Haarlem,
21
december
2021
|
17:40
Europe/Amsterdam

Hybridewerkmonitor 2021: wat gaat goed en wat kan (nog) beter?

1.764 Inholland-collega’s (circa 70 procent) hebben afgelopen maand de Hybridewerkmonitor 2021 ingevuld. Uit de eerste resultaten blijkt dat deze meting een positief beeld geeft ten opzichte van de Thuiswerkmonitor die in 2020 en in mei 2021 is uitgevoerd. Collega’s zijn over het algemeen positief over de afwisseling tussen offline en online onderwijs. Verder geven medewerkers aan gemiddeld 50 procent vanuit huis te willen blijven werken.

Bekijk de resultaten van de Hybridewerkmonitor 2021 (PDF)Als aandachtspunten en uitdagingen zijn genoemd de (onderlinge) verbondenheid en een goede werk-privébalans en het creëren van een goede thuiswerkplek. Mooi om te zien is dat we de ruimte voelen om de regie te pakken op eigen welzijn, hoewel er natuurlijk ook collega’s zijn die daar hulp bij nodig hebben.

Na de Thuiswerkmonitor van 2020 en mei 2021 hebben we samen met de Hogeschool Medezeggenschapsraad en de onderzoekslijn Studiesucces de Hybridemonitor opgesteld. Dit omdat we het belangrijk vinden de vinger aan de pols te houden in deze tijd van verandering. De monitor geeft een goed beeld van wat er leeft en speelt en hoe iedereen het werk nu ervaart.

Hieronder zie je een samenvatting van de resultaten (of open de PDF) en wat de vervolgstappen zijn:

  • Wat doet het hybride werken mentaal en fysiek met je?
    In de periode van mei tot november 2021 is een positieve ontwikkeling te zien wat betreft het mentale en fysieke welzijn. Collega’s zeggen zich beter te kunnen concentreren, bewegen meer, kunnen zich beter ontspannen en voelen zich onder andere energieker. Wel geven relatief meer collega’s aan weinig optimistisch te zijn over de toekomst.
     
  • Wat zijn de grootste voordelen van het thuiswerken?
    Sterk gestegen is het gevoel dat men zich thuis beter kan concentreren. Wel geven collega's aan veel minder nieuwe dingen te leren.
     
  • Hoe gaat het met je werkbelasting?
    Met de werkbelasting lijkt het de goede kant op te gaan. Het lukt steeds beter het werk in de daarvoor beschikbare tijd uit te voeren en onderscheid te maken in werkuren en vrije tijd. Ook zijn er minder medewerkers die weinig voldoening uit hun werk halen. Aandachtspunt blijft wel dat het online overleggen nog lang niet altijd als effectief wordt ervaren.
     
  • Wat zijn je grootste uitdagingen nu je hybride werkt?
    Ook bij het hybride werken blijven verbondenheid en een goede werk-privébalans een uitdaging, hoewel dit volgens de cijfers al heel wat beter lijkt te gaan. Verbonden blijven met studenten en hen motiveren zijn met het hybride werken minder grote uitdagingen. Uitdagender is het geworden om een goede werkplek te realiseren, een regelmatig werkschema te houden en zaken te regelen als kinderopvang en mantelzorg.
     
  • Faciliteiten en online onderwijs
    Wat betreft (technische) faciliteiten en ervaren knelpunten zijn er weinig veranderingen ten opzichte van een half jaar geleden. De thuiswerkplek is het meest aangegeven knelpunt. Verder geven docenten aan dat lesgeven op locatie een stuk beter gaat dan online.
     
  • Vanuit huis blijven werken?
    Nog steeds geven collega's aan gemiddeld 50 procent vanuit huis te willen blijven werken. Voor onderwijsgevend personeel ligt dit op 44 procent, ondersteunend personeel 57 procent en leidinggevenden 49 procent/

Verder praten over het (thuis)werk
Binnenkort komen ook de resultaten beschikbaar op opleidings- en stafdienstniveau. Bekijk de resultaten en bespreek in jouw team wat deze voor jou en je collega’s betekenen. Hoe gaat het en wat kan anders of beter?

Met de nieuwe inzichten en de geleerde lessen kunnen we in het nieuwe jaar hopelijk het werk met z’n allen nog beter organiseren. Met als doel onze studenten met plezier en vol energie het best mogelijke onderwijs te kunnen blijven geven.

Zit je ergens mee, blijf vooral in gesprek met je collega’s en je direct leidinggevende. Kijk voor tips over online onderwijs of thuiswerken op het platform Online onderwijsondersteuning en de Vitaal thuis-omgeving en ga voor veelgestelde vragen naar Weten & Regelen op Iris.

Open de infografiek met de resultaten van de Hybridewerkmonitor 2021.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.