Haarlem,
13
februari
2017
|
15:46
Europe/Amsterdam

Keuzemotieven zeer divers tijdens Open Dag

Dat scholieren uiteenlopende keuzemotieven hebben om hun opleiding te kiezen, bleek wel uit het palet aan reacties van bezoekers van de Open Dag. De sneeuw was voor velen zeker geen reden om thuis te blijven. In totaal kwamen afgelopen zaterdag 7862 bezoekers naar de locaties, waaronder ruim 2696 potentiële studenten. In totaal meldden zich 141 nieuwe studenten aan.

Soufyan bezoekt samen met zijn vader de open dag in Haarlem. “Ik wil Bouwkunde studeren, dat staat vast. Van kleins af aan kijk ik al hoe gebouwen in elkaar zitten en daarnaast teken ik graag. Mijn mentor op de havo in Amsterdam dacht dat Inholland in Haarlem goed bij mij zou passen omdat het hier wat kleinschaliger is. Nee, ik denk niet dat ik nog andere open dagen ga bezoeken. Nu ik hier zo rondloop heb ik de keuze eigenlijk al gemaakt.”

Dat Nikki de Open Dag bij Inholland Haarlem bezoekt, komt door de enthousiaste studenten die bij haar op de middelbare school hebben verteld over hun studie MBRT. “Wat mij vooral in hun verhaal aantrok, is de combinatie van het technische en het sociale. Dat trekt mij aan, daarom ben ik vandaag hier. Ik heb ook al gekeken bij de Hogeschool van Amsterdam, bij de studie Toegepaste Psychologie. Welke van de twee het gaat worden? Daar moet ik de komende dagen maar eens goed over nadenken.”

Stewardess wilde ze worden, maar haar ouders vonden dat zonde omdat ze veel meer in haar mars heeft. “Ze kan goed leren!” Nu kijken Priscilla en haar ouders bij de opleiding HTRO want dat het iets met toerisme wordt, dat staat wel vast. “Vooral na het verhaal van studenten van Inholland op de middelbare school! Van wat ze vertelden werd ik echt enthousiast. Nu moet ik kiezen, tussen deze opleiding en de TIO. Stewardess? Ach nee joh, dat kan altijd nog. Dit lijkt me veel leuker.”

Alkmaar
“Mijn nummer één studeert hier al en nu kijken voor nummer twee. Ik hoop dat hij hier ook uitkomt. Het bevalt ons goed!”, zeiden ouders bij de ingang van Inholland Alkmaar. De sfeer bij de Open Dag in het noorden was druk, gezellig en persoonlijk. Zoals kenmerkend ook voor eerdere open avonden en dagen waren studiezoekers zeer bewust informatie aan het inwinnen. Ze gingen in gesprek met studenten en docenten in het Studiekeuzepark, waar ze ook alvast konden genieten van de nieuwe duurzame inrichting van het pand; een groen met hout afgewerkt transparant interieur.

Timo Geus was een van de bezoekers. Hij heeft zijn havodiploma al op zak en behaald aan OSG De Hoge Berg op Texel. Hij doet nu een tussenjaar met natuurkunde en wiskunde op vwo-niveau en is enthousiast over de opleidingen bij Inholland. “Iedereen is hier heel open, en ik heb echt een beter beeld gekregen van de opleiding Elektrotechniek op deze Open Dag. Ik twijfel nog tussen deze opleiding en Bouwkunde. Ik kom zeker nog proefstuderen!”

Rotterdam
“Goede scores, en ik heb goede dingen gezien en gehoord en ben trots dat iedereen zich weer zo ingespannen heeft er iets moois van te maken”, zegt relatiebeheerder Olav Rülander van Inholland Rotterdam. Volgens het registratieteam kwamen veel bezoekers ‘spontaan aanwaaien’. “Zij hadden onderweg een reclamebord gezien of kwamen er op Hogeschool Rotterdam achter dat wij bij Inholland ook een Open Dag hebben”.

Diemen
In Diemen was er net als vorige keer veel aanloop bij de tafel ‘Eerste hulp voor ouders’, sinds kort een vast onderdeel van de Open Dag en bedoeld als informatiehoek waar ouders terecht kunnen, terwijl hun kinderen bezig zijn met TEST, onderdeel van TEST | ONTDEK | KIES-programma. "Wij hebben uitgebreid gekeken naar een vervolgopleiding voor onze zoon die nu de mbo-hotelschool doet”, aldus een vader en een moeder. “Schijnbaar niet goed genoeg want hij is enorm enthousiast over de opleiding Facility Management! Hij gaat nu proefstuderen en hoopt dan een keuze te maken."

 

OZW
Anita bezoekt in het OZW-gebouw de opleiding Biotechnologie. Op 29 maart wil ze ook ook nog naar de Open Avond in Delft om een kijkje te nemen bij de groene opleidingen. “Ik weet dat ik vóór 1 mei moet kiezen. Ik vind dat moeilijk. Maar omdat ik weet dat het moet, doe ik dat.” Milo zit nu nog op het Da Vinci College in Purmerend. “Ik zit in 4 havo en heb werkelijk geen enkel idee wat ik na de middelbare school ga doen. Dit is de eerste stap.” Zijn ouders zijn meegekomen: “Wij hebben dit al een keer meegemaakt met onze oudste zoon en weten hoe het werkt. Wij sturen Milo naar zoveel mogelijk open dagen.”

Amstelveen
Even verderop in Amstelveen zijn studiekiezers zich aan het oriënteren voor een van de lerarenopleidingen. Alan Tekleghiorghis heeft zich net aangemeld voor de opleiding Engels: “Ik wist al dat ik docent Engels wil worden. Vandaag heb ik bij de Open Dag alle aanvullende info verzameld en mij direct ingeschreven.” Een andere bezoeker is al even enthousiast. “Ik weet nu, na mijn bezoek aan jullie Open Dag, helemaal zeker dat ik voor docentschap wil gaan!”

Delft
In Delft is Chantal Broekhuizen (4 havo) voor de tweede keer bij de Open Dag. “De vorige keer kwam ik ook al voor de opleiding Landscape and Environment Management. We hebben met de school een bezoek gebracht aan Inholland Rotterdam, daar kregen wij een presentatie over deze opleiding en mijn interesse was meteen gewekt. Vlak daarna bezocht ik de Open Dag en vandaag weer omdat ik wilde weten of ik die opleiding nog steeds leuk vind. Dat is inderdaad zo!. Nu nog proefstuderen, maar daar wacht ik wel mee tot ik in havo 5 zit.”

 

Den Haag
Bij Inholland Den Haag vertelde een 4-havo-scholier uitgebreid over zijn persoonlijke studiekeuzetraject. “Ik wist nog helemaal niet wat ik wilde. Op de website zag ik het programma van de Open Dag en heb ik aangekruist wat me interessant leek. Vervolgens heb ik hier het competentiespel gedaan. Dat gaf me een nog beter beeld van de richtingen die mij leuk lijken. Van de presentaties die ik uiteindelijk heb bijgewoond spreekt Business Studies spreekt me het meeste aan. De lesmethode, het sandwich-model van hoorcollege-werkcollege- feedbackcollege lijkt me een prettige manier om te leren. Dat als je vragen hebt of je iets niet begrijpt je daar gelijk over in gesprek kunt met de docent. Dat kan voor mij doorslaggevend zijn voor een studiekeuze.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.