15
december
2022
|
08:00
Europe/Amsterdam

Jouw arbeidsvoorwaarden in 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen er aantal vergoedingen en arbeidsvoorwaardelijke regelingen bij Hogeschool Inholland. De wijzigingen zijn afgestemd met de Hogeschool Medezeggenschapsraad (HMR) of vakorganisaties. Hoe de wijzigingen eruitzien en wat dit voor jou betekent, lees je hieronder.

Vergoeding voor reizen 
Vanaf 1 januari 2023 verhogen we de vergoeding voor dienstreizen met eigen vervoer van 19 naar 21 eurocent per kilometer. De vergoeding is gelijk aan wat we als werkgever per kilometer fiscaal onbelast mogen vergoeden in 2023. 

De vergoeding voor woon-werkverkeer met eigen vervoer blijft 10 eurocent per km. Wel verhogen we de ruimte om deze kilometers te salderen (salderingsregeling) per 1 januari 2023 van 19 naar 21 eurocent per kilometer. Hierdoor stijgt de feitelijke vergoeding voor woon-werkverkeer licht. 

Dienstreizen en woon-werkverkeer met het openbaar vervoer worden volledig vergoed via de NS businesscard, dat blijft onveranderd. 

Vergoeding voor thuiswerken 
De vergoeding voor thuiswerken verhogen we per 1 januari 2023 van 2 naar 2,15 euro per thuiswerkdag. Ook voor deze vergoeding geldt dat Inholland in 2023 het maximum aanhoudt dat je als werkgever fiscaal onbelast mag vergoeden voor een thuiswerkdag. 

Vanaf 1 januari 2023 ontvangen alle collega’s van Inholland een vaste internetvergoeding van 10 euro netto per maand (niet naar rato). Deze vergoeding is een aanvulling op de bestaande internetvergoeding van 1 euro per thuiswerkdag. De vaste internetvergoeding is ten behoeve van de korte momenten van thuiswerken die nu niet voor vergoeding in aanmerking komen. De afspraak is gemaakt met vakorganisaties en is vooralsnog voor de periode van een jaar.

Thuiswerken collega's

Regeling persoonlijk sportbudget 
Sinds 1 mei 2021 kun je twee keer per jaar de kosten voor je sportabonnement of sportlessen declareren, tot maximaal 20 euro per maand. Deze regeling loopt op 31 december van dit jaar af. Met vakorganisaties hebben we afgesproken de regeling in 2023 voort te zetten. Wel passen we de opzet van de regeling aan. De belangrijkste wijzigingen zijn: 

  • De regeling staat in 2023 open voor alle collega’s van Inholland. Het vereiste van een arbeidsovereenkomst voor minimaal 0,3 fte vervalt. 
  • In plaats van de maximale vergoeding van 20 euro per maand werken we in 2023 met een budget van maximaal 240 euro per jaar. Heb je een arbeidsovereenkomst die afloopt gedurende 2023, dan ontvang je een budget naar rato van de resterende duur. 
  • Het budget kun je gedurende het jaar en in delen besteden: declaraties zijn door het jaar heen mogelijk. Na akkoord ontvang je de vergoeding bij de eerst mogelijke salarisbetaling. 
  • In de loop van de maand januari (of bij indiensttreding) vind je het persoonlijk sportbudget in HR2day. Eventueel resterend budget vervalt aan het einde van het kalenderjaar of bij uitdiensttreding. 

De vergoeding over november en december 2022 (voorheen te declareren in april 2023) voegen we toe aan het jaarbudget in 2023: 

  • Ben je in of voor november 2022 in dienst gekomen, dan ontvang je eenmalig een extra budget van 40 euro. 
  • Ben je in dienst gekomen in december 2022, dan krijg je eenmalig een extra budget van 20 euro. 

Regeling ouderschapsverlof 
Sinds 2 augustus 2022 is er een wettelijk recht op negen werkweken betaald ouderschapsverlof. Het wettelijk ouderschapsverlof kun je opnemen tot je kind de leeftijd van één jaar bereikt. Inholland vult dit wettelijk recht van negen weken aan tot maximaal dertien weken. Ook bieden we je meer ruimte om het verlof te spreiden: het totaal van dertien weken betaald ouderschapsverlof (inclusief het wettelijk recht) kun je opnemen tot je kind vier jaar is. 

Voor de aanvulling op het wettelijk recht op betaald ouderschapsverlof geldt nu nog dat je minimaal een jaar in dienst moet zijn van Inholland en een arbeidsovereenkomst hebt voor minimaal 0,4 fte. Beide voorwaarden vervallen vanaf 2023. Hiermee is de aanspraak op de aanvullende regeling niet meer afhankelijk van de omvang en duur van je dienstverband bij Inholland. 

Regeling (aanvullend) geboorteverlof 
Bij Inholland bieden we partners een aanvulling op het wettelijk recht op (aanvullend) geboorteverlof. Het geboorteverlof is bij Inholland twee weken in plaats van één week. En gedurende het aanvullend geboorteverlof van maximaal vijf weken vult Inholland de loondoorbetaling aan tot honderd procent (wettelijk zeventig procent). Heb je een tijdelijke arbeidsovereenkomst zonder uitzicht op vast (D4), dan kom je nu niet voor de aanvulling op het wettelijk recht in aanmerking. Deze voorwaarde vervalt met ingang van 1 januari 2023. 

Vragen en aanvullende informatie 
Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht over arbeidsvoorwaardelijke regelingen van Inholland? Neem contact op met de collega’s van het Service Center HRM, e-mail: servicecenter.hrm@inholland.nl of van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur telefonisch via 023 522 31 23. Op Weten & Regelen vind je ook meer informatie over onze arbeidsvoorwaarden.