Haarlem,
12
februari
2020
|
10:01
Europe/Amsterdam

Ivar Paternostre Peer of the Year Noord-Holland 2019

Het startte als een mooie stageplek voor zijn opleiding Social Work. Maar hij vond het zo leuk bij Unity dat Ivar Paternostre, student bij Inholland Haarlem, ook na zijn stage jonge mensen uit de dansscène bleef voorlichten over uitgaan, alcohol, drugs en de risico’s die daarbij komen kijken. Met resultaat. Voor zijn tomeloze inzet kreeg hij begin februari de Peer of the Year 2019 of Noord-Holland award uitgereikt. “Ik ben er echt super trots op”, glundert Ivar.

Ivar (links op de foto) kreeg de award donderdag 6 februari uitgereikt uit handen van de peercoaches en medewerkers van Unity en verslavingskliniek de Brijder. “De prijs bestaat uit een mooie bokaal en vooral de eer. Dit is voor mij de bevestiging dat ik met mijn inzet, enthousiasme en wat ik heb geleerd tijdens de opleiding iets kan bereiken. Dat ik leeftijdsgenoten bewuster kan maken van de risico’s tijdens het uitgaan, bij kan dragen aan een positief imago van de uitgaansscène en op deze manier de uitgaanswereld zo veilig mogelijk te maken.” Met de award mag Ivar zich een jaar lang Peer of the Year van de provincie Noord-Holland noemen. Ook in andere provincies en regio’s werden Peer of the Year-awards uitgereikt.

Risico’s uitgaansleven beperken
Unity is één van de preventie-interventies van de verschillende verslavingsklinieken en regio’s in Nederland. Het vrijwilligersproject werd in 1996 opgericht in Amsterdam als een voorlichtingsproject van Jellinek Preventie over verantwoorder drugsgebruik op dancefeesten met een handjevol vrijwilligers. Dit is uitgegroeid tot een groot landelijk project met meer dan 120 vrijwilligers die jaarlijks op 250 feesten en festivals actief zijn. “Unity heeft als missie de risico's van het gebruik van alcohol en drugs zoveel mogelijk te beperken. Dat doen ze door peers – speciaal getrainde jongeren met dezelfde leeftijd, leefstijl en interesses als de doelgroep – in te zetten om voorlichting te geven aan andere jongeren in de uitgaanswereld. Door deze gelijkenissen is de doelgroep eerder bereid informatie van hen aan te nemen. De peers weten precies wat er in de uitgaanswereld speelt omdat zij er zelf ook nog middenin zitten.”

Kennis vergroten
De werkwijze is simpel en laagdrempelig. “We gebruiken informatiemateriaal om de boodschap over te brengen, zoals kennistests en quizjes over verschillende middelen. Hiermee vergroot je de kennis van de festivalgangers en maak je ze meer bewust van hun eigen gebruik”, vertelt Ivar. Ook worden op deze manier de trends en ontwikkelingen gemonitord omtrent alcohol en drugs. “Als voorlichter zal de peer nooit op de stoel van de hulpverlener plaatsnemen maar mensen doorverwijzen naar de juiste instanties. Het hoofddoel is kennisoverdracht en andere doelen zijn het beïnvloeden van normen en waarden en het bevorderen van veilig gebruik.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.