Haarlem,
16
oktober
2017
|
12:03
Europe/Amsterdam

MIRO 2017: Veranderend perspectief nader onderzocht

Tijdens het seminar MIRO presenteren studenten van de masteropleiding Medical Imaging / Radiation Oncology, vóór ze hun diploma officieel in ontvangst mogen nemen, hun masterthesis. Het thema van de derde editie van MIRO 2017 was ‘Veranderend perspectief’. “De zorg verandert, ons vakgebied gaat mee in die ontwikkeling door in te zetten op technologische veranderingen en interprofessioneel samen te werken. Dat we op de goede weg zijn, bewijzen onze masterstudenten. Zij hebben hun expertise ingezet en presenteren vandaag hun onderzoeksresultaten”, opent teamleider MIRO en dagvoorzitter Thom Roding op maandag 9 oktober het seminar, dat plaatsvond bij Inholland Haarlem.

De collegezaal is goed gevuld met studenten Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) en -collega’s, alumni en medewerkers uit het MBRT-werkveld, aangevuld met familie en vrienden van de sprekers. Alie Vegter,medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige bij het Refaja-ziekenhuis, spreekt de hoop uit dat haar verhaal niet té slaapverwekkend is. In haar onderzoek heeft ze een verklaring gezocht voor de verschillen die er zijn tussen de berekende jaardosis uit de spreadsheet van de NCS, versie 1.5 en de werkelijk gemeten jaardosis op de TLD-badges van werknemers. “Hiervoor heb ik 216 DOP-metingen verricht, waarbij ik heb gevarieerd met diverse parameters zoals afstand, stralingshoek en het aantal verrichtingen.”

Smartphones
Hendrik Erenstein is een echte vakidioot. “Bijna iedereen heeft een mobieltje. In de slapeloze nachten na de geboorte van mijn kinderen deed ik deskresearch naar het meten van ioniserende straling met een mobiele telefoon.” De docent MBRT aan de Hanzehogeschool in Groningen verzamelde mobiele telefoons van diverse merken, installeerde verschillende beschikbare apps en plakte de sensor af met speciaal tape. In een testomgeving deed hij maar liefst 1935 metingen. “Conclusie? Het werkt!” roept Erenstein, die onlangs zijn gezin meenam naar Tsjernobyl, enthousiast uit. “En dat met een apparaat dat bedoeld is om te bellen, geweldig toch. Het is geen vervanging van professionele meetapparatuur maar in bepaalde situaties biedt het uitkomst. Hulpdiensten kunnen real-time straling meten. Ook zie ik potentie binnen het onderwijs en in ontwikkelingslanden.”

Thom Roding
De zorgsector is officieel een aantal masteropgeleide medische beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (MBB’ers) rijker. Gefeliciteerd allemaal!
Thom Roding

Dode lichamen
Twee docenten MBRT van Inholland Haarlem deden onderzoek naar postmortem radiologie. In gewone-mensentaal: het toepassen van medische beeldvorming bij overleden mensen. De lichamen die Astrid de la Rie en Ellen Servaas onderzochten, zijn met toestemming gedoneerd aan de wetenschap. In een kunstzinnige duo-presentatie vertelt De la Rie: “Balsemingvloeistof komt niet altijd overal in het lichaam terecht, wat gevolgen heeft voor de conservatie. Ik heb twee verschillende samenstellingen ingespoten en met een CT-scan onderzocht waar de vloeistof precies terechtkomt.” Samenwerking tussen de verschillende instituten die werken met lichamen die ter beschikking van de wetenschap zijn gesteld, is in haar ogen de oplossing. “Elk instituut gebruikt een ‘eigen’ balsemingvloeistof maar niemand geeft het ‘recept’ vrij. Door samen te werken zouden we tot de beste balsemingvloeistof kunnen komen.” Servaas heeft gezocht naar een low-budget oplossing voor de dure postmortem computertomografie-angiografies. “Ik heb gebruik gemaakt van een eenvoudige pomp, één slangenset en een paar liter fysiologisch zout. Totale kosten: zo’n 25 euro. Ik heb de lichamen blanco en direct na vulling gescand en de gegevens vergeleken.” Met resultaat. Haar extreem goedkope methode en vormt een goed alternatief voor autopsie.

Dynamisch
Van dode lichamen naar jonge mensen. “Sommige vaak jonge mensen komen met hardnekkige knieklachten bij de arts. Uit onderzoek is niets af te lezen. Lastig, want is de oorzaak op de scan niet zichtbaar, dan opereert een vaatchirurg niet en blijft de patiënt met klachten doorlopen.” Ronald Booij, werkzaam bij het Erasmus MC in Rotterdam, deed onderzoek naar dynamisch scannen. “Door deze zogeheten PAES-patiënten in een scanner (4DCTA) te leggen en ze te vragen het been afwisselend aan te spannen en te ontspannen, wordt een beknelling van de arterie in de knie wél zichtbaar. Met die beelden kan de vaatchirurg het probleem alsnog verhelpen.”

Innovatieve trends
Tussen de presentaties door gaf gastspreker Peter Segers, Entrepreneur & Business Development Medical Innovations, een overzicht van de innovaties binnen de gezondheidszorg. “De grootste innovaties dateren van zo’n 100 jaar geleden. Infectiecontrole, anesthesie, penicilline. Nu zie je innovaties op voornamelijk technologisch vlak. Inmiddels zijn er al bijna 20.000 medische apps beschikbaar waarmee mensen zelf een diagnose kunnen stellen.” Na de presentaties volgt de overhandiging van het masterdiploma waarmee de zorgsector officieel een aantal masteropgeleide medische beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (MBB’ers) rijker is.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.