Den Haag/Haarlem,
22
december
2016
|
16:08
Europe/Amsterdam

Kort nieuws 21 december 2016

IMEM-studenten.

Toerismestudenten zetten zich in voor kinderrechtenorganisatie Save the Children, een heuse kerstmarkt bij Inholland Den Haag en een Haarlemse docent Informatica schrijft over eHealth en Big Data.

Toerismestudenten slaan handen ineen voor Save the Children
Studenten van de opleidingen Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs (HTRO) haalden in het kader van hun minor Hospitality Management 12.000 euro op voor kinderrechtenorganisatie Save the Children. De derdejaarsstudenten van Inholland Diemen, Haarlem en Rotterdam organiseerden onlangs diverse congressen en evenementen in het Haarlemse Stayokay Hostel.

Kerst bij Inholland Den Haag
Warme chocolademelk, muziek en uiteraard glühwein: Kerst vieren bij Inholland Den Haag is een gezellige traditie. Studenten Media and Entertainment Management (IMEM) organiseerden begin deze week samen met stichting ACKU een kerstmarkt op het plein voor de hogeschool. De studenten hadden popcakes gemaakt en bezoekers konden een kerstfoto laten maken in een winters decor. Bij de kraampjes stonden onder meer pabo-studenten met een project van stichting Edukans. Save the Children was ook aanwezig en liet een filmpje zien over de samenwerking met Inholland.

Voorafgaand aan de kerstmarkt vierden pabo-studenten kerstfeest. Tijdens deze viering was onder andere ruimte voor creativiteit, muziek en kunstzinnigheid. Volgens Barend van Maanen, docent rekenen-wiskunde bij Inholland Den Haag, kwam het thema ‘verwondering’ mooi tot uitdrukking. Barend: “Een bramenplukker verwonderde zich door de schoonheid in de natuur: de dauwdruppels waren parels voor hem. In het kerstverhaal kunnen we ons ook verwonderen over de geboorte van het kerstkind. Dat geeft hoop en licht in onze dagen.”

Artikel van docent Informatica over ethisch bewustzijn
Thijs Otter, docent Informatica bij Inholland Haarlem, vertelt in Digitale Zorg over de noodzaak om studenten goed te scholen over de keerzijdes van eHealth en Big Data bij de gelijknamige afstudeerrichtingen. “Het is mijns inziens van groot belang dat wij informatici opleiden die verder kijken dan code en een grafische interface”, schrijft Thijs. Zo wordt de mens achter de data niet vergeten. Daarom is het ontwikkelen van ethisch bewustzijn een prominent onderdeel van de module, naast technische kennis.

Bussemaker: depressie moet geen taboe zijn in hoger onderwijs
Medezeggenschapsraden kunnen helpen om het taboe op depressie te doorbreken, denkt minister Bussemaker. Studenten moeten zich vrij voelen om over hun psychische problemen te praten. “Alle universiteiten en hogescholen hebben sowieso één studentpsycholoog in dienst”, aldus minister Bussemaker. Landelijke normen voor het aantal studentenpsychologen acht ze niet nodig. Wel vindt ze het van belang om het taboe op depressie weg te nemen. “Een open klimaat moedigt aan om over problemen en teleurstellende ervaringen te spreken en kan mogelijk ergere problematiek voorkomen”, benadrukt Bussemaker. Bij een cultuur die “te wensen overlaat” kan de medezeggenschap inspringen.

Ov-boete: alleen als je echt reist
Vanaf 2018 kunnen studenten alleen nog maar een boete krijgen voor hun verlopen ov-studentenkaart als ze er echt mee reizen. Dat heeft de Tweede Kamer gisteren besloten. Ook wordt de boete in de eerste twee maanden lager dan nu: geen 97 euro per halve maand, maar 75 euro. Daarna gaat de boete omhoog naar 150 euro per halve maand om misbruik van de kaart te bestrijden. Jaarlijks zetten zestigduizend studenten hun kaart te laat stop. Dat levert de ov-bedrijven enkele tientallen miljoenen euro’s aan boetes op. Sommige van de beboete studenten gebruiken hun kaart niet eens en doen alles op de fiets, maar moeten toch betalen voor het ‘reisrecht’.

‘Studeren in buitenland moet makkelijker worden’
Studenten die in het buitenland willen studeren, moeten een flink spaarpotje achter de hand hebben. Veel jongeren blijven daarom thuis. Dat moet anders, vinden studentenorganisaties en VVD, D66 en PvdA. Veel studenten lopen vooral bij de start van de opleiding tegen hoge kosten aan. Zo zijn ze vaak veel geld kwijt aan een voorschot op hun kamerhuur en aan eventuele borg. Bovendien is het collegegeld soms een stuk hoger dan in Nederland. Zoek daar eerst een oplossing voor, suggereren de organisaties. Zorg ervoor dat studenten in één keer een groot bedrag kunnen lenen om deze kosten te kunnen dekken en gooi het collegegeldkrediet omhoog.

Haagse studenten verzorgen mediacampagne vuurwerkshow
Diverse MEM-studenten van Inholland Den Haag hebben in opdracht van de gemeente Den Haag een mediacampagne ontwikkeld. Deze campagne is opgezet in het kader van de vuurwerkshow op oudjaarsavond bij de Hofvijver. Bijzonder is dat de keuze voor het vuurwerk is gemaakt door een jury van Haagse ondernemers en studenten van Inholland Den Haag, tijdens een pitch eerder dit najaar. De studenten zijn ook actief betrokken bij de organisatie.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.