Amsterdam,
15
december
2022
|
14:16
Europe/Amsterdam

Mensenrechten in de digitale wereld

Digital Rights Day

Digitale mensenrechten gaan over alle mensenrechten zoals neergelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, maar dan in de context van een digitale, online wereld. Hoe zit het met digitale mensenrechten in Amsterdam? Hoe waarborgen we ons recht op privacy in een wereld vol slimme camera's en techniek die constant gegevens over ons verzamelen? En hoe zorgen we dat niemand wordt uitgesloten omdat deelname aan de digitale wereld te moeilijk is of een website even niet werkt. Tijdens Digital Rights Day Amsterdam is er van 5 t/m 11 december volop aandacht voor digitale mensenrechten. In Pakhuis de Zwijger was er op vrijdag 9 december een avond vol gesprekken over de werkelijke status van mensenrechten in onze steeds meer digitaliserende stad.

Bekijk het event terug via onderstaande video.

Digital Rights House Amsterdam
Dit programma werd georganiseerd in samenwerking met het Digital Rights House Amsterdam, waar Wina Smeenk, lector Societal Impact Design, in het oprichtingsbestuur zit. Samen met lectoren Ben Wagner (Media, Technology & Society) en Ander de Keijzer (Data Driven Smart Society) heeft Wina ook het Digital Rights Research Team opgericht. Daarmee richten zij hun aandacht op de maatschappelijke, economische, culturele, communicatieve, ontwerp- en technologie-elementen die leiden tot een digitaal verantwoorde samenleving.

Co-designen voor je digitale rechten
In het kader van Digital Rights Day vond ook een co-designsessie plaats rond een mogelijk label aan aantoont hun producten, diensten en organisaties met je digitale rechten omgaan. Onderzoekers van het Digital Rights Research Team, studenten van diverse creatieve en technische opleidingen van Hogeschool Inholland en van het MBO Media College verkenden gezamenlijk zo’n label.