Haarlem,
24
juni
2019
|
13:28
Europe/Amsterdam

Derde prijs voor projectontwerp Achtersluispolder Zaanstad

Nick de Goeij, Mariëlle Refos en Tim Kuiper

"Een supergoeie pitch met een zeer innovatief plan en intelligente oplossingen voor veiligheid, fasering en duurzaamheid!" Met deze lovende woorden op zak hebben Nick de Goeij, Mariëlle Refos en Tim Kuiper, studenten Bouwmanagement & Vastgoed, de derde prijs in de wacht gesleept tijdens het WeMakeTheCity festival in Amsterdam. De studenten maakten een van de drie meest aansprekende stedelijke herontwerpen voor een deels verwaarloosd industriegebied. Nick: “We zijn blij dat ondanks het afstuderen het ons is gelukt een ontwerp met een visie te maken voor deze uitdagende casus. Het behalen van deze derde plek geeft ons meer dan een tevreden gevoel. Op naar de volgende uitdaging!”

Leestijd: +- 2 minuten.

Een inspirerend ontwerp voor een ‘achtergesteld’ gebied
De Achtersluispolder is een bedrijventerrein aan de zuidoost kant van Zaanstad en grenst aan de gemeente Amsterdam. Het gebied tussen het hembrugterrein en NDSM moet zich de komende jaren ontwikkelen tot een gebied voor werken, wonen en ontspanning. In samenwerking met het landelijke programma Ontwerp Veilige Omgeving Nederland heeft de Gemeente Zaanstad ontwerpers uitgedaagd om voor de Achtersluispolder met een ‘inspirerend veilig ontwerp te komen’. De prijsvraag is ook een manier om (jonge) professionals de gelegenheid te geven om hun capaciteiten te etaleren.

Een uitdaging in combinatie met afstuderen
Nick vertelt dat het bedenken van een concept in combinatie met afstuderen best een uitdaging was. “Door tijd vrij te maken en de avonduren te benutten is het ons gelukt om een ontwerp met een visie neer te leggen die heeft geleid tot deze nominatie. Wij zelf zijn geen architecten of stedenbouwkundigen. Daarom vonden wij het uitdagend om te kijken of wij met onze kennis over gebied- en vastgoedontwikkeling een realistische aanbieding konden doen. Het leek ons een leuke uitdaging om als studenten te concurreren met reeds werkende architecten en stedenbouwkundigen.”

Toevoegen van groene zones
Het ontwerp van Nick en zijn medestudenten onderscheidt zich met een plan voor een uniek werk- en woongebied met een integrale benadering van de verschillende veiligheidsthema’s en duurzaamheid. Nick: “Het thema veiligheid staat centraal, daarnaast is gezondheid een belangrijke pijler in ons ontwerp. Het toevoegen van groene zones vergroot de leefbaarheid van de Achtersluispolder, wat noodzakelijk is om wonen in dit gebied mogelijk te maken. Het resultaat is een leefbaar ontwerp, waarbij de huidige ondernemers zo min mogelijk last ondervinden van de ontwikkelingen. .”

Pitchen
Nick, Mariëlle en Tim presenteerden hun visie en ontwerp op het WeMakeTheCity festival in Amsterdam. Nick: “ In deze wereld van planologen, stedenbouwers en architecten, is deelname aan deze ontwerpwedstrijd een mooie mogelijkheid om je als professional te presenteren. Voor ons is de top 3 halen naast ons afstuderen al een prestatie op zich! We zijn hier heel erg blij mee."

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.