Amsterdam,
26
april
2021
|
19:06
Europe/Amsterdam

Koninklijke onderscheiding voor Marianne Prins

Koninklijke onderscheiding Marianne Prins.PNG

Vandaag, de dag voor Koningsdag, heeft oud-collega en docent aan de opleiding Verloskunde, Marianne Prins, een Koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen door de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. Marianne is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Marianne Prins was jarenlang docent aan de opleiding Verloskunde en is per januari van dit jaar met pensioen gegaan. Marianne heeft deze onderscheiding gekregen als erkenning voor haar grote bijdrage in de afgelopen bijna veertig jaar aan het behoud en de doorontwikkeling van de Nederlandse verloskunde.

Naast haar werk als verloskundige en als docent aan de opleiding in Amsterdam, heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de modernisering van de opleiding en de curriculumontwikkeling. Ook heeft zij het wetenschappelijk denken en -onderzoek binnen de opleiding geïntroduceerd en ontwikkeld; niet alleen binnen de Amsterdamse opleiding (eerst bij de KVV en later bij AVAG) maar binnen álle verloskunde opleidingen in ons land. Zij was verder (mede)auteur van vijf drukken van het handboek ‘Praktische Verloskunde’ en actief in landelijke werkgroepen en overlegorganen van de KNOV en daarbuiten.

Bekijk de uitreiking door burgemeester Femke Halsema aan Marianne in onderstaande video (vanaf 4:13:30).

Marianne Prins is hiermee van groot belang geweest voor de kennisoverdracht aan nieuwe generaties beroepsbeoefenaren in de verloskunde. Voor de studenten aan onze opleiding was zij door haar persoonlijkheid een enorme stimulans en een rolvoorbeeld. Zij speelde (en speelt ondanks haar recente pensionering nog steeds) binnen en buiten de opleiding én in de geschiedenis van de Nederlandse verloskunde een belangrijke rol.

De onderscheiding is vanuit AVAG aangevraagd en ondersteund door een groot aantal personen vanuit opleiding en onderwijs, vanuit de wetenschap en vanuit de beroepsorganisaties en het werkveld.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Hajo Wildschut
13
May
2021
Wow, Marianne, gefeliciteerd!! Ik mocht getuige zijn van het begin van je loopbaan als verloskundige in het Slotervaart Ziekenhuis in 1977 en nu 2021 ben je met pensioen. Haast niet te geloven. Wat is deze onderscheiding een mooie erkenning van je werk!
Noortje Jonker
26
April
2021
Wat een mooi kippenvel moment. Zo terecht deze onderscheiding. Niet alleen op het gebied van verloskunde, maar ook op het gebied van onderwijs en toepassing van onderzoek is Marianne voor mij een rolmodel. Gefeliciteerd!