Haarlem,
24
februari
2023
|
08:05
Europe/Amsterdam

Hoe krijg je een nieuwe generatie in beweging?

Studenten Sportkunde en werkveld buigen zich over leefstijl basisschoolkind

50 procent van de kinderen beweegt te weinig of te eenzijdig, ook wordt er amper nog buitengespeeld. Om daar verandering in te brengen staken studenten, alumni, netwerkpartners en sportprofessionals uit de regio 15 februari de koppen bij elkaar, tijdens het jaarlijkse congres van de opleiding Sportkunde bij Hogeschool Inholland Haarlem . Een dag vol inspiratie voor sportkundigen van de toekomst.

“De motorische ontwikkeling van kinderen loopt sterk terug”, licht Damian Regter toe, die het congres organiseerde samen met medestudenten Sportkunde Sem van Oosten en Thomas Rasenberg. "50 procent beweegt te weinig of te eenzijdig en er wordt amper nog buiten gespeeld. Beweging, voeding en ontspanning zijn dan essentiële onderdelen om kinderen op een gezonde manier te helpen opgroeien. Daarom was het congres rond die drie pijlers ingericht.”

Van gamification tot gezonde groentelunches
Keynote-spreker Alexander Webb vertelde het verhaal over KLABU, de Amsterdamse organisatie die jongeren wereldwijd helpt hun levens weer op te bouwen door sporten in vluchtelingenkampen mogelijk te maken. Daarna gingen deelnemers actief aan de slag tijdens verschillende interactieve workshops. Onderwerpen waren bijvoorbeeld gamification, breed-motorische ontwikkeling en het inzetten van bekende spelers als rolmodel. Ook aan bod kwamen de rustgevende werking van de natuur (Hero Kinderopvang), gezonde groentelunches op school en op de buitenschoolse opvang (Tommy Tomato) en het creëren van een positief sportklimaat (PASS Sports Coach Academy).

Workshop aangepast sporten
“Supergaaf dat iemand uit het werkveld komt vertellen wat hij precies doet”, zegt eerstejaarsstudent Lasis enthousiast over de workshop van SportSupport over aangepast sporten. “De cijfers daarover waren echt een eyeopener! Wat kost een sportrolstoel? Hoeveel lager is de sportparticipatie bij kinderen met een beperking? En wat kun je als toekomstige professional daaraan doen? Door deze presentaties krijg je een veel duidelijker beeld van waar je met Sportkunde allemaal terecht kunt komen en je merkt bij jezelf waar je van ‘aan’ gaat. Heel fijn is dat.”

Nick Zeijlmans, sportmakelaar bij gemeente Amsterdam/Nieuw-West en alumnus van Sportkunde Inholland Haarlem, noemt het congres ontzettend inspirerend. “Goed om al deze kennis zelf ook te hebben. Het stemt tot nadenken, er poppen steeds dingen op waarmee je zelf aan de slag kunt en dat zorgt weer voor allerlei nieuwe ideeën en enthousiasme.”

Bruikbare input voor latere projecten
Denyse Goedemoed, sportkundedocent bij Inholland Haarlem, is trots op hoe de studentorganisatoren het hebben aangepakt. “Het was een serieuze opdracht voor een behoorlijk groot evenement, waarbij deze vierdejaarsstudenten belangrijke organisatieskills hebben opgedaan. Mooi om te zien vond ik ook hoe de eerstejaarsstudenten op professionals afstapten en telefoonnummers uitwisselden. Bovendien kregen zij op dit congres veel input aangereikt voor een project later dit jaar. Zij moeten dan een innovatieve beweegactiviteit op een basisschool organiseren, die aansluit bij de belevingswereld van het basisschoolkind. Daarvoor kunnen ze meerdere elementen uit de lezing en workshops gebruiken.”

Kruisbestuivingen
Dat het Sportkundecongres voor alle partijen interessant is, vindt ook Marco Neuvel, oprichter van Scopo Atletico. “Deze studenten zijn de nieuwe ‘opvoeders’. Het zijn de sportkundigen van de toekomst die straks weer een nieuwe generatie in beweging moeten krijgen. En wij proberen hen daarin op te leiden. Op zo’n dag krijgen zij de mogelijkheid om het beroepenveld te ontmoeten, te ontdekken wie op welk vlak actief is en ook zien ze de impact van sport in de wereld. Tegelijkertijd krijgt het huidige werkveld hier de nieuwste ontwikkelingen uit het vakgebied mee. En iedereen komt met elkaar in contact: studenten, docenten, sportprofessionals. Overal zie je mooie kruisbestuivingen ontstaan.”

Op donderdag 23 februari is dit artikel over het Sportkundecongres gepubliceerd in het Haarlems Dagblad in het katern 'Sport in Haarlem'.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.