Diemen,
04
maart
2020
|
08:30
Europe/Amsterdam

Kom naar het Holifeest bij Inholland Diemen: Shubh Holi!

Voor het eerst kun je het hindoeïstische Holifeest - dat jaarlijks in maart gevierd wordt - nu ook bij Inholland Diemen beleven. Het is een mooie gelegenheid om kennis te maken met een traditie van de hindoestaanse gemeenschap. “We willen graag aan onze studenten en collega’s meegeven wat het Holifeest eigenlijk inhoudt”, vertelt Sharmila Balesar-Paltie (op onderstaande foto links). “Dus kom vooral langs in de centrale hal op dinsdag 10 maart tussen 12.00 en 13.30 uur en geniet van de hindoestaanse hapjes en muziek!”, vult Sylvie Dewnarain aan.

Holi-Phagwa is een uitbundig feest waarbij hindoes elkaar insmeren met gekleurd poeder en gekleurd water. Dat doen ze om verschillende redenen. Hindoes zien Holi onder meer als een feest van eenheid: dankzij de kleurtjes ziet iedereen er hetzelfde uit en kun je geen onderscheid maken. Water staat voor leven. Door iemand met gekleurd water te besprenkelen wens je die persoon een kleurrijk leven toe. Je zegt daarbij: Shubh Holi!

Begin van het nieuwe jaar
Sylvie (medewerker Onderwijsservice, ISO) en Sharmila (managementassistent voor de GSW-lectoraten) zijn allebei van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Samen met collega’s Sita Samjhawan, Aroen Behari (ISO) en Peter Scheffer (WIR) organiseren zij het Holifeest bij Inholland Diemen. Sharmila: “Voor ons markeert dit feest het begin van het nieuwe jaar. In India wordt gelijk ook het binnenhalen van de oogst gevierd; dat geldt niet voor Suriname.”

Het is ook een bezinningsfeest. “We vieren dat we van duisternis naar licht gaan”, legt Sylvie uit. “Het is het verhaal van prins Prahlad die van de brandstapel werd gered door de god Vishnu. Dat laat zien dat het goede altijd het kwade overwint.” Eén dag voor het Holifeest, tijdens Holika Dahan, herdenken hindoes dit verhaal. Dan lopen ze in een optocht, waarna ze gaan bidden en een grote brandstapel aansteken.

Je verbonden voelen met elkaar
“Het verhaal is heel mooi en symbolisch, maar tijdens de viering zijn wij daar niet zo mee bezig”, zegt Sharmila. Het is gewoon feest! Lekker buiten samen zingen, met je familie maar ook met vrienden, buren en andere mensen op straat, en je verbonden voelen met elkaar!”

Sylvie en Sharmila hebben beiden hun jeugd in Suriname doorgebracht. “Daar is Holi een nationale feestdag, dus iedereen is vrij. Hierdoor kon iedereen (dus ook de niet-hindoes) samen met ons feesten. In Nederland kunnen we Holi niet altijd vieren; meestal valt het op een doordeweekse dag en dan moeten we gewoon werken”, vertelt Sylvie. “En het is hier soms te koud om elkaar buiten met kleurpoeder en water te besprenkelen.” Dat maakt het extra bijzonder dat ze het feest nu (binnen!) bij Inholland Diemen kunnen vieren; weliswaar met een bescheiden hoeveelheid kleurpoeder. “We maken er geen bende van!”

Hindoestaanse hapjes
De viering vindt op 10 maart rond lunchtijd plaats (van 12.00 tot 13.30 uur), dus voor hindoestaanse hapjes wordt gezorgd. En natuurlijk is er passende muziek: de band Natraj treedt op met Baithak Gana, een muziekstijl die oorspronkelijk uit Noord-India komt. Daarnaast is spreker Raj Mohan uitgenodigd om aan geïnteresseerden een uitleg te geven over het Holifeest. Iedereen is welkom, Shubh Holi!

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Marianne.deJong
04
March
2020
Wat een supermooi initiatief om iedereen zo kennis te laten maken met het Holifeest!