Netwerken centraal bij feestelijk jubileum HTRO Diemen
Het vijftienjarig jubileum van de opleiding Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs (HTRO) is afgelopen week groots gevierd in een volle Reinier Paping Patio in Diemen. Docenten, studenten, alumni en relaties van de HTRO kregen een uitgebreid programma voorgeschoteld met toonaangevende namen uit het werkveld. De rode draad door het programma was netwerken. (scroll down for English)
“Netwerken zit in het DNA van reisbedrijven. Zij verkopen geen producten maar eigenlijk diensten in de vorm van beloften, of zelfs een netwerk van beloften”, zei keynote speaker Frank Oostdam, directeur van de reisorganisatie ANVR. Volgens hem gaat het werk van de reisprofessional zeker veranderen: “In de toekomst is er minder aandacht voor hospitality en veel meer aandacht voor data en analyse. Dit betekent dat vier op de vijf professionals in de reisbranche hoger opgeleid moet zijn. Het bedrijfsleven moet daarom ook veel meer gaan samenwerken met het onderwijs, maar op een andere manier. De colleges zullen daarom ook veel vaker plaatsvinden buiten de instituties en wij kijken er naar uit om dit samen met Inholland te gaan doen.”
'Laat je zien en toon interesse'
In de lijn van het centrale thema was er een plenaire workshop netwerken, verzorgd door Daphne Medik, LinkedIn- en netwerkspecialiste en schrijver van het gratis e-boek ‘Zeven geheimen om klanten te krijgen via je netwerk’ . Zij stelt dat netwerken misschien niet voor iedereen is weggelegd: “Je moet het wel leuk vinden en oprechte interesse tonen in anderen. Dat is het fundament.” Ook zouden sommige opvattingen over netwerken achterhaald zijn. “Vroeger zei men ‘it’s not what you know, it’s who you know’. Tegenwoordig geldt ‘it’s not what you know, it’s who knows you’. Je moet je wel laten zien, dat doe ik bijvoorbeeld door publiekelijk te spreken of door een boek te schrijven.”

Netwerken zit in het DNA van reisbedrijven. Zij verkopen geen producten maar eigenlijk diensten in de vorm van beloften, of zelfs een netwerk van beloften.
Na afloop was er voor studenten ruimschoots de gelegenheid om het netwerken in de praktijk te brengen en kennis te maken met de aanwezige stagebedrijven en afstudeerbedrijven zoals Zanox en reclamebureau REDmarketing. “Hoewel ik van de presentaties niet altijd veel begrijp omdat ze grotendeels in het Nederlands zijn, ga ik vaak naar dit soort bijeenkomsten met klasgenoten om contact te maken met potentiële stagebedrijven”, zegt tweedejaarsstudent Tourism Management Bogdan Wyneken. “Ik ben nu op zoek naar een stage en het is erg handig om alvast visitekaartjes te verzamelen. Ik heb er nu al een paar van grotere bedrijven”
Amsterdam Marketing
Keynote speaker Frans van de Avert, directeur van Amsterdam Marketing, benoemde de onderwerpen waar Amsterdam de laatste jaren mee te maken heeft: “Bij Amsterdam Marketing willen we zorgen voor de juiste verhouding tussen bewoners, bezoekers en bedrijven. De spanning tussen bezoekers en bewoners is nu echt een ‘ding’, net zoals de ‘disruptive economy’ met bijbehorende initiatieven als AirBnb en Uber. Daarom hebben we de afgelopen jaren samen met Inholland gekeken hoe we Amsterdam groter kunnen maken. Je moet je dan afvragen: is de buurt of locatie ‘worth the journey’, zoals de Michelingids dat noemt. Ook betrekken we plaatsen uit de regio nu bij Amsterdam. Bijvoorbeeld de omgeving Zandvoort en Velsen onder de noemer ‘Amsterdam Beach’, Lisse en omgeving als ‘Flowers of Amsterdam’ en het Gooi als ‘Amsterdam Castle’.” Op deze manier bouwt Amsterdam Marketing aan een uitgebreid netwerk van leveranciers en locaties die helpen bij de spreiding van toerisme en een betere verhouding tussen bewoners, bedrijven en bezoekers. De presentaties werden goed ontvangen door de aanwezige studenten: “Ik vind de presentaties heel leerzaam. Door middel van mijn studie wil ik me ontwikkelen en daarom vind ik het handig om de kennis uit de presentaties in de praktijk te brengen,” aldus Mikush Faithfull, tweedejaarsstudent HTRO.
Tot slot nam de ambassadeur van Rwanda kort het woord. In het verleden hebben Hogeschool Inholland en de Universiteit van Kigali in Rwanda samengewerkt op het gebied van uitwisselingsprojecten, stages en ontwikkelingshulp. “Rwanda heeft nu de sterkst verbeterde economie ter wereld en we hebben eerdere crises overwonnen met hulp van onze vrienden zoals Hogeschool Inholland. Je kunt zien dat Hogeschool Inholland een rol heeft gespeeld bij de opbouw van de toerismeopleiding van de Universiteit van Kigali. Daarom wil ik graag Inholland bedanken en wijlen Karin Bras* in het bijzonder. Zij heeft erg veel betekend voor de ontwikkeling van de opleiding. We kijken uit naar meer samenwerking in de toekomst!”
*)Karin Bras was in 2014 één van de slachtoffers van vlucht MH17. De HTRO-docent, haar echtgenoot Theo Kamsma en haar zoontje Guo kwamen om bij het vliegtuigongeluk in Oekraïne, onderweg naar het haar zo geliefde Indonesië.