Rotterdam,
10
mei
2019
|
10:16
Europe/Amsterdam

Informele maatschappelijke vraagstukken vragen om samenspel

Yin en yang in het sociale domein, de nieuwe bundel met 16 praktijkcasussen

Mevrouw Uysal van bijna 70 woont nog zelfstandig. Sinds het plotselinge overlijden van haar man is ze flink vereenzaamd. Haar gezondheid is niet al te best en ze verlaat haar huis alleen nog als het echt moet. De trap is haar grootste vijand. Daar is ze namelijk vanaf gevallen. Vandaag komt ‘een belangrijk iemand’ langs die bekijkt wat nodig is om zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Leestijd: ± 2 minuten

Aan de keukentafel met de ‘belangrijke mevrouw’
In de eerste casus van de onlangs gepubliceerde bundel Yin en yang in het sociaal domein zoomt de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid in op het keukentafelgesprek met de Wmo-consulent. Met hulp van twee vrouwen die ze kent van de moskee wordt voor het gesprek haar huis opgeruimd en gepoetst en er wordt iets lekkers gehaald voor het bezoek – je moet belangrijke mensen gastvrij ontvangen is haar van kinds af aan bijgebracht.

De mevrouw die langskomt is een belangrijk iemand. Er hangt veel van het gesprek af, zo was haar gezegd.

De ‘belangrijke mevrouw’ concludeert dat mevrouw Uysal weliswaar beperkt is in haar mobiliteit, maar dat haar omgeving haar goed ondersteunt. Ook is ze nog voldoende zelfstandig om in haar eigen levensonderhoud te voorzien. Maar nog geen drie weken later valt ze opnieuw van de trap …

Leren van verhalen uit de praktijk
In de bundel Yin en yang in het sociaal domein geeft De Werkplaats met 16 casussen een inkijkje in persoonlijke knelpunten en praktijksituaties. De casussen beslaan de volle breedte van het sociaal domein, ingedeeld naar Bewoners, Sociaal ondernemers, Uitvoeringspraktijk en Beleid. Een breed palet aan onderwerpen passeert de revue: van schulden, eenzaamheid en gegevensoverdracht, tot schaamte en PGB’s.

De bundel is samengesteld door David ter Avest, als docent onderzoeker bij Hogeschool Inholland verbonden aan de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid. Onze onderzoekslijn Dynamiek van de Stad, onder leiding van lector Guido Walraven, is partner in deze Werkplaats.

Na elke casus volgen verdiepingsvragen, wat deze bundel ideaal oefenmateriaal geeft voor onze opleidingen Social Work en Sociaal Juridische Dienstverlening.

Informeel en formeel als yin en yang
Eén van de centrale thema’s binnen de Werkplaats is Informeel en formeel. Twee begrippen die niet elkaars tegenpolen zijn, maar die een bepaalde dynamiek hebben. Zoals yin en yang. In het sociaal domein zien we steeds meer verschillende spelers en samenwerkingsverbanden. Het samenspel is daar vaak zeer dynamisch en spanningsvol.

De urgentie om het samenspel aan te gaan klinkt steeds luider in het sociaal domein – om in gezamenlijkheid en vanuit verschillende perspectieven maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Eenvoudig is dat zeker niet. Dikwijls botsen verwachtingen met uitvoeringsmogelijkheden, intenties met haalbaarheid en beleid met de dagelijkse praktijk.

Disclaimer: alle casussen in de bundel zijn gebaseerd op ware verhalen uit de praktijk. In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd. Ook is de foto bovenaan dit artikel niet de mevrouw uit de casus.
Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jan Bakker
13
May
2019
Lekker leesbare bundel. Ik heb, als mantelzorger voor ouderen, snel de hoofdstukjes die daarop betrekking hebben doorgelezen. De stapeling van problemen is heel herkenbaar, Evenals het probleem om de juiste instanties te kunnen vinden. Ik vond de toon wel wat luchtigjes, dat is niet het gevoel dat ik als mantelzorger heb: sommige problemen zijn echt weerbarstig.