Amsterdam,
24
juni
2019
|
12:32
Europe/Amsterdam

Medezeggenschapper van het Jaar 2019: Fatima el Yaïchi

'Ze is een rots in de branding!'

Voor haar 'verbindende rol' in de deelraad van het Domein Creative Business van Hogeschool Inholland mag Fatima el Yaïchi, docent en Ambtelijk Secretaris, zich Medezeggenschapper van het Jaar 2019 noemen. Zij kreeg de prijs op 14 juni tijdens de Dag van de Medezeggenschap bij Hogeschool Utrecht. Medezeggenschappers, bestuurders en medewerkers van hoger onderwijsinstellingen kwamen daar samen om de balans op te maken en naar de toekomst te kijken.

Kwaliteitsafspraken
De kwaliteitsafspraken zijn het thema van de dag. De medezeggenschapsorganen moeten sinds vorig jaar “in voldoende mate” betrokken zijn bij de totstandkoming van de kwaliteitsafspraken. En dat betekent niet alleen reageren op voorstellen van het bestuur, maar stevig meepraten over de besteding. Fatima el Yaïchi (Creative Business) heeft een bijdrage geleverd om dit mogelijk te maken.

Prijsuitreiking
“Goed bestuur kan niet zonder een actieve en kritische medezeggenschap. Dat draagt bij aan een open cultuur waar ruimte is voor meedenken en tegendenken”, zo begint onderwijsminister Ingrid van Engelshoven de prijsuitreiking met een videoboodschap. Voor het hbo mag Fatima el Yaïchi de beker in ontvangst nemen voor haar verbindende rol in de domeindeelraad van Creative Business. “Ze is een rots in de branding geweest”, aldus het commentaar van de jury.

Fatima El Yaïchi, Creative Business Hogeschool Inholland
In de deelraad heb ik bijgedragen aan het varen van een nieuwe koers in het beoordelingsproces. Voorheen was er een groot verloop onder studentleden, omdat het voor hen moeilijk was om de grote hoeveelheid te beoordelen stukken pas achteraf door te worstelen.
Fatima El Yaïchi, Creative Business Hogeschool Inholland

Kritische meedenktank
"Het was voor mij een grote verrassing. Ik had niet verwacht dat ik zou winnen en zat zelf in de file toen de prijs werd uitgereikt. Studenten Bas van Elderen en Emilia Lantink (foto rechts) namen deze taak voor mij waar", zegt Fatima, die niet weet wie haar heeft genomineerd. Ze is benieuwd wie ze daarvoor mag bedanken. "Samen met de DMR-leden en studentleden heb ik ervoor gezorgd we een nieuwe koers zijn gaan varen in het beoordelingsproces. Voorheen liepen we steeds tegen het probleem aan dat er een groot verloop was onder studentleden omdat het voor hen moeilijk was om de grote hoeveelheid te beoordelen stukken pas achteraf door te worstelen."

Als nieuw gekozen voorzitter van de domeindeelraad, ziet ze kansen om de veranderingen verder door te voeren. "Uiteindelijk wil ik naar een optimale werkwijze, waarbij iedereen actief betrokken is en kan meedenken in de besluitvorming: een kritische 'meedenktank'."

Robin de Hoon, dagelijks bestuurder bij Fractie Front aan de Universiteit Tilburg, kwam voor het wo als winnaar uit de bus. De “kwaliteitsafspraken-junkie” wist de decentrale medezeggenschap goed bij het proces te betrekken.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.