Amsterdam,
10
oktober
2018
|
14:00
Europe/Amsterdam

Jongeren bedrijven straatpolitiek

Jongeren bedrijven straatpolitiek

Kritische raps en vlogs, acties tegen Zwarte Piet, een eigen kleding- en haarstijl, maar ook rellen en kraakacties… Jongeren zoeken steeds vaker hun eigen manieren om hun onvrede te uiten en maatschappelijk onrecht aan de kaak te stellen. Straatpolitiek, noemt Femke Kaulingfreks dat. Kaulingfreks, sinds maart 2018 lector Jeugd & Samenleving bij Hogeschool Inholland, publiceerde er onder dezelfde naam een boek over. Onlangs verscheen een artikel van haar hand op de website van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken.

“Jongeren voelen zich steeds minder vertegenwoordigd in de politiek. Zij zoeken daarom andere manieren om hun onvrede te uiten en maatschappelijk onrecht aan de kaak te stellen. Hun acties gaan soms in tegen de wet en vaak tegen de publieke moraal, maar hebben toch politieke betekenis”, aldus Femke Kaulingfreks in het artikel. Ze vervolgt: “Aan de rafelranden van de samenleving wordt strijd gevoerd tegen uitsluiting, marginalisering, racisme, islamofobie en precariteit. De informele politieke praktijken die daar ontstaan zijn confronterend en vaak niet eenduidig als politiek betekenisvol te begrijpen.”

Herrie schoppen
De opkomstpercentages bij de laatste vier Tweede Kamerverkiezingen laten zien dat zo’n dertig tot veertig procent van de jongeren tussen de achttien en vijfentwintig jaar niet stemt. Maar door voor opschudding te zorgen, kunnen zij de samenleving op een confronterende manier met de neus op de feiten drukken. “Het is een manier om figuurlijk de straat op te gaan, om publiekelijk ruimte en recht van spreken op te eisen voor jongeren die zich op het Binnenhof niet gehoord voelen. Zo laten ze zien dat niet iedereen mee kan doen aan het politieke spel, dat niet alle spelers dezelfde kansen hebben en dat sommige spelers de neiging hebben om er met alle knikkers vandoor te gaan. Herrie schoppen lijkt soms de enige manier te zijn om gehoord te worden. Dat kunnen we vervelend vinden, maar het heeft absoluut een politieke betekenis.”

Het artikel ‘Jongeren bedrijven straatpolitiek’ is hier te lezen. Het boek ‘Straatpolitiek: op zoek naar een nieuw engagement’ was één van de drie genomineerden boeken voor de PrinsjesBoekenprijs 2018.

De Gezonde Samenleving

Met haar boek en artikelen over Straatpolitiek draagt Femke Kaulingfreks bij aan De Gezonde Samenleving, een profilerend thema van Hogeschool Inholland. Dit is een samenleving waarin burgers, bij fysieke, psychische en sociale problemen, een zo gezond en sociaal mogelijk leven leiden en kunnen participeren. Een samenleving waarin mensen in hun sociale omgeving centraal staan. Waarin professionals mensen – preventief en bij problemen – activeren en ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfmanagement en empowerment. Deze professionals werken interprofessioneel en maken gebruik van de laatste (technologische) innovaties.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.