Haarlem,
10
juli
2020
|
14:30
Europe/Amsterdam

Korte buitenlandse reizen​​​​​​​ voor je studie vanaf 1 september onder voorwaarden weer mogelijk

Kortdurende studiereizen en reizen voor internationale projecten binnen Europa zijn vanaf 1 september 2020 weer toegestaan. In alle gevallen geldt wel dat er op de datum van vertrek een positief reisadvies voor de in- en uitreis moet zijn. Dit betekent code geel of groen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de uitreis. Daarnaast is er het dringende advies om de overheidsinformatie van het ontvangende land nauwlettend te volgen.

Voor alle reizen gelden de volgende richtlijnen

  • Je bent verplicht je te registreren in MoveOn (in verband met crisismanagement, automatische verzekering studenten bij studiereizen)
  • Is de studiereis of een project een verplicht onderdeel van het studieprogramma? Dan moeten opleidingen ook zorgen voor een ‘plan B’, bijvoorbeeld een online variant van de studiereis of project.
  • Het is de taak van je opleiding om je op mogelijke risico’s te wijzen en te zorgen voor een goede voorbereiding, begeleiding en ondersteuning in het geval er iets gebeurt.
  • Je moet goed verzekerd zijn (reisverzekering en ziektekostenverzekering).
  • Is reizen mogelijk, check dan goed welke beperkingen er gelden in het ontvangende land.

Wanneer het reisadvies plotseling wijzigt
De reismogelijkheden zijn tot nader order verruimd. Zou COVID-19 weer toenemen, dan kan een reisadvies binnen één dag wijzigen. Daarbij is het volgende belangrijk:

  • Je draagt zelf de financiële gevolgen als de reis geannuleerd wordt. Ook de kosten om onverwacht weer naar Nederland terug te keren worden niet door de hogeschool vergoed.
  • Verandert op de dag van vertrek de kleurcode van BZ naar oranje of rood, dan mag je niet meer vertrekken.
  • Als de kleurcode tijdens het verblijf in het buitenland verandert naar oranje, dan wordt in overleg met de opleiding besloten of een veilige terugkeer naar Nederland mogelijk en gewenst is. In alle gevallen moeten de aanwijzingen van de lokale autoriteiten en de site van het ministerie van BZ gevolgd worden. Verandert de kleurcode tijdens het verblijf naar rood, dan worden studenten en medewerkers verzocht om weer naar Nederland terug te keren. In overleg met de opleiding wordt dan een zorgvuldig besluit genomen over de terugkeer, waarbij veiligheid altijd voorop staat.