Alkmaar,
12
april
2019
|
09:20
Europe/Amsterdam

Noord-Hollandse organisaties over de impact van verandering op het individu

Tweede masterclass in De Telefooncentrale Alkmaar

Waarom is veranderen voor velen zo moeilijk? Wat doet dit met mensen? Hoe vind je als millennial de aansluiting bij de oudere garde? Hoe krijg je je organisatie mee? Deelnemers van bedrijven, overheden, mbo’s en hogescholen gingen dinsdag 26 maart op zoek naar het antwoord op deze en andere vragen tijdens de masterclass ‘Ik beleef’, bij De Telefooncentrale in Alkmaar.

Het was de tweede masterclass in een reeks van vier masterclasses, georganiseerd door innovatieplatform TerraTechnica, in samenwerking met Inholland Alkmaar en Inholland Academy. In de eerste Masterclass ging de aandacht naar hoe je als individu kunt bijdragen in een wereld die verandert. In de tweede Masterclass stond de impact van verandering op het individu centraal.

Jongeren van nu leren op een andere manier
Dook van den Boer, werkambassadeur bij de provincie Noord-Holland, vertelde in zijn welkomstwoord dat de huidige generatie jongeren opgroeit met veel nieuwe technologieën zoals ‘internet of things’ en ‘social media’ tot hun beschikking. Ze leren op een andere manier. De complexiteit van de huidige vraagstukken in het werkveld vraagt om andere professionals die goed kunnen samenwerken met collega’s van verschillende vakgebieden. Hieruit volgt dat het onderwijs dringend toe is aan vernieuwing. Een grote opgave die volgens Dook het beste praktisch kan worden aangepakt. Niet wachten op besluiten van bovenaf maar zelf actief aan de gang gaan, deuren open durven te zetten en met anderen in gesprek gaan.

Innovatie bij PWN
Suze van der Meulen, innovatiemanager bij drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN, onderschreef het advies van Dook. Binnen haar organisatie is zij in gesprek gegaan met collega’s over hoe zij mee kunnen gaan in de (technologisch) snel veranderende wereld. En over wat onze verantwoordelijkheid is met betrekking tot het neerzetten van een toekomst voor onze kinderen.

Het besef dat PWN mee moest met de veranderende buitenwereld groeide bij de medewerkers en resulteerde in een nieuwe ondernemingsvisie waarin de toekomstige rol van PWN centraal staat. Door innovatief te denken kunnen nieuwe diensten ontwikkeld worden en nieuwe doelgroepen worden aangesproken. PWN heeft nu ook een jaarlijks innovatie-evenement, een driedaagse Makathon waar deelnemers leren om out-of-the-box te denken en de ‘design thinking’ methode toepassen.

Tijdens het evenement gingen deelnemers bij zichzelf te rade of zij de vier stappen van de ‘funnel’ (via droom, doel en plan naar realiteit) in hun werk herkennen, en te bepalen waar zij zitten en wat hun rol hierin is. Er ontstonden levendige discussies. Enkele gezamenlijke uitkomsten waren dat het proces en de eigen ervaring belangrijk zijn, bij nieuwe verantwoordelijkheden ook nieuwe bevoegdheden horen en dat de realisatie gefaciliteerd moet worden.

Lector Woody Maijers (Integrale Voedsel- en Productieketens) beaamde de discussieuitkomsten. “Het systeem kan zichzelf niet veranderen, dat moeten wij samen doen. Er zijn veel rapporten geschreven over onderwijsvernieuwing, maar nergens staat duidelijk omschreven hoe dit gerealiseerd moet worden. Belangrijk is dat alle spelers van student, docent, manager tot werkveld organisaties actief hierbij betrokken worden.”

Volgende masterclass op 14 mei
De volgende masterclass ‘Samen onderzoeken’ vindt plaats op dinsdag 14 mei van 15.30 tot 19.00 uur in De Telefooncentrale en gaat over de manier hoe we nieuwe kennis kunnen ontwikkelen voor gezamenlijke opgaves. Ingrid Moes, opleidingsmanager Business Studies (Hogeschool Inholland), architect Merlijn Hoenderkamp (Donkergroen) en Inholland-lector Mauro Gallo (Biomimicry) lichten het thema toe vanuit hun kennis en ervaringsgebied. Vervolgens gaan deelnemers aan de slag met een casus over het project Huisduinen Zelfverzorgend.

Aanmelden en meer info
Interesse in deze Masterclass? Of in de afsluitende bootcamp ‘In actie’ op maandag 24 en dinsdag 25 juni 2019? Meld je aan en ervaar waar jij nu staat in de wereld die verander en wat je zelf kunt doen om te netwerken en te bouwen aan een lerende community. Voor vragen of nadere informatie kun je contact opnemen met Heleen Bouwmans, expeditieleider kenniswerkplaatsmethodiek via heleen.bouwmans@inholland.nl.