Rotterdam,
17
maart
2020
|
08:30
Europe/Amsterdam

‘Na 29 jaar ben ik gestopt met roken’

Judith deed samen met collega’s mee aan groepstraining stoppen met roken

Het is Judith gelukt! Stoppen met roken. Na een training van zeven bijeenkomsten heeft onze collega van Inholland Rotterdam een punt achter haar verslaving gezet. Judith: “Elkaar steunen en ervaringen delen heeft mij erg geholpen.” We gaan met haar in gesprek.

Leestijd: +- 2 minuten

Welk traject heb je samen met je collega’s gelopen?
“Wij hebben deelgenomen aan de groepstraining stoppen met roken. Dit is een training van zeven bijeenkomsten waarin je ernaar toewerkt om samen te stoppen met roken. In deze sessies praatten we over motivatie en hulpmiddelen om te stoppen (pleisters, kauwgum en medicatie). Tijdens andere sessies wisselden we ervaringen uit en bespraken we de voordelen van het niet-roken. Ook deed je elke week een test met een blaasapparaat om te kijken of je inderdaad niet had gerookt. Tijdens de sessies stimuleer en motiveer je elkaar. Ook hadden we contact via een app-groep.”

Hoe voelde het om de stap te nemen om te stoppen met roken?
“Ik vond het een zware stap om te stoppen met roken. Ik rookte wel al vier jaar elektrisch, maar ook dit is geen goede gewoonte. Een elektrische sigaret bevat weliswaar geen teer en je kunt het nicotinegehalte zelf bepalen, maar door het gemak (stinkt niet, geen teer, goedkoper) rook je vaker. Ik heb 29 jaar gerookt. Zelfs toen ik zwanger was had ik enorm veel moeite om te stoppen. Om het definitief naast me neer te leggen viel me erg zwaar. Maar ik wilde gewoon niet meer afhankelijk zijn van een sigaret. We weten het allemaal, maar doen is wat anders!”

Je bent nu vijf weken gestopt. Wat is je gevoel nu? Is het te doen? Of het nog steeds lastig?
“Uiteindelijk is het niet makkelijk gegaan. We hebben allemaal gekozen om nicotinepleisters te plakken. Het plakken van pleister en het commitment naar de groep heeft het voor mij makkelijker gemaakt om het vol te houden. Het blijft lastig, maar ik heb er alle vertrouwen in. Ik ben inmiddels als eerste gestopt met de nicotinepleisters.”

Na deze ervaring; hoe kunnen we collega’s motiveren om te stoppen met roken?
Het is erg belangrijk om motivatie te hebben om te stoppen. Als iemand anders jou gaat vertellen dat je moet stoppen gaat dat niet werken. Als echte roker kan ik vertellen dat die intrinsieke motivatie echt belangrijk is. Stop daarnaast samen met collega’s. Elkaar steunen en ervaringen delen heeft mij erg geholpen.”

Wat is jouw visie op een rookvrij Inholland?
“Ik sluit mij erg aan bij een rookvrije samenleving en een rookvrije hogeschool. Niemand wil dat zijn of haar kind aan roken begint. Langzaam moet het vreemd gaan worden als iemand rookt. Dit gaat ook wel gebeuren. Wij gaan voor een rookvrije toekomst!”

Reacties 1 - 5 (5)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Marianne
18
March
2020
Wat knap van je en van jouw groepsgenoten! De vrijheid om niet meer afhankelijk te zijn van een (e)sigaret levert zoveel op!
Petra
18
March
2020
Super trots op je! Samen sterk!
Arjan
17
March
2020
Echt super, wist wel dat je het kon!! Top gedaan!
Vera Habers
17
March
2020
Knap hoor Esther
Dre
17
March
2020
Juut! Goed gedaan van je! Ik ben inmiddels vijf maanden gestopt en ben er nog steeds heel blij mee. Hou vol jij.
Arjan
17
March
2020
Jij ook super dan Dre!! Al 5 maanden, nice!!
Judith
18
March
2020
Jij bent ook een topper!