Alkmaar,
09
maart
2020
|
15:15
Europe/Amsterdam

20ste Van Foreest Publiekslezing afgelast

'Nederland als vergeten voorbeeld voor de Verenigde Staten'

Foreest Publiekslezing gaat vanavond niet door
Vanavond, 10 maart, zou Historicus Geerten Waling in de Grote Kerk in Alkmaar de Van Foreest Publiekslezing geven. Het organiserend comité van de Van Foreest Publiekslezing (Noordwest Ziekenhuisgroep, gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland) heeft besloten deze vanavond niet door te laten gaan.

Uitstellen
De vele afzeggingen heeft het comité doen besluiten de lezing uit te stellen. Het comité betreurt dit besluit te moeten nemen.

Vervolg
De organisatie kijkt samen met de spreker naar een nieuw moment om de lezing te organiseren. Daarbij kunnen de uitgegeven toegangskaarten opnieuw worden gebruikt. Op het moment dat er meer bekend is over de nieuwe datum wordt u daarover geïnformeerd.

Ik heb al een kaart gekocht
De mensen die een kaart hebben gekocht voor deze lezing worden via e-mail benaderd door TAQA theater de Vest.

 

Hartelijke groet, het organiserend comité Van Foreest Publiekslezing

Willem Moolenaar, Johan Ursem, Elles Eikenaar, Karin Ossebaar, Richard Oerlemans, Natasha Glass

------

 

De Verenigde Staten zijn voor een belangrijk deel gevormd door Nederland, Nederlanders en principes die in Nederland zijn uitgedacht en uitgeprobeerd. Dat we dit 'onterecht zijn vergeten' vertelt historicus Geerten Waling dinsdag 10 maart tijdens 20ste editie van de Van Foreest Publiekslezing in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. De muziek wordt verzorgd door het Regionaal Jeugdorkest Artiance en je kunt luisteren naar het spel op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Aanmelden voor de lezing kan vanaf maandag 3 februari! 

Nederland als vergeten voorbeeld voor de Verenigde Staten
De Amerikaanse Onafhankelijkheid in 1776 was een waarlijk revolutionair moment. Vol spanning keek de wereld toe wat de Founding Fathers gingen doen. Een democratische, federale republiek? Dat was ongehoord. Of toch niet? Nee, sinds 1588 bestond er al zo'n land: de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Nederland dus, in zijn vroegste vorm. In zijn lezing vertelt historicus Geerten Waling wat we onterecht zijn vergeten: dat de Verenigde Staten voor een belangrijk deel zijn gevormd door Nederland, Nederlanders en principes die in Nederland zijn uitgedacht en uitgeprobeerd.

En zeker de rol van Alkmaar mogen we niet vergeten. Al lang voordat in 1573 tijdens de Nederlandse Opstand hier 'de Victorie begon', was deze stad een belangrijk economisch en cultureel knooppunt. Daarin is een waar monument van lokaal zelfbestuur het Alkmaarse Stadhuis, dat in 1520 werd opgeleverd - een jaar voordat de medische genie Pieter van Foreest hier werd geboren. Met dit alles speelt Alkmaar een cruciale rol in het lange proces dat uiteindelijk zou leiden tot de vrije en welvarende democratische rechtsstaten die we tegenwoordig in grote delen van de wereld zo zijn gaan waarderen…..

Over Geerten Waling
Historicus Geerten Waling (1986) is columnist voor Elsevier Weekblad en onderzoeker aan de Universiteit Leiden, alwaar hij in 2016 promoveerde met het boek 1848 - Clubkoorts en revolutie (Nijmegen: Vantilt 2016). Naast artikelen en opiniestukken schreef hij meerdere boeken over de geschiedenis van de democratie, zoals Zetelroof (Nijmegen: Vantilt 2017) over fractiediscpline en afsplitsing in de Tweede Kamer en, samen met Wim Voermans, Gemeente in de genen (Amsterdam: Prometheus 2018) over de lokale democratie in Nederland. Als commentator is hij geregeld te gast op NPO Radio 1 en televisieprogramma's zoals Buitenhof.

Bestellen toegangskaarten

Vanaf maandag 3 februari 2020 kun je via de website van de Grote Kerk Alkmaar kaarten kopen of aan de kassa van theater De Vest. De kaarten bedragen 7,50 euro per stuk. Wees er op tijd bij, want let op: vol is vol.

Van Foreest Publiekslezing: een goede traditie
Volgens goede traditie wordt jaarlijks een vooraanstaand wetenschapper, ontwerper of schrijver uitgenodigd om in de Van Foreest Publiekslezing in te gaan op onderwerpen die liggen op het snijvlak van samenleving, gezondheidszorg en cultuur. De lezing dankt haar naam aan de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van de 16e eeuw. Zijn naam is ook verbonden aan twee wetenschappelijke activiteiten in Alkmaar, de jaarlijkse Pieter van Foreest Wetenschapslezing en Wetenschapsprijs.

Eerdere lezingen zijn gehouden door Ineke Sluiter (2019), Frank van de Goot (2018), Menno de Bree (2017), Jelle Brandt Corstius (2016), Sjoerd Kuyper (2015), Bert Keizer (2014), Paul Mijksenaar (2013), Henkjan Honing (2012), Jan Blokker (2011), Auke van der Woud (2010), Paul Scheffer (2009), Jan van Hooff (2008), Douwe Draaisma (2007), Nelleke Noordervliet (2006), Marita Mathijsen (2005), Joost Zwagerman (2004), Herman Beliën (2003), Herman Pleij (2002) en Henk van Os (2001).

Samen organiseren
De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroepgemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar.