein Techniek, Ontwerpen & Informatica. Hun opdrachtgevers zijn bedrijven uit Noord-Holland. Timo, Emmanuel en Saskia gingen in zee met woningcorporatie de Alliantie, die circulatie wil toepassen bij de renovatie van woningen.

Van oude naar nieuwe meubels
“Bij circulatie worden materialen niet afgebroken, maar liefst in hun eigen functie opnieuw gebruikt”, zegt Timo. “Wij ontwierpen lampen die gemaakt zijn van oude keukenkastjes uit woningen van de Alliantie, die op deze manier meubels blijven. Door vier identieke vormen te snijden, zijn verschillende formaten en typen lampen mogelijk.” Het team deelde de juryprijs met Kim Dekker en Timo Klaver van project Simon; zij transformeerden oude treinvloeren in scheidingswanden. Een derde team zocht een nieuwe bestemming voor treinstoelen.

Saskia doet de opleiding Bouwkunde, Emmanuel studeert Aeronautical Engineering en Timo volgt Technische Informatica. “Dat zijn drie heel verschillende werelden”, zegt Timo. “Toch zijn we – na wat hobbels – geëindigd met de SET-light, mede omdat we ieder input gaven vanuit onze opleiding.”

Simpliciteit heeft charme
De studenten volgden als onderdeel van de Challenge masterclasses met onder meer circulaire adviesbureaus Noorderwind en Regeneration Design, en met Mauro Gallo, Inholland-lector 'Biomimicry - leren van de natuur voor duurzame oplossingen'. 
Het team stak van de masterclasses op dat de natuur haar tijd neemt voor evolutionair ontwerp en daarbij zo weinig mogelijk arbeid en energie gebruikt.

“Bij bio-inspired design is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. De ontwikkeling van een goed, gehercirculeerd product moet je daarom niet overhaasten", aldus Timo. "Wel is het heel complex om iets heel eenvoudigs te maken. We kwamen vanzelf uit bij een minimalistisch ontwerp. Simpliciteit heeft zijn eigen charme.”

Geheel circulair
Saskia was verantwoordelijk voor het ontwerp. Ze hield daarbij rekening met de praktische uitvoerbaarheid. “Eerst bedacht ik een metalen lamp, maar hout is lichter, duurzamer en makkelijker te bewerken.” De beoogde circulariteit vormde een uitdaging. “De verbindingen kunnen we moeilijk lijmen, want dan is de lamp niet echt circulair meer. We kozen daarom voor tandverbindingen. Daardoor valt de lamp ook nog eens makkelijk uit elkaar te halen én te stapelen”, aldus Saskia.

Als student heb je al snel ontzag voor mensen met een hoge functie binnen organisaties, maar wij werden in de praktijk snel uitgenodigd om te videobellen of op bezoek te komen.
Timo van der Steenhoven, student Technische Informatica

Geen wittejassenvrees
Timo ontdekte tijdens dit honourstraject dat ‘wittejassenvrees’ niet nodig is. “Ik ben veel mondiger geworden. Als student heb je al snel ontzag voor mensen met een hoge functie binnen organisaties, maar wij werden in de praktijk snel uitgenodigd om te videobellen of op bezoek te komen. Ze vinden het heel leuk als studenten interesse tonen of zelf iets willen opzetten.”

De Alliantie vroeg de studenten na de Challenge om een productieproces uit te werken en meer prototypes te maken. Daar voelden de teamleden wel wat voor. “Ik heb tot nu toe al zoveel geleerd, ik wil het hier niet bij laten!”, zegt Timo. Saskia vult aan: “We zijn nu op zoek naar een bedrijf dat onze lampen machinaal kan vervaardigen.” Het zou daarom zomaar kunnen dat de SET-light straks in de winkels ligt.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.