Rotterdam,
21
juni
2021
|
07:33
Europe/Amsterdam

Inholland & IT Campus Rotterdam: samen aan de slag voor meer Rotterdams IT-talent

Wil Rotterdam in de toekomst economisch blijven meetellen, dan zullen de Rotterdammers digivaardiger moeten worden. Dat is in een notendop de reden waarom IT Campus Rotterdam is opgericht; een netwerkorganisatie van diverse Rotterdamse instellingen vanuit onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Inholland is één van de partners.

De doelstellingen van IT Campus Rotterdam zijn volgens directeur Marijn Roelof ‘niet bescheiden’:

  1. Zoveel mogelijk IT-talent voor Rotterdam genereren en behouden voor de arbeidsmarkt
  2. Ervoor zorgen dat elke Rotterdammer digivaardig wordt, van de allerjongste jeugd tot de alleroudste inwoner.

"Dat kunnen en willen we niet alleen doen. Als platform faciliteren wij leerplekken en organiseren we samenwerkingen waarbij we overheid, opleidingen en ondernemers aan elkaar koppelen. Samen vormen deze drie partijen het vliegwiel om onze doelstellingen zo snel mogelijk te kunnen behalen." Dat is hard nodig. IT Campus Rotterdam werd in oktober 2018 opgericht omdat bleek dat Rotterdam op technologisch vlak behoorlijk achterliep bij de razendsnelle ontwikkelingen. Tegelijkertijd ontbrak het aan talenten om een flinke inhaalslag te kunnen maken. Dat is nu iets beter, maar de vraag naar IT-talent en digitaalwendbare werknemers is nog altijd groter dan het aanbod en veel Rotterdammers zijn nog altijd geen digitale experts.

'Niets doen is geen optie meer'
Bij de start van IT Campus Rotterdam in 2018 voorspelde Ron Kooren (VNO-NCW-bestuurslid en voorzitter CVB Albeda) dat "straks iedereen er iets mee te maken wil hebben." Dat lijkt uit te komen. Iedere week melden zich volgens Marijn nieuwe partners aan: "Iedereen snapt dat we alleen door samen te werken een versnelling kunnen inzetten. Niets doen is geen optie meer." De kracht van IT Campus Rotterdam zit ‘m volgens Marijn in de neutrale positie die de netwerkorganisatie inneemt. "Wij zijn onpartijdig, maar maken ons wel verantwoordelijk voor het resultaat. Onze onpartijdigheid maakt samenwerken voor al die verschillende partijen makkelijker: wij wegen ieders belangen op een evenwichtige manier."

Inholland doet mee
Ook Inholland heeft zich als partner bij dit samenwerkingsverband aangesloten. "Zo kunnen we samen met andere partners onze rol in de regio oppakken en mogelijkheden creëren voor onze studenten," aldus Nahied Rezwani, vestigingsdirecteur van Inholland Rotterdam. "Vanuit InCollab en onze deelname aan de Digiwerkplaats Rijnmond hebben wij al ervaring met het online ondersteunen van ondernemers. We weten inmiddels hoe je mkb’ers kunt bereiken en helpen. Die kennis willen we graag delen." Daarnaast biedt de samenwerking tussen hbo en mbo binnen IT Campusprojecten Inholland de gelegenheid ervaring op te doen met het werken in zogenaamde vrije zones, waarin mbo- en hbo-studenten multidisciplinair aan de slag gaan.

Alle docenten digivaardig
IT Campus Rotterdam is blij met de deelname van Inholland. Inholland draagt – net als de andere partners – bij aan het realiseren van de organisatiedoelen en de missie van de Digiwerkplaats Rijnmond. Inholland werkt mee aan het realiseren van de Next Education Professional. Binnen dit - nieuwe - programma worden mbo- en hbo-docenten ondersteund bij het ontwikkelen van hun IT-skills. Soms gaat het daarbij om het leren van basale vaardigheden; meer gevorderde docenten scholen zich (bij) in digitale didactiek en pedagogiek. Uiteindelijk is het doel van dit project dat alle 12.000 docenten uit het Rotterdamse beroepsonderwijs digiwijs onderwijs kunnen geven. Marijn hoopt op een prettige en duurzame samenwerking met Inholland. Alles om het einddoel te behalen: "Wij willen dat er in Rotterdam straks zulke goede en digivaardige professionals rondlopen dat bedrijven zich in Rotterdam willen vestigen. Dat trekt bedrijvigheid aan. Dat is goed voor de stad – en uiteindelijk voor heel Nederland."