Naaldwijk,
20
september
2023
|
12:48
Europe/Amsterdam

Minister Dijkgraaf brengt inspirerend bezoek aan campus World Horti Center

Demissionair minister Dijkgraaf bezoekt World Horti Center

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen bracht maandag 18 september een bezoek aan het World HortiCenter (WHC) in Naaldwijk. Studenten van Hogeschool Inholland en van MBO Westland deelden hun ervaringen om samen te werken met het bedrijfsleven binnen de campus van het WHC.

Tijdens een rondleiding langs onder andere de ‘all-climate’ kas en het mechatronicalokaal sprak de minister met mbo- en hbo-studenten over de toegevoegde waarde van deze unieke campus. Daarnaast ontmoette de minister docenten, practoren, onderzoekers en ondernemers die betrokken zijn bij deze campus. Het werkbezoek van minister Dijkgraaf onderstreept het belang van een betere aansluiting van het (hoger) onderwijs op de arbeidsmarkt. Dijkgraaf: “Erg mooi om de innovatie in tuinbouwtechnologie te zien en de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt, maar zeker ook hoe mbo- en hbo-studenten daarbij samenwerken. Ook sprak ik met studenten over hoe motiverend een fatsoenlijke stagevergoeding is en over hun stages in het buitenland.”

Kennismaken met fieldlab en circulaire kas
Associate lector Frank van der Helm (Integrale Voedsel- en Productieketens) was aanwezig bij het bezoek: “De minister heeft een bezoek gebracht aan het fieldlab circulaire meststoffen en de circulaire kas tomatenteelt. In het fieldlab werken we samen met studenten waarbij hbo’ers zich richten op praktijkgericht onderzoek en de mbo’ers op de teelt. Wat betreft de circulaire kas verdiepen de hbo-studenten zich in gewasbescherming. De mbo-studenten houden zich bezig met het klimaat en sturen de teelt aan. Ook werken we veel samen met bedrijven en andere onderzoekers. We zitten erg dicht op de praktijk. Dat is ook het fijne van het werken in het hbo, dat onderzoek, onderwijs en voorlichting zo vervlochten zijn met elkaar.”

‘Leuk om de minister kennis te laten maken met onze opleiding’
"Het was geweldig om de minister te mogen informeren over de onderzoeken die wij uitvoeren, zoals 'de circulaire tomaat'”, zegt Renzo Grootscholten, vierdejaarsstudent Tuinbouw- & Agribusiness over het bezoek. "De minister was echt geïnteresseerd in wat wij doen. Bovendien was het een geweldige gelegenheid om te laten zien hoe innovatief de glastuinbouw is!"

Demissionair minister Dijkgraaf bezoekt World Horti Center

Jim in gesprek met minister Dijkgraaf

Ook medestudent Jim Barendse  vond het een leuke ervaring: “Leuk om de minister zo kennis te laten maken met onze opleiding en de tuinbouwsector! Ik heb hem kunnen vertellen over mijn recent gestarte onderzoek in de paprikateelt. Wat me positief verraste, was de grote interesse van minister Dijkgraaf in de technieken en onderzoeksmethodes die we binnen dit onderzoek toepassen. Hij nam echt de tijd om met ons in gesprek te gaan.”

Digitalisering, klimaatverbetering en innovatie
WHC maakt samen met Dutch Fresh Port in Barendrecht en het Horti Science Park in Lansingerland deel uit van een groter samenwerkingsverband van drie Greenport-campussen in de regio. Jaarlijks trekt deze campus meer dan 25.000 internationale professionals aan. Mbo en hbo-studenten volgen hier onderwijs, doen onderzoek en werken samen met bedrijven aan opdrachten uit de praktijk. MBO Westland en Hogeschool Inholland creëren hier een leeromgeving waarin verschillende onderwijsniveaus, onderzoek en bedrijven intensief samenwerken om studenten op te leiden. De focus ligt daarbij op digitalisering, klimaatverbetering en innovatie. Deze leeromgeving biedt zowel studenten in initiële opleidingen als bestaand personeel de mogelijkheid om onderzoekend te leren en zich te ontwikkelen.

Demissionair minister Dijkgraaf bezoekt World Horti Center

Fabian van der Horst, directeur domein Agri, Food en Life Sciences, is blij met het bezoek van de minister aan het World Horti Center: “Dit is een van de drie toonaangevende Greenport campussen in Zuid Holland waar onderwijs, onderzoekers, ondernemers en overheden dagelijks samenwerken aan duurzame innovaties en economische groei van de regio.  Deze ‘triple helix’ samenwerking krijgt een verdere boost door het recente katapult groeifonds opschalingsprogramma van 22 miljoen euro waarbij het beroepsonderwijs nog beter aangesloten wordt op behoeftes van ondernemers en werkende professionals worden bijgeschoold door middel van leven lang leren. Ik ben er erg trots op dat studenten de mogelijkheid hebben om in een praktijkomgeving als het WHC ervaring op te kunnen doen!

De minister bracht het bezoek op uitnodiging van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). WHC is een van de campussen in het campusnetwerk van de MRDH. Campussen vormen een cruciale schakel bij het opleiden van jongeren voor de banen van nu en de toekomst, het bijscholen van bestaand personeel en het ondersteunen van omscholingstrajecten. Campussen stimuleren daarmee innovatie en dragen bij aan de economische groei van de regio. De MRDH ondersteunt campussen door cofinanciering.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.