Rotterdam,
24
december
2021
|
09:28
Europe/Amsterdam

‘Ik heb wel even zitten huilen’

Het is zaterdag 18 december als Mark Rutte een nieuwe lockdown aankondigt. Dat betekent voor studenten een week voor de kerstvakantie weer online les en thuis studeren. Voor wie dat lastig is, mag naar Inholland komen. We deden op 21 december een rondje door het gebouw en vroegen eerstejaars rechtenstudenten Bensu (rechts op de foto) en Roqe naar hun gevoel in deze nieuwe lockdown.

Wat was je eerste reactie toen je hoorde dat er opnieuw een lockdown zou komen?
Bensu: Ik heb echt wel even om moeten huilen.
Roqe: Ja, vervelend. Nou ja, op zich is het maar één week voor de vakantie dus het valt nog mee. Het had langer kunnen zijn.
Bensu: Klopt, ik ben alleen wel bang dat het invloed gaat hebben op onze tentamens in januari.
Roqe: Ja, maar niet heel erg. We hebben maar één les deze week van elk vak, waarvan de helft sowieso al online was.

Maak je je zorgen om de kwaliteit van het onderwijs?
Roqe: Nee, onze docenten doen het nu al zo lang online ze zijn er wel op voorbereid. Tijdens de eerste lockdown was het allemaal nieuw, maar nu weten ze gewoon hoe het moet. Dus ik ga ervan uit dat het niet heel veel invloed zal hebben. Ondanks dat vind ik fysieke lessen wel fijner.
Bensu: Ja, dat is waar.
Roqe: Ik heb nu ook pas mijn eerste jaar online onderwijs en de afgelopen maanden hadden we maar twee of drie hoorcolleges online en de rest gewoon fysiek les. Dus nu ga ik pas mijn eerste volledige week online les in.

Heeft corona invloed gehad op je mentale en fysieke gezondheid?
Roqe: Nu niet meer, ik denk tijdens de eerste lockdown wel. Toen was ik echt bang dat ik mijn vrienden niet meer zou zien. Tijdens de eerste lockdown ben ik ook ontslagen, omdat de horeca dicht ging. Later ben ik teruggegaan naar hetzelfde bedrijf en dat is nu dus weer dicht. Ik ben tot nu toe nog niet ontslagen, dus ik heb wel een baan maar geen werk.
Bensu: Mij maakt het eigenlijk niet zo veel uit, zolang ik binnen 4 jaar mijn diploma in de pocket heb, vind ik het wel prima. Ik hou er toch niet van om uit te gaan of festivals te bezoeken. Als ik mijn vrienden even niet zie, nou ja jammer dan.
Roqe: Ja, ik ging wel veel uit. Tijdens de eerste lockdown was ik ook net achttien geworden en zat ik op Vlieland. Daar hadden ze geen maatregelen, dus daar kon ik ook gewoon uitgaan. Voor de rest gewoon lekker thuis met vrienden een drankje doen, dat scheelt.

Willen jullie de reden delen dat je vandaag naar Inholland Rotterdam bent gekomen?
Bensu: We moeten aankomende vrijdag een dossier inleveren voor een cijfer.
Roqe: En ja, thuis heb ik daar echt geen concentratie voor.
Bensu: Dus we dachten we gaan gewoon vandaag naar school en dan gaan we er samen aan werken.
Roqe: Op deze manier kunnen we elkaar ook een beetje motiveren om door te gaan. Thuis zou ik na vijf minuten denken van ik ga even film kijken en dan binnen no time…
Bensu: Dan denk je nog één aflevering en dan is het ineens drie uur ’s nachts. Dus ja, daarom zijn we maar even naar school gekomen.

Hebben jullie zelf nog iets wat je graag kwijt wil?
Bensu: Ik denk wel heel eerlijk gezegd dat er veel studenten zijn die beïnvloed worden door deze strenge lockdown. Je ziet het alleen niet altijd. Met sommige mensen kan je er wel over praten, maar anderen durven dat gewoon niet. 
Roqe: Ik ken zelf niet echt iemand die het er heel moeilijk mee heeft. De meeste mensen die ik ken, hebben gelukkig nog wel gewoon werk en vrienden, dus die gaan gewoon door.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.