Rotterdam,
07
september
2020
|
09:02
Europe/Amsterdam

Leren van de veerkracht van studenten

Inholland-professionals inspireren tijdens online jaaropening Inholland

Waarom studeren leuk is én enorm belangrijk voor onze maatschappij, blijkt tijdens de Inholland-jaaropening bij Inholland Rotterdam. In de online uitgezonden liveshow delen studenten en docenten verhalen over mooie gedurfde projecten. Hoofdgast Ingrid van Engelshoven is zichtbaar onder de indruk van de professionals. “Studenten die met concrete problemen aan de slag gaan en échte oplossingen brengen, ik ben enorm geïnspireerd!”, aldus de onderwijsminister.

Aan het hoofd van de enorme ‘coronaproof’ tafel leidt oud-Inholland-student en gastpresentator Donatello Piras de talkshow, bekeken door een beperkt publiek en vele honderden kijkers online. In de studio vertellen Julia van der Kolk, Amber Stolk en Lisette Meijer hoe zij en drie andere studenten hun stage misliepen door de coronacrisis. Ze gingen aan de slag met een vervangende opdracht en wisten deze tegenslag te veranderen in een succes. Met hun project Happy Soups gaan ze voedselverspilling tegen en maken ze mensen blij met soep, gemaakt van restanten groenten en brood. Deze leveren ze op een bakfiets in bekers van duurzaam olifantsgras. Dit alles in samenwerking met partners Haarlem Food Future en Betekeniseconomie Noord-Holland.

Happy Soups succesvol ‘mede dankzij corona’
“Ik zou een evenementenstage gaan doen”, vertelt Julia. “Door corona ging die stage natuurlijk niet meer door en kwam school met een vervangende opdracht om studenten van verschillende opleidingen en locaties bij elkaar in één groep te zetten. We kenden elkaar dus niet maar hebben toen het concept bedacht door elkaar iedere dag online te ontmoeten. Vandaag zien we elkaar voor het eerst in het echt!”

“Is dit van olifantsgras? Oh wauw, kom maar langs brengen”, zegt de minister als ze op het scherm twee gelikte soepbekers ziet langskomen. Happy Soups blijkt een mooi voorbeeld van wanneer onderwijs, onderzoek en werkveld succesvol de relatie aangaan. Van Engelshoven: “Wat je ziet van studenten in deze tijd, is dat ze enorm creatief zijn om zich aan te passen en binnen de beperkingen laten zien wat er wél kan. Van die veerkracht kunnen we enorm veel leren.”

‘Trots op alle Inhollanders’
Net begonnen als collegevoorzitter van Inholland valt Bart Combee met zijn “neus in de boter”. Als gastheer luistert hij geboeid naar de verhalen. “Op mijn derde werkdag ben ik al enorm trots op wat Inhollanders allemaal voor elkaar hebben gekregen. Hoe lastig deze tijd ook is, we leren veel. Je innoveert sneller, ontdekt wat wel en niet werkt online. Belangrijk is dat we ervan leren, zodat het ons ook weer helpt om het onderwijs van de toekomst verder vorm te kunnen geven als corona straks voorbij is.”

De vanzelfsprekendheid van duurzaamheid
Dan vertelt Derryl Landveld over zijn praktijkgericht onderzoek. De student Finance & Control bedacht een innovatieve oplossing voor groothandels, via samenwerking in de keten. Om zo bij te dragen aan een duurzame economie. Op hun beurt zorgen studenten Jens Krom, Sanne van Straaten en docent Jos van Dam voor inspiratie met Planet Texel. Hoe kun je het eiland in één week tijd met smart mobility verduurzamen?

Wat de minister Ingrid van Engelshoven opvalt is niet alleen de flexibiliteit om in, of misschien juist wel juist in deze tijd met innovatieve oplossingen te komen. En dan die vanzelfsprekendheid waarmee studenten het over duurzaamheid hebben! “Het is juist jullie generatie die ons helpt om heel anders naar dingen te kijken, naar modellen die ooit bedacht zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om studenten in bedrijven te betrekken, dat onderwijs en arbeidsmarkt goed op elkaar aansluiten. Want verduurzamen is hét verdienmodel van de toekomst. De vormen van onderwijs zoals hier bij Inholland moeten dan ook volop de ruimte krijgen. En zijn er obstakels? Trek aan de bel, dan gaan we ermee aan de slag.”

De jaaropening (nog een keer) terugzien? Dat kan!

Tijdens de jaaropening vond ook de uitreiking plaats van de Inholland award 2020 voor het beste studentenproject. Lees ook het verslag van de uitreiking!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.