Den Haag,
31
mei
2022
|
09:06
Europe/Amsterdam

NSE 2022: Studenten tevreden, wel ruimte voor verbetering

GS_DOCENT 014

De resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2022* zijn vanochtend bekend geworden.  Daaruit blijkt dat studenten ons gemiddeld dezelfde score (3,5 uit 5) geven als vorig jaar bij de vraag ‘hoe tevreden ben jij met je opleiding in het algemeen?’ “We zijn blij dat onze studenten over het algemeen tevreden zijn met hun opleiding”, zegt Bart Combee hierover, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland. “Tegelijkertijd zien we dat een aantal onderwerpen extra aandacht vraagt.”

Uit de NSE blijkt dat studenten net als vorig jaar tevreden zijn over onder andere de bereikbaarheid en betrokkenheid van docenten, hun didactische vaardigheden en hun kennis van de beroepspraktijk. Ook voelen jullie je thuis bij je opleiding en veilig om jezelf te zijn bij onze hogeschool. 

Ook zijn Inholland-studenten positiever over de sfeer op de hogeschool. “Dat is een mooie ontwikkeling”, zegt Bart Combee. “Wat daar hebben we de afgelopen jaren hard aan gewerkt.” Een kleine stijging in tevredenheid is verder te zien wat betreft de faciliteiten van de opleiding, de bibliotheek en diverse faciliteiten op school, zoals de beschikbaarheid van onderwijsruimten en geschiktheid van werkplekken. Ook zijn jullie iets positiever over de mogelijkheid tot begeleiding.

Onderwerpen die extra aandacht vragen 
“Het is fijn, zeker ook gezien het uitdagende jaar dat we achter de rug hebben, dat jullie tevredenheid gelijk is gebleven”, zegt Bart Combee. “Toch hadden we gehoopt, door de stappen die we hebben gezet, dat de tevredenheid nog meer omhoog was gegaan. De NSE laat duidelijk een aantal onderwerpen zien dat om extra aandacht vraagt.” 

Dan gaat het bijvoorbeeld om de studieroosters en de wijzigingen daarin, die volgens jullie lang niet altijd tijdig bekend worden gemaakt. Ook de kwaliteit van toetsing en beoordeling verdient aandacht. Verder geven jullie aan dat het goed is om te blijven werken aan de kwaliteit van het gebruikte studiemateriaal en bijvoorbeeld de aansluiting van gebruikte toetsvormen op de leerstof.

Wat gaan we doen? 
Bart Combee: “We zijn met de opleidingen en de opleidingscommissies aan de slag om deze en andere punten te verbeteren. In deze commissies zijn ook studenten vertegenwoordigd. Essentieel om zo ook jullie voorstellen en adviezen mee te nemen. Wat in ieder geval helpt is dat we elkaar weer kunnen ontmoeten op de hogeschool. Met vertrouwen en frisse moed kijken we dan ook naar de toekomst. En uiteraard bedanken we alle studenten voor hun input en hun feedback.”

Nog even terug naar de NSE-uitslagen. Inholland-opleidingen die het hoogst scoren op algemene tevredenheid zijn het Conservatorium in Haarlem (Muziek) met een 4,2, Civiele Techniek in Alkmaar (4,0), de master Leren & Innoveren in Diemen (4,0) en de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional deeltijd die sinds kort wordt aangeboden bij Inholland Den Haag (4,0) en Inholland Haarlem (3,9). Ook de masters Pedagogiek en Physician Assistent in Amsterdam krijgen een 3,9 van de studenten, evenals de Ad Facilitair Eventmanagement in Diemen en Food Commerce & Technology in Delft.

De Nationale Studenten Enquête (NSE)  is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs. In totaal vulden meer dan 286.000  hbo- en wo- studenten de enquête in.

Wil je meer specifieke informatie over de NSE-resultaten, dan kun je die vinden via het informatieportaal. Daar heb je toegang tot het dashboard met de resultaten en de infografieken per domein, per opleiding.  De NSE-infografieken per locatie zijn hier uiterlijk vanaf 1 juli beschikbaar. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.