Rotterdam,
29
juli
2021
|
08:52
Europe/Amsterdam

Je klem zuipen en niks doen? Loes vertelt hoe het er écht aan toegaat in het verenigingsleven

SSR 1

Integrale Veiligheidskunde studeren bij Hogeschool Inholland Rotterdam. Op kamers wonen. Actief lid zijn van de studentenvereniging S.S.R.-Rotterdam. Commissiewerk doen voor de Eurekaweek. Klinkt dat als een onwaarschijnlijke combinatie? Niet voor Loes Jansen (22) uit Brielle...

Vertel eens over jullie vereniging!
"We zijn een open studentenvereniging waar iedereen zijn plek vindt. We hebben verschillende commissies, waarmee we bij elkaar komen om activiteiten te organiseren.
Verder staan we bekend om onze disputenstructuur. Een dispuut bestaat uit een grote groep studenten uit verschillende jaren. We hebben er tien: vier ongemengd en zes gemengd. Elk dispuut heeft eigen karakter met tradities en gebruiken. Zo leer je studenten uit verschillende jaarlagen kennen met wie je borrelt, sport of weekendjes weggaat."

Waarom ben jij eigenlijk lid?
"Op studentenverenigingen is vaak een stempel gedrukt dat het alleen maar gaat om jezelf klem zuipen en niks doen. Maar eigenlijk leer je heel veel. Binnen de vereniging werk ik voor marketing en social media. Mijn opleiding is gericht op veiligheid, dus dat zou ik nooit leren tijdens mijn studie. Daarnaast bouw je een enorm groot netwerk op, waar je veel uit kunt halen. Heb je een stageplek of baan nodig? Er is altijd wel iemand die jou verder kan helpen. Twijfel je over een pre-master of master? Dan kun je makkelijk bij studenten van de universiteit rondvragen hoe dat is om te doen. Het geeft ook een sociale boost. Er is altijd wel iemand in Rotterdam met wie ik kan afspreken, een hapje mee kan eten of bij wie ik mijn ei kwijt kan."

Als je lid bent van zo’n vereniging wordt er vast veel van je verwacht?
"Je hebt het zo druk als dat je het zelf maakt. Je kunt commissies doen, in het bestuur gaan of activiteiten organiseren om de vereniging levendig te houden. Verder hebben we baravonden. Vind je zo’n avond gezellig, maar ben je verder niet heel actief? Dan is dat ook prima."

Wat zou je willen zeggen tegen onze studenten?
"We zijn één van de grootste studentenverenigingen in de stad en superleuk. Je vormt in je eerste jaar een jaarclub. Deze is ongemengd, dus alleen met jongens of meiden uit je eigen jaar. Elke maandag is clubavond. Dan eten alle clubs samen op de sociëteit en duiken daarna de kroeg in. Je gaat samen op vakantie en pakt festivals. Zelfs na je studententijd zie je elkaar nog! Eigenlijk wil ik niet alleen S.S.R. op de kaart zetten, maar ook het verenigingsleven. Het maakt namelijk niet uit waar je je inschrijft. Je moet het gewoon sowieso doen. Het verrijkt je leven."

Is er iets wat zij nog moeten weten?
"Voor eerste- en tweedejaarsstudenten van het hbo hebben we een speciaal Eurekaweekprogramma. Je leert de stad Rotterdam en het studentenleven kennen. Inschrijven kan online! Als je er meer over wilt weten kun je mij appen via 06 573 44 713. Wil je dit programma volgen, maar woon je niet in Rotterdam? Dan kun je je aanmelden om te slapen in een van onze verenigingshuizen!"