Den Haag,
16
juni
2016
|
10:00
Europe/Amsterdam

Inholland en UAF zetten zich samen in voor studerende vluchteling

Hogeschool Inholland gaat zich meer richten op studerende vluchtelingen, in samenwerking met Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. De hogeschool en de stichting ondertekenden op 16 juni in Den Haag een convenant waarmee ze dit voornemen bekrachtigen. “Het UAF gaat uit van de kracht van de studenten.”

UAF-directeur Mardjan Seighali en Huug de Deugd, lid van het College van Bestuur van Inholland, plaatsten donderdag hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. De missie van het UAF om hoogopgeleide vluchtelingen te steunen bij het realiseren van een passende maatschappelijke positie. Daarbij hoort studiebegeleiding en ondersteuning bij het vinden van een baan. Inholland wil aan deze missie bijdragen, bijvoorbeeld door vluchtelingen met opleidingen te matchen.

Begin van burgerschap
Mardjan Seighali is blij met de samenwerking met Inholland, die volgens haar al vóór de huidige vluchtelingencrisis bestond. Ze vertelt dat succesvol studeren een belangrijke stap is richting een volwaardig leven in een nieuw land. “Ik weet zelf hoe het is om aan het einde van je bestaan als vluchteling en het begin van burgerschap te staan. Je vlucht naar iets, verlangt naar iets. Een mens krijgt van andere mensen kansen, je kunt van betekenis zijn voor een ander. Ons doel is dat duidelijk te maken; dit convenant is een middel daartoe. Straks kunnen we in veel regio’s vluchtelingen doorverwijzen naar Inholland.”

Dankbaar voor begeleiding
Dat mensen het verschil kunnen maken, weet Miran Ismael uit ervaring. De voormalige vluchteling uit Iraaks-Koerdistan studeert momenteel Commerciële Economie bij Inholland Rotterdam, vertelde hij voorafgaand aan de ondertekening. Na bijna tien jaar vluchteling te zijn geweest in Turkije, kwam hij in 2008 naar Nederland. Hij maakte zich de taal eigen, ging als vrijwilliger aan de slag als tolk in azc’s en heeft sinds twee jaar een Nederlands paspoort. Nu is hij naast zijn studie international marketing manager bij HOGIAF, een multiculturele ondernemersfederatie. “Ik ben erg dankbaar voor de intensieve begeleiding van het UAF en voor de steun die ik kreeg bij Inholland, in het bijzonder van docent Bert Schoonmade en begeleider Marlies Springorum. Ze werden vrienden aan wie ik alles kon vragen”, zegt hij.


Krachtige mensen
Brenda Teunissen ondersteunde namens het UAF studenten tijdens hun opleiding. Nu is ze er teamleider op de afdeling Studiebegeleiding. “We gaan uit van de kracht van de studenten, nemen ze niet bij de hand, maar geven ze een duwtje in de rug. Het zijn krachtige mensen die ‘slechts’ advies nodig hebben over hoe ons systeem werkt. Dat zie je bijvoorbeeld aan wat Miran in Nederland voor elkaar kreeg. Dat zou ik zelf niet kunnen!” Ze legt uit dat het UAF bijvoorbeeld een voorbereidend jaar of taalcursus financiert voor cliënten die willen studeren. Daarnaast informeert de stichting hen over bijzondere kenmerken van het Nederlandse hoger onderwijs – bijvoorbeeld de rol van projectgericht leren en het belang van mondigheid. “We blijven de gehele studieperiode betrokken bij de studenten.”

Machteld de Jong, associate-lector Diversiteit in Organisaties bij Inholland, vertelde nog over de bundel ‘Welkom in Nederland?’, een uitgave van Inholland en de Hogeschool van Amsterdam die kortgeleden werd gepresenteerd, en het boek ‘Verdreven!’ dat ze samen met een gevluchte Koerd schreef.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.