Indonesisch-Europese samenwerking werpt vruchten af

Op initiatief van Hogeschool Inholland en de Turku University of Applied Sciences in Finland delen vijf Europese universiteiten en hogescholen best practices met vijf universiteiten in Indonesië, onder de noemer ‘INDOPED’. Het stimuleren van innovatiekracht en mondiale kennisdeling staan hierbij hoog in het vaandel. Deze week vond bij Inholland Diemen, Domein Business, Finance & Law, de halfjaarlijkse vergadering plaats om de voortgang te rapporteren richting de Europese Unie.
Hogeschool Inholland en de Finse Turku University hebben dit project enkele jaren geleden opgestart om de pedagogische kwaliteiten van Indonesische universitaire docenten te verhogen. INDOPED ziet de rol van leraren meer als een mentor en facilitator van het leren, niet als een leraar in de traditionele betekenis. Tijdens het INDOPED-project worden de Europese leerconstructies getest en toepasbaar gemaakt voor Indonesische partneruniversiteiten. Onderwerpen zijn: werken met Rubrics (Inholland), Multidisciplinaire (real-life) projecten (Inholland), Gamification, Innovation camps, Experts in teams, Storytelling, Case methods en Hatchery. De leerconstructies zijn ‘student centered’, waarbij het leerproces van studenten leidend is. “Deze internationale samenwerking heeft ook een positieve impact op ons. Het vergroot namelijk de mobiliteit van onze eigen studenten en docenten”, zegt Erik Hendriks, docent Business Studies aan Inholland Diemen. “We bouwen aan goede relaties, die voor onze studenten het studeren in het buitenland toegankelijker maakt en internationale gastdocentschappen realiseert.”
Project Hatchery
De Turku University of Applied Sciences (Finland) brengt project Hatchery (=kwekerij, red.) en Learning by teaching in. Multidisciplinaire studententeams voeren opdrachten van bedrijven, overheid en universiteiten. De projecten variëren van het organiseren van evenementen tot het afnemen van onderzoeken. Ook productontwikkeling komt aan de orde. Vijftig 'hatcheries' bieden jaarlijks plaats aan ongeveer 500 eerstejaarsstudenten in Finland. "Bij aanvang van een project zijn studenten vaak heel gefrustreerd, omdat ze niet weten wat ze moeten doen, ze krijgen geen voorgekauwde template", zegt Harri Lappalainen, econoom aan de Turku University. "Maar aan het einde van het semester zijn ze trots op hun eigen innovatiekracht."

Het stimuleert studenten meer eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen academische carrière, te vechten voor het beste en niet passief de leerstof tot zich te nemen. Studenten krijgen hierdoor een actieve houding en zijn heel gemotiveerd.
Cacaobonen
De Turku University werkt onder meer samen met de Siyah Kuala University in Banda Atjeh. Zo ontwikkelden Finse en Indonesische studenten een meetinstrument voor cacaobonen. “Deze tool is bijzonder nuttig voor de lokale bevolking. Nu kunnen cacaobonen ter plaatse in het veld worden getest, in plaats van in een laboratorium. Dat scheelt aanzienlijk in tijd en kosten voor de lokale bevolking”, zegt Lappainen die voor beide partijen voordelen ziet. "We leren van elkaar doordat zowel binnen de Indonesische universiteiten als de Europese universiteiten gebruik wordt gemaakt van peer-evaluatie. Daarnaast fungeert INDOPED als een testplatform waarin de innovatiekracht van de studenten op de proef wordt gesteld.” Lappalainen eindigt zijn betoog met een belangrijke constatering: “De conclusie is dat we op alle universiteiten meer activerende en stimulerende leermethoden nodig hebben”.
Multiplier-effectInholland is in juli 2016 gestart met het werken met Rubrics bij de Widya Mandala University. Tegelijkertijd zijn er bij deze Indonesische universiteit vier andere projecten van start gegaan: Gamification in samenwerking met Polen, Learning by teaching met Finland, Learning to learn en Case method met Spanje. Kennis, ideeën en feedback worden over en weer gedeeld door de uitwisseling van docenten. “Het is fascinerend om te zien hoe projecten binnen een Indonesische context en cultuur tot bloei komen”, zegt rector Kuncoro Foe. Volgens hem heeft het project een positieve impact: “Het stimuleert studenten meer eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen academische carrière, te vechten voor het beste en niet passief de leerstof tot zich te nemen. Studenten krijgen hierdoor een actieve houding en zijn heel gemotiveerd.” (foto: Y.G. Harto Pramono en Kuncoro Foe van de Widya Mandala University)
De deelnemende partijen spannen zich in om de relatie te versterken zodat de resultaten van INDOPED duurzaam zijn. “In het begin hebben we fouten gemaakt, deze verbeteren we in het huidige semester. Succesvolle projecten worden ook in andere curricula toegepast en worden zelfs verspreid over verschillende faculteiten en andere universiteiten. Katholieke, Islamitische en nationale universiteiten hebben ieder een eigen netwerk en zorgen voor verspreiding van de opgedane kennis. Zo ontstaat het multiplier-effect in het multiculturele Indonesië” aldus Kuncoro Foe.
In april komt er wederom een delegatie uit Indonesië op bezoek. Dit keer betreft het studenten en docenten van de Syiah Kuala University in Banda Atjeh.
I wish you all Good Luck!
kampus sehat