Haarlem/Amsterdam,
02
november
2016
|
10:52
Europe/Amsterdam

Hoe geef je zo goed mogelijk aardrijkskundeles?

Marian Blankman

Pabo-docent Marian Blankman van Inholland Haarlem promoveert woensdag 9 november aan de Vrije Universiteit op haar proefschrift ‘Teaching about teaching geography: Developing primary student teachers’ pedagogical content knowledge for the subject of geography’. Kern van haar onderzoek is de zoektocht naar een manier om pabo-studenten op een goede manier les in aardrijkskunde te geven.

Marian Blankman is docent aardrijkskunde en kerndocent onderzoek bij de Pabo in Haarlem. In haar promotieonderzoek heeft zij onderzocht wat nodig en mogelijk is om de ‘Pedagogical Content Knowledge (PCK)’ voor het vak aardrijkskunde van eerstejaars pabostudenten te ontwikkelen. PCK kan omschreven worden als alles wat je nodig hebt om een vak goed te kunnen onderwijzen.

Blankman: “De vraag die in het onderzoek centraal stond is hoe we aanstaande leerkrachten kunnen voorbereiden op het geven van goede en inspirerende aardrijkskundelessen in de basisschool. Aardrijkskundedocenten aan de pabo’s in Nederland staan namelijk voor de uitdagende taak dit te doen in de context van weinig onderwijsuren, weinig basiskennis van studenten, grote verschillen tussen studenten, en weinig richtlijnen voor de inhoud van het vak.”

Het onderzoek toont aan dat het mogelijk is om de genoemde PCK te ontwikkelen en dat de cursus die daarvoor is ontwikkeld effectief is. De cursus is opgebouwd rond een raamwerk met zeven kenmerken van goed aardrijkskundeonderwijs. Daarbij is uitgegaan van de pre-concepten en alledaagse aardrijkskundige ervaringen van de studenten. Tijdens de lessen modelleert de docent zijn gedrag en geeft hij ruimte voor reflectie.

Het bleek van belang dat de cursus flexibel genoeg is om te passen in verschillende onderwijscontexten en bij verschillende didactische stijlen van docenten, dat de docenten voldoende instructie en praktische handvatten nodig hebben voor het gebruik van de cursus, en dat het voor studenten nodig is om veel en actief te oefenen met de aanpak in verschillende contexten.

De promotie vindt plaats op woensdag 9 november vanaf 15.45 uur in het auditorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Manon Joosten
02
November
2016
Van harte Marian! Veel plezier en succes vandaag. groetjes manon
Ziya İnce
02
November
2016
Hi
Mrs Blackman,
I hear about your presentation from twitter.
I'm a geography teacher in Turkey. I'm also interested in teaching geography.
I would like to attend your meeting but I couldn't. If I wonder may I get your article after your presentation.
Kind regards.

Ziya İnce Ph.D
Geography teacher
Esenyurt Kirac Anadolu Lisesi
Esenyurt/İstanbul/Turkey