Haarlem,
12
april
2018
|
16:24
Europe/Amsterdam

Informatica en 3D Makerszone: ijzersterke samenwerking tijdens Girlsday

Girlsday

Meisjes in havo-, vwo- en mbo-klassen kiezen beduidend vaker een technische richting, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 12 april via een persbericht weten. Geen toevallig bericht, want 12 april is het Girlsday; een landelijk initiatief om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ict. Na het succes van vorig jaar nodigde de opleiding Informatica van Inholland Haarlem ook dit jaar derdejaarsscholieren uit, vanzelfsprekend allemaal meiden. De locatie? De 3D Makerszone in de Haarlemse Waarderpolder.

Mara Rosendahl, docent onderzoek & ontwerpen bij het Ichthus Lyceum (Driehuis) waar de 23 meiden vandaan komen, vindt de omgeving waar de workshops wordt gehouden erg inspirerend. “Wat een goed initiatief van Inholland om dit samen met de 3D Makerszone te organiseren op Girlsday. Heel leuk om met deze meiden op pad te gaan. Ze hebben allemaal Technasium gekozen. Geweldig ook, de opzet met workshops om in teams te gaan werken aan het ontwikkelen van een app en het maken van een 3D sleutelhanger. Ze gaan zelf direct aan de slag en de ideeën waar ze mee komen zijn echt goed. Dit zet aan tot creatie.”

Meiden weten van aanpakken
Dat de derdejaarsscholieren allemaal op het Technasium zitten, betekent nog niet dat ze volgend jaar ook daadwerkelijk voor een technische richting kiezen. Net als alle andere scholieren moeten ze nog dit jaar een keuze maken in welke richting ze volgend jaar verder gaan. Door de onderzoekende manier van leren, die ze op het Technasium aangeleerd krijgen, weten ze wel gelijk van aanpakken. Zonder uitleg gaan ze aan de hand van een stappenplan aan de slag met het ontwerpen van een 3D sleutelhanger. Alleen met vragen richten ze zich tot de workshopleiders van de 3D Makerszone. “Het is juist leuk om dit op deze manier te maken. Het computersysteem had ik zo door en daarna kon ik gaan ontwerpen. We werkten in duo’s. Heel leerzaam om dit nu in de praktijk te maken en bij 3D Makerszone te zien wat ze allemaal maken. Mooi om de mogelijkheden van 3D printing te zien”, aldus een van de enthousiaste scholieren. “Ik vind het echt heel gaaf!”

Creatief aan de slag
Tijdens Girslday geven bedrijven een kijkje in hun keuken en laten ze scholieren deelnemen aan interessante activiteiten. “Bij de opleiding Informatica lopen aanzienlijk meer jongens dan meisjes rond. Om het beeld dat veel meiden van informatica hebben positief bij te stellen, willen we ze laten zien wat het inhoudt, wat je er mee kunt. Daarom hebben we ons voor het tweede jaar op rij aangemeld voor Girlsday”, vertelt Petra Folkertsma, allround teamondersteuner Informatica. Haar collega Nymphaea Notschaele, docent interaction design aan Hogeschool Inholland Haarlem, geeft een workshop 'App design'. De scholieren krijgen van haar de opdracht om zelf een app te ontwerpen. En dat doen ze maar al te graag. “Leuk om zo creatief aan de slag te gaan met elkaar. Samen met mijn vriendinnen hebben we een app over mode bedacht met allerlei features als een avatar met gekozen kleding die je dan weer kunt delen via social. We kregen zoveel ideeën. En we willen dit nu ook doorpakken: we gaan ermee verder op school! We gaan dit echt ontwikkelen!”

Exacte cijfers zijn er nog niet te geven, maar zo te zien is het enthousiasme voor techniek bij deze meiden van het Ichtus Lyceum dusdanig groot dat het CBS weleens gelijk kan hebben. Meiden en techniek? Echt wel!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.