30
september
2021
|
08:43
Europe/Amsterdam

'Het klimaat laat géén ruimte voor nieuwe investeringen in fossiele energie'

Inholland vraagt ABP om versnelling verduurzamingsbeleid

Verduurzaming

Op basis van signalen van collega’s, vraagt het College van Bestuur van Hogeschool Inholland deze week het pensioenfonds ABP dringend om zijn beleggingsbeleid versneld te verduurzamen. “Wij hebben begrepen dat nog steeds een groot deel door u wordt geïnvesteerd in fossiele energie. Het tempo waarin ABP bijdraagt aan het terugdringen van CO2-uitstoot tot nul moet écht omhoog. Deze opvatting wordt gedeeld door medewerkers die willen dat de beleggingen door hun pensioenfonds bijdragen aan het aanpakken van de klimaatcrisis”, aldus collegevoorzitter Bart Combee, in een brief gericht aan ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortman-Kool.

In de brief uit het CvB zijn zorgen uit over het klimaat en geeft aan dat het huidige investeringsbeleid van ABP niet past bij een hogeschool die duurzaamheid en de zorg voor de toekomst van onze samenleving hoog in het vaandel heeft staan. “Medewerkers kaarten bij ons aan dat ze zorgen hebben of de beleggingen in hun pensioenen wel voldoende bijdragen aan het noodzakelijke tempo van maatregelen om de klimaatverandering te keren. Bij Hogeschool Inholland zijn ongeveer 2.800 collega’s die iedere maand pensioenpremie aan u betalen. Aangezien alle medewerkers in het hbo hun pensioenen collectief bij het ABP beleggen, kunnen onze medewerkers niet anders dan het ABP aanspreken op hun beleggingsbeleid.”

“Zoals we allemaal weten voltrekt de klimaatverandering zich versneld en heeft ontwrichtende gevolgen”, aldus de brief. “De heldere boodschap vanuit de wetenschap is, kort samengevat, dat we zo snel als mogelijk moeten stoppen met fossiele energie, om verdere onomkeerbare opwarming van de atmosfeer te voorkomen. Het klimaat laat géén ruimte voor nieuwe investeringen in fossiele energie.”

Het College van Bestuur waardeert het feit dat het ABP aangeeft duurzaam te willen beleggen en dat deze ambitie al voor een belangrijk deel waarmaakt. Maar het tempo moet omhoog. “Wij vragen u uw beleggingsbeleid nogmaals te herzien, zodat verduurzaming op kortere termijn gaat plaatsvinden. Wilt u kortom uw invloed op het investeringsbeleid van ondernemingen gaan aanwenden, zodat het verbruik van fossiele energiebronnen in een hoger tempo wordt teruggedrongen. Wilt u zich tot het uiterste inspannen daarvoor? Dat zijn vragen die wij graag beantwoord willen zien. Daarmee kunt u ook onze collega’s bij Inholland informeren dat hun pensioenpremie daadwerkelijk bijdraagt aan de dringend noodzakelijke verduurzaming. Zodat zij met een gerust hart deelnemer kunnen blijven. Zodat we samen verder komen, sneller dan nu het geval is.”

In de brief biedt Hogeschool Inholland aan mee te helpen om genoemde duurzame ambities te realiseren en mee te denken over het vinden van alternatieve investeringsmogelijkheden. “Onze Amsterdamse collega’s uit het hbo en wo gaan het initiatief nemen tot het organiseren van een conferentie over dit onderwerp dit najaar. Inholland draagt daar met haar kennis over de energietransitie en verduurzaming van de samenleving aan bij. Die stellen we graag voor u beschikbaar.”

Reacties 1 - 4 (4)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Evert
30
September
2021
Super dit! Als nieuwe medewerker van Inholland kende ik het ABP inderdaad als niet echt duurzame investeerder, dus fijn dat inholland daar als mijn nieuwe werkgever aandacht voor vraagt!
Philippa Collin
30
September
2021
Bravo CvB! I'm delighted to read this.
We have enormous potential as a learning community to make valuable contributions to a sustainable future. Here for example is a Dutch consortium of entrepreneurs who are working on practical solutions: https://climatecleanup.org/
We have students from all disciplines who are bursting with ideas about raising awareness. With this grassroots enthusiasm and your clear leadership, we will be unstoppable!
jelle
30
September
2021
Goed nieuws & de hoogste tijd!
Koos Zwaan
30
September
2021
Wat een fantastisch bericht, hulde aan het CvB voor deze actie! Dit soort collectieve druk op het ABP is nu heel dringend nodig. Ik worstel persoonlijk al een hele tijd met het feit dat ik verplicht ben om bij het ABP mijn pensioen onder te brengen, maar dat hun investeringen niet overeenkomen met wat ik belangrijk vind, heel fijn om te merken dat dit gedeeld wordt door collega's en zelfs op het hoogste niveau van de hogeschool wordt ondersteund!