Den Haag,
25
augustus
2020
|
15:42
Europe/Amsterdam

Hoe ziet ons onderwijs er vanaf september uit?

Start_studiejaar_GS_INHOLLAND_PR 155

Op maandag 31 augustus openen we onze deuren voor een nieuw studiejaar. De voorbereidingen starten deze week. Wederom zal corona een grote rol spelen in hoe we het onderwijs organiseren. Wat kan op locatie, aan welke regels houden we ons daar? Om je extra houvast te geven heeft Inholland enkele uitgangspunten opgesteld voor het onderwijs in studiejaar 2020-2021. 

Voor het komende studiejaar blijven de huidige coronamaatregelen van kracht. Die stellen de kaders voor het onderwijs op locatie scherp: we houden 1,5 meter afstand. De capaciteit van onze gebouwen is hierdoor beperkt: van 25 tot hooguit 40%. Hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer. Gevolg is dat we met minder mensen op onze locaties terecht kunnen en daar niet massaal maar verspreid over de dag heen reizen. 

Wanneer op locatie? 
De capaciteit van onze gebouwen willen we optimaal benutten voor onze studenten. Daarom blijft thuiswerken en ook thuis studeren de norm. De belangrijkste redenen om op onze vestigingen aanwezig te zijn, is om studievertraging te voorkomen en persoonlijk en dichtbij te kunnen zijn. Onze aandacht gaat vooral uit naar: 

  • praktijkonderwijs en toetsen. We benutten onze locaties hiervoor zo veel mogelijk. 
  • eerstejaarsstudenten. Belangrijk is het contact met de studieloopbaanbegeleider.  
  • afstudeerders. Zij moeten zonder belemmeringen hun diploma kunnen behalen. 

Toch thuisblijven 
Landelijk gelden er richtlijnen om thuis te blijven, namelijk als je: 

  • gezondheidsklachten hebt zoals verkoudheid, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts of als je plotseling reuk of smaak verliest. Laat je dan ook testen op corona. De uitslag van de test dient thuis te worden afgewacht.
  • in een corona-risicogebied bent geweest buiten Nederland. Dan vragen wij je het advies van het RIVM te volgen en tien dagen na terugkomst in quarantaine blijven. Ontwikkel je klachten? Laat je testen op corona. De uitslag van de test dien je thuis af te wachten. 

Hoe op locatie? 

Wanneer is het mogelijk om op locatie te zijn? Daar hebben we enkele uitgangspunten voor. 

  • We maken alleen gebruik van de onderwijsfaciliteiten in onze gebouwen en bijvoorbeeld niet van stageplekken of externe leerwerklocaties. 
  • We plannen onze lessen doordeweeks zo veel mogelijk op reguliere tijden vanaf 9.30 uur, waar nodig met een uitloop tot 20.00 uur. Toetsen kunnen ook later in de avond en op zaterdagen.
  • De gebouwen van Inholland zijn vanaf maandag 31 augustus vanaf 8 uur geopend tot aan de laatst geroosterde les of toetsactiviteit. De eindtijd varieert per locatie en zelfs per avond daardoor. Heb je geen ingeroosterde les? We verzoeken je dan om thuis te werken.
  • Verstandig is dat studenten en collega’s zo gespreid mogelijk met het openbaar vervoer reizen en het liefst niet in de spits. Daarom clusteren we onderwijs in aaneengesloten blokken.
  • We volgen de richtlijnen van het RIVM: houd afstand in het gebouw, was goed je handen vooraf. 

Wat is er op de locaties gedaan? 

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben we op iedere locaties diverse maatregelen genomen: 

  • We hebben bij de ingang en in het gebouw diverse desinfectiezuilen geplaatst. 
  • We hebben door middel van stickers aangepaste looproutes aangebracht. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel mensen tegelijkertijd in de lift mogen of in een ruimte. 
  • Op locatie is ook de inrichting van lokalen en kantoren ingericht op de 1,5 meter afstand houden.  
  • We hebben de ventilatie aangepast om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo staat de recirculatie uit, worden ruimten vaker voorzien van verse lucht en draaien de installaties dag en nacht. 

Hoe online? 
Zolang er coronamaatregelen zijn, verzorgen we het meeste onderwijs online. Elke opleiding heeft de vrijheid om dit binnen de richtlijnen van de OER vorm te geven. Gedurende het jaar biedt Inholland ondersteuning, bijvoorbeeld door kennisdeling binnen de kring van onderwijs, onderzoek en directie. Op de pagina Online Onderwijs Ondersteuning van Iris vind je trainingen, tips en adviezen voor online onderwijs, verzorgd door onze eigen collega’s. In het rooster kunnen studenten nu zien of een les online wordt gegeven. Als docent kun je dit zelf toevoegen. De pagina Vitaal Thuis biedt je informatie om gezond, veilig en vitaal thuis te werken.  

Extra ondersteuning aan studenten 
Inholland is persoonlijk en dichtbij. Dat zijn we ook graag in tijden van corona. Hoe kunnen we dit voor elkaar krijgen? Enkele tips: 

  • Betrek je studenten door je online lessen interactief te maken en studenten volop ruimte te geven vragen te stellen. 
  • Bied vanuit de opleiding studenten tijdige, juiste en volledige informatie over onderwijs en hulpmogelijkheden.  
  • Bewaak de voortgang en het welzijn van iedere individuele student. Geef speciaal aandacht aan de eerstejaarsstudenten en vergeet ook zeker afstudeerders en studenten met een afwijkend traject niet.  
  • Probeer zo snel mogelijk te reageren op e-mails. Zoek op tijd persoonlijk contact als je vermoedt dat een student ergens tegenaan loopt. 

 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Rich Loen
26
August
2020
Fijn om te weten dat Inholland er alles aan doet om fysiek lesgeven mogelijk te maken en dat ook gedacht wordt aan het welzijn van het personeel. Het lukt alleen als we het met zijn allen doen.

Rich