Diemen,
10
oktober
2016
|
16:55
Europe/Amsterdam

Hoofd UNWTO aan toerismestudenten: jullie missie is groter dan je denkt!

Als student spreek je niet elke dag het hoofd van de belangrijkste toerisme-organisatie ter wereld. Vrijdag kregen studenten Hoger Toeristisch en recreatief Onderwijs (HTRO) en de Engelstalige variant Tourism Management die zeldzame kans. Secretaris-generaal Taleb Rifai van de UNWTO deed Inholland Diemen aan voor een gastcollege en beantwoordde vragen.

De United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) promoot wereldwijd verantwoordelijk, duurzaam en voor iedereen toegankelijk toerisme. De organisatie gelooft dat toerisme bij kan dragen aan economische en sociale vooruitgang en dat het de lokale cultuur en leefomgeving ten goede kan komen. Naast studenten en docenten waren er vrijdag vertegenwoordigers van Amsterdam Marketing, nationale trekpleister Zaanse Schans en reisorganisatie TUI aanwezig in Diemen.

Krachtige stimulans
Eén boodschap stond centraal tijdens het gastcollege van Taleb Rifai: toerisme is een krachtige stimulans voor positieve verandering en dat betekent dat toerismestudenten een belangrijke missie hebben. Rifais toon was persoonlijk, informeel en bevlogen. “Ik heb 22 jaar op universiteiten doorgebracht en ik mis de sfeer”, begon hij. “Daarom grijp ik elke kans aan om voor studenten te spreken. Maar ik ben hier ook omdat jullie toekomstige leiders in de toeristische sector zijn.”

Beter mens door reizen
De secretaris-generaal vertelde wat volgens hem de missie van toerisme is: Mensen bij elkaar brengen, zodat ze van elkaar kunnen leren. “Ik heb dankzij mijn functie bijna alle landen bezocht, en ik durf te zeggen dat ik daardoor een beter mens ben geworden.” De wereld kent veel gebreken, maar het grootste is het gebrek aan tolerantie, zei Rifai. “De wereld van vandaag kan niet zonder! Vroeger wisten mensen vaak niet eens van elkaars bestaan, maar nu zijn we verbonden. We leefden bijvoorbeeld mee toen er schoolmeisjes in Nigeria ontvoerd werden en er een grote aardbeving in Japan was.”

 

Taleb Rifai, secretaris-generaal UNWTO
Toerisme is de enige industrie die stereotypen tegengaat, en wel door op grote schaal ontmoeting mogelijk te maken.
Taleb Rifai, secretaris-generaal UNWTO

De belangrijkste taak van wereldburgers is om verschillen te accepteren, vindt Rifai. “Toerisme is de enige industrie die stereotypen tegengaat, en wel door op grote schaal ontmoeting mogelijk te maken. Er zijn nu meer dan een miljard mensen die jaarlijks de grens oversteken voor trips en het worden er alleen maar meer. Later zullen mensen zeggen dat dit de ‘Age of Travel’ is. We leven in de meest interessante tijd voor toerisme ooit, maar hebben het niet door omdat we er middenin zitten.”

Veiligheid en technologie
Er zijn ook flinke uitdagingen, zei Rifai. Hij lichtte er drie uit. De eerste is het garanderen van een veilige reis in een tijd waarin aanslagen op toeristische bestemmingen plaatsvinden. Rifai riep de aanwezigen op om te blijven reizen, al was het maar als daad van verzet: “Als we reizen, vieren we juist het leven!” Overheden moeten terroristen daarom niet belonen door te snel negatieve reisadviezen te geven. De tweede uitdaging voor het toerisme is het bijbenen van nieuwe technologie. “Onze sector is helaas niet de meest innovatieve”, zei Rifai. “Er stond eerder een mens op de maan dan dat er wieltjes onder onze bagage zaten.”

Grote missie
De laatste, grote uitdaging is zorgdragen voor sociale, economische en ecologische duurzaamheid. Op de plaats van bestemming hoort de gemeenschap actief onderdeel uit te maken en blijvend mee te profiteren van toeristische bedrijvigheid. Dat alles moet gebeuren met aandacht voor de leefomgeving. Rifai drukte zijn toehoorders op het hart: “Tijdens je carrière in het toerisme neem je deel aan een missie die veel groter is dan je denkt. Ik kwam daar pas laat achter, zorg dat jullie er eerder bij zijn!”

Kippenvelmomenten
Na deze woorden konden de aanwezigen vragen stellen aan Taleb Rifai. Deze gingen onder meer over de problematiek van toeristendruk in sommige steden (“Daar faalt de lokale politiek”), de vraag of virtual reality ooit toerisme zal vervangen (“Nooit!”) en de vernietiging van cultureel erfgoed in een land als Syrië (“De VN houdt precies bij wie wat vernietigt. Ik weet zeker dat het land weer zal opkrabbelen”). HTRO-docent Karel Werdler nam de microfoon van Rifai over. Hij zei dat hij vast niet de enige was bij wie het gepassioneerde gastcollege voor kippenvelmomenten had gezorgd. Hij overhandigde zijn bijzondere gast als presentje een boek over de geschiedenis van Amsterdam.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jochem Lips
15
October
2016
Waarom werden de TM studenten die op dit moment in Haarlem studeren hier niet van tevoren over ingelicht? Ik had hier graag bij willen zijn!
Daan Stet
17
October
2016
Dag Jochem. Ik raad je aan even te informeren bij je opleiding.