Den Haag,
13
juli
2022
|
09:34
Europe/Amsterdam

Inholland Den Haag viert Keti Koti met studenten en collega’s

20220701_110249

Studenten en collega’s vierden 1 juli voor het eerst gezamenlijk Keti Koti bij Inholland Den Haag. Tijdens deze bijzondere dag wordt jaarlijks de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden herdacht en gevierd. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’, verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden, in het Papiaments Kibra Kadena genoemd.

Het initiatief voor deze eerste Inholland-brede Keti Koti-viering is ontstaan bij het Lectoraat Diversiteitsvraagstukken. Vervolgens pakten collega’s en studenten samen de organisatie en uitvoering op, wat tot een zeer feestelijke, maar ook inhoudelijk zeer belangrijke viering heeft geleid.

download
Maker video: Wesley Arents


‘Trots dat we dit gezamenlijk organiseren’
Het gedeelde verleden van de slavernij is nog altijd erg belangrijk voor de gezamenlijke toekomst. Inclusiviteit is een belangrijke ambitie van Hogeschool Inholland en de viering is dan ook zeer enthousiast ontvangen door zowel studenten als medewerkers. “Het klinkt misschien gek omdat ik niet bij de organisatie betrokken was, maar het geeft me een gevoel van trots dat we dit gezamenlijk organiseren en vieren.”, vertelt docent Social Work Rotterdam Chantal Carrilho.

De viering startte met informatieve filmpjes van studente Imani Hooi en oud-student Andy Arduin, waarin zij uitleggen wat Keti Koti voor hen betekent. Vervolgens waren er dialoogtafels met als thema ‘Ruimte maken voor een open gesprek: hoe doe jij dat?’. Aan tafel zaten zowel studenten, docenten, teamleiders en onderwijsondersteuners.20220701_151346

Rituelen aan de Keti Koti-dialoogtafels
Zij voerden gesprekken volgens een vaste methode van de Keti Koti-dialoogtafels, die vooral draait om veel luisteren en niet meteen reageren. De tafels werden geopend met twee rituelen. Allereerst het kauwen op een stukje Kwasi Bita (bitter hout) vanwege de herinnering aan de bittere tijden in het verleden. En er werd op elkaars polsen wat kokosolie gewreven, refererend naar de pijn die de voorouders ervaarden of toegebracht hebben. Het wrijven symboliseert het wegwrijven van de pijn uit het verleden en de naweeën hiervan in het heden. Een mooie en speciale handeling volgens de aanwezigen, die hen niet onberoerd liet.  

De vrijheid vieren met tambú
Natuurlijk was er ook volop ruimte voor feest! Er waren heerlijke Surinaamse snacks en drankjes aanwezig en ook werd er gedanst op de muziek van tambú band Royal Crew. Tambú is de muziekvorm, trom en dans die is meegenomen door de tot slaafgemaakten uit West-Afrika naar  Curaçao. Het was een manier van communiceren onderling. Ooit meerdere malen verboden, leeft de muziek nog steeds. Niet iedereen kende het en voor sommigen was het even wennen, maar uiteindelijk stonden studenten en collega’s, waaronder locatiedirecteur Lucas Rurup, gezamenlijk te dansen om de vrijheid te vieren!

 

Mieke van den Berg, lid van het College van Bestuur van Inholland, was ook aanwezig en gaf een toespraak waarin zij het belang van deze viering onderstreepte. Al met al was de viering zeer geslaagd en gingen er al direct geluiden op om het volgend jaar nog grootser aan te pakken en hopelijk op meer locaties.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.