Haarlem,
16
november
2021
|
12:00
Europe/Amsterdam

Internationalisering verweven in ons Inholland-DNA

Internationalisering binnen heel Inholland onderdeel maken van ons DNA en daarvoor in actie komen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de derde co-creatiesessie Why internationalisation? In deze inspiratievolle laatste sessie hebben de deelnemers nagedacht over wat er nodig is om de ambities op het gebied van internationalisering te realiseren, en over hoe je zelf op korte termijn actie kunt ondernemen. Het fundament voor de lange termijn is een integrale visie op internationalisering, als onderdeel van het instellingsplan.

Belangrijkste uitdagingen en oplossingsrichtingen
In sessie #2 legden we de ambities vast die horen bij een visie op internationalisering, gericht op de drie pijlers: de global Inholland professional, de rijke en diverse leer- en onderzoeksomgeving en het internationale ecosysteem. In deze derde sessie keken we naar wat we nodig hebben om deze ambities waar te maken. Maar ook naar wat ons daarin tegenhoudt en hoe we die obstakels kunnen wegnemen. Zo kregen we inzicht in de belangrijkste uitdagingen en mogelijke oplossingsrichtingen.

Op weg naar de global Inholland professional
Om een global Inholland professional te worden, is er behoefte aan de volgende zaken:

  • Faciliteren van internationalisering
  • Goede informatievoorziening over de kansen
  • Vergroten van draagvlak onder collega’s
  • Integrale visie (vertaald naar onderwijs, onderzoek en organisatie)
  • Internationaal netwerk (voor studenten en docenten, voor internationale onderzoeksvraagstukken en voor kennisdeling met andere universities of applied sciences)

Op weg naar de global Inholland professional: wat kun je zelf al doen?
Een van de aanjagers van deze sessies, Jannerieke Hommenga (Domein Creative Business), neemt je mee in welke stappen je nu al zelf kunt zetten: “Een eerste stap is om internationalisering uit te dragen en erover in gesprek te gaan met collega’s, studenten maar ook met externe partners. Bouw daarmee een netwerk op! Vervolgens kun je gezamenlijk kijken op welke fronten we willen dat internationalisering ook echt een plek krijgt in ons curriculum, ons team of onze organisatie. Door het gesprek over het ‘waarom’ aan te gaan, ontdek je ook welke ruimte en facilitering gewenst is en in hoeverre verdere professionalisering (van jezelf of van anderen) daarbij nodig is.”

Jannerieke Hommenga, domein Creative Business
Ga over internationalisering in gesprek om samen te leren, te ontwikkelen en te creëren!
Jannerieke Hommenga, domein Creative Business

Op weg naar een rijke en diverse leer- en onderzoeksomgeving
Om een rijke en diverse leer- en onderzoeksomgeving te creëren, is het nodig om:

  • een duidelijke visie op internationalisering op te nemen in het instellingsplan
  • de kennisdeling en informatievoorziening te verbeteren
  • samen te werken met de internationale community binnen en buiten Inholland
  • actief ontmoetingen te stimuleren tussen internationale en Nederlandse studenten en docenten

Op weg naar een internationaal ecosysteem
Om onze ambities binnen een internationaal ecosysteem waar te maken, is het volgende nodig:

  • een optimalisatie van het interne ecosysteem (onderwijs, onderzoek, beroepenveld, samenleving) en zorgen dat er meer wordt samengewerkt tussen domeinen en diensten (geen ‘eiland denken’)
  • een ambassadeur binnen het CvB die een heldere visie op internationalisering uitdraagt (proud leadership)
  • een goede samenwerking, zowel intern als extern, op profilerende thema’s en visie om de wereld naar binnen te halen en de blik naar buiten te richten
I want to belong to an organization that is aware of the world around us and the world is aware that my organization exists.
Deelnemer co-creatiesessie
QRcode WHY

The next step: hoe geven we hier vervolg aan?
Met de uitkomsten van deze sessies gaan we nu de eerste stappen zetten naar een integrale visie op internationalisering als onderdeel van het instellingsplan. Belangrijk daarbij is dat deze output het startpunt is om binnen heel Inholland - voor studenten en collega's - internationalisering te verweven in ons DNA en daarvoor ook zélf in actie te komen.

Wil je meer weten over de vervolgstappen? Neem dan contact op met whyinternationalisation@inholland.nl. Of wil je zelf iets kwijt over dit onderwerp? Scan dan deze QR-code en laat een bericht achter!

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.