Rotterdam,
07
november
2017
|
13:20
Europe/Amsterdam

'Houd rekening met basisvoorwaarden voor goed functionerende RvA'

Kenniscafé Raad van Advies en goed bestuur in mkb-(familie)bedrijven

Het Business Research Centre van Hogeschool Inholland organiseerde, in samenwerking met Hogeschool Windesheim, op donderdag 26 oktober in Rotterdam een kenniscafé over het functioneren van raden van advies in MKB-familiebedrijven. Een dertigtal ondernemers, adviseurs en onderzoekers wisselden hun ervaringen en inzichten uit over hoe continuïteit in goed bestuur van MKB-(familie)ondernemingen te organiseren. Conclusie: onderling vertrouwen en het elkaar durven aanspreken zijn basisvoorwaarden voor een goed functionerende RvA.

Pieter van Klaveren tijdens Kenniscafé RvA “Ondernemers zijn met hart en ziel verbonden aan hun familiebedrijf. Mogelijke valkuilen zijn dat ze blind zijn voor familie, niet met afstand kunnen kijken naar hun bedrijf, het moeilijk vinden om vertrouwelijke informatie te delen en adviseurs lastig toelaten. Hoe je dan wel een raad van advies kunt hebben? Kijk naar de relaties die je hebt en zoek in je inner circle”, adviseert Pieter van Klaveren, voorzitter van MKB Rotterdam Rijnmond.

Hans Ries tijdens Kenniscafé RvA

Toch blijft de vraag waarom veel bedrijven geen raad van advies hebben. Volgens Hans Ries, oud CEO met veel ervaring als lid van raden van commissarissen (RvC) en raden van advies (RvA), komt dat omdat veel ondernemers denken aan hoge kosten en verzekeringen, onvoldoende kennis hebben van het belang van een RvA en geen ‘pottenkijkers’ willen. “Laat je niet leiden door vooroordelen. Kijk maar naar familiebedrijven die wél een raad van advies hebben, die zijn heel tevreden. Sparren is belangrijk. Je toetst waar je mee bezig bent en kunt goed kijken naar hoe je jezelf en je bedrijf verder kunt ontwikkelen.”

Joyce van Leeuwen spreekt tijdens kenniscafé RvAJoyce van Leeuwen is zo’n tevreden ondernemer, die met familiebedrijf Van Leeuwen Catering op Maat heeft gekozen voor een raad van advies. “Adviseurs bieden aanvullende kennis die we zelf niet hebben, houden ons een spiegel voor en wijzen ons de weg.”


Rekening houden met alle belangen
Spreker Joost VatAls familiebedrijvenspecialist en partner BDO ziet Joost Vat een RvA als een van de mogelijke middelen voor familiebedrijven om goed bestuur te organiseren. “Goed bestuur houdt rekening met de belangen van het bedrijf én van de familie. Een RvA is een middel om de balans tussen die twee goed te regelen, maar dat kan ook via een familiestatuut, een Stichting Administratiekantoor (STAK) of een RvC.”

Judith van Helvert-Beugels liet drie leringen uit haar promotieonderzoek de revue passeren. De context, de inhoud van de discussie en de interactie tussen de personen zijn bepalend in de manier waarop raden van advies functioneren in familiebedrijven. Daarnaast geeft ze twee mechanismen aan – lerende houding en gelijkwaardigheid tussen de adviseurs en familie – die disbalans kunnen voorkomen in onderlinge rollen en relaties.

Hogeschool Inholland kent het project Functioneren Raden van Advies MKB-familiebedrijven binnen de onderzoekslijn Governance en LeiderschapPeter de Koning, associate lector Hogeschool Inholland was bij het kenniscafé betrokken als coreferent. Moderatoren waren Gürkan Celik, lector Crosscultureel Ondernemen en Janneke Dielemans, onderzoeker bij Business Research Center Inholland.

De organisatoren spreken over een buitengewoon geslaagde middag. De conclusie is dat  er grote verschillen zijn tussen familiebedrijven, maar dat voor alle ondernemingen (groot of klein, eerste of vierde generatie, v.o.f. of B.V. en dergelijke) geldt dat 'onderling vertrouwen' en 'het elkaar durven aanspreken' basisvoorwaarden zijn voor een goed functionerende RvA.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.