Alkmaar,
28
februari
2022
|
08:00
Europe/Amsterdam

Meedenken over de nieuwe campus-inrichting

Campus Inholland Alkmaar geeft straks vorm en inhoud aan nieuwe onderwijsvisie

“De campus van Inholland Alkmaar krijgt een complete make-over!” Naar verwachting vinden daarvoor in 2025 de laatste (bouw)activiteiten plaats. Maar ook nú al is er van alles gaande. Studenten en collega’s worden dan ook nadrukkelijk uitgenodigd om aan te sluiten en al in de voorbereidende fase mee te denken over toekomstige ontwikkelingen. We vroegen Richard Oerlemans, directeur van Hogeschool Inholland Alkmaar en het Inholland-domein Techniek, Ontwerpen & Informatica, om het grote plaatje te schetsen.

Richard-Oerlemans-jan-2020-27

Wat gaat er gebeuren?
“We gaan de campus compleet opnieuw inrichten. Met een mooie en logische entree. Het huidige hoofdgebouw (A-gebouw) wordt aangevuld met nieuwe gebouwdelen en activiteiten, zoals samenwerkingsruimtes en lab-achtige omgevingen. Een bezoeker ziet hier direct hoe wij ons moderne onderwijs vormgeven, gericht op samen leren, ontwikkelen en creëren. Geen typisch schoolgebouw meer, maar een gezamenlijk kenniscentrum - praktijkgericht - waar studenten, docenten, onderzoekers en mensen uit het bedrijfsleven en/of overheid samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken."

 “Voor het andere deel van het terrein zoeken we dan externe partijen, die daar, via hergebruik van bestaande bouw of sloop en nieuwbouw, gebouwen willen ontwikkelen. Denk daarbij aan een bedrijfsverzamelgebouw met ruimte voor start-ups, studentenhuisvesting, sportvoorzieningen of faciliteiten rondom zorg en welzijn. Zo creëer je een campus waar meerdere partijen elkaar versterken en elkaar als partner zien. Met een grote gezamenlijke binnentuin en misschien een winkeltje, fietsenmaker of gezamenlijk restaurant? Een jonge dynamische werkomgeving die creativiteit en innovatie uitademt. Met een sterke vliegwielwerking en grote aantrekkingskracht op nieuwe studenten, maar ook op mensen die een leven lang willen blijven leren.”

Vanuit welke achterliggende gedachte?
“We hebben vorig jaar met een grote groep mensen van de locatie gewerkt aan een gezamenlijke onderwijs- en onderzoeksvisie. Daarin komt een duidelijke behoefte naar voren aan samenwerking en interdisciplinair leren, werken en onderzoeken. Kijk, de wereld om ons heen verandert steeds sneller. Ondersteuning van technologie speelt inmiddels in íeder vakgebied een onmisbare rol. Maar in de complexe samenleving moet je ook kunnen reflecteren en samen werken en conflicten oplossen. Waar eerst klassiek het vak centraal stond, zeggen we nu: socialisatie en personalisatie zijn een integraal onderdeel van de professionalisering en het leren. En dat zie je allemaal terug in de wijze waarop wij ons onderwijs en onderzoek vormgeven. Minder puur klassikaal en meer activerend onderwijs, kenniswerkplaatsen, leergemeenschappen. Vandaar een nieuwe campus- en gebouwinrichting, die onze wensen en de condities voor ná 2025 kan faciliteren.”

Wat merken we op korte termijn?
“Om qua ontwikkeling in 2025 niet in één klap van de huidige situatie naar een nieuwe te gaan, zijn wij nu al begonnen met verschillende tussenstappen. Bij wijze van experiment of voorproefje van hoe we de dingen uiteindelijk het best kunnen neerzetten. Een aantal elementen uit het proces dus, waarbij we continu met elkaar bezig zijn en samen nadenken over de nieuw in te delen ruimte, maar ook over de kansen die de nieuwe campus biedt. En hoe we ons willen profileren naar elkaar en naar de regio. Een voorbeeld is het samenvoegen van het Fieldlab TechValley met het Inholland Innovatielab. Hoe richt je dat optimaal met elkaar in? Geeft dat ook aanknopingspunten voor andere opleidingen in de toekomst? Hoe maken we studenten, werkveldpartners en collega’s enthousiast over wat daar allemaal gebeurt? Een andere tussenstap is het door studenten laten ontwerpen van een binnentuin, die sociale cohesie in de meest brede zin moet bevorderen. Als opmaat naar de binnentuin die straks op de nieuwe campus meerdere gebouwen en bewoners verbindt. Het met elkaar hierover sparren alleen al maakt de ontwikkelingen zichtbaarder, en betrekt mensen bij de totstandkoming van het uiteindelijke plan.”

Hoe worden we onderdeel van het proces?
“Daarnaast nodigen we iederéén uit om aan te sluiten en mee te doen. Zo start volgende maand de Inspiratietour: we gaan een week lang langs hogescholen en andere instellingen, om te zien hoe zij hun functionele ruimte hebben ingericht. Verder is er een begin gemaakt met de Student Adviesraad en er zijn diverse service- en locatie-overleggen voor de collega’s van alle geledingen. Kortom, de komende jaren zijn we met elkaar volop aan het oefenen, uitproberen en experimenteren, waarbij we steeds zullen toetsen: past dit in onze campus van morgen? Ben jij geïnteresseerd in dit soort ontwikkelingen? Wil jij meedenken over hoe ons onderwijs en onderzoek er straks uitzien? Neem dan een keer deel aan een sessie! Of meld je aan voor een of twee excursies van de Inspiratietour. Ervaar dat ook jij onderdeel bent en ontdek dat je kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst.”

Laat het weten als je actief mee wil denken over de nieuwe campus! We verwijzen je daarvoor naar je leidinggevende en/of naar Werving, Instroom en Relatiemanagement (WIR) via emailadres: nieuwbouw.alkmaar@inholland.nl

Heb je een mooi idee? Post een berichtje op de digitale Miro-ideeënmuur.

 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.