23
maart
2022
|
07:44
Europe/Amsterdam

Oekraïense uitwisselingsstudent in shock door oorlog in thuisland

Vladyslav_uitwisselingsstudent@

Vladyslav Surovyi is een van de negen Oekraïense uitwisselingsstudenten die momenteel bij Hogeschool Inholland in Alkmaar studeert. Marieke van Beurden, docent en coördinator op locatie Alkmaar bij het domein Business Studies, begeleidt deze uitwisselingsstudenten. Vladyslav vertelt Marieke zijn persoonlijke verhaal over het begin van de oorlog, de huidige situatie in Oekraïne en hoe het is om ver van huis te zijn.

Vladyslav Surovyi is eind januari 2022 als uitwisselingsstudent in Nederland aangekomen en studeert Management & Organisation bij Hogeschool Inholland Alkmaar. Hij is geboren in de stad Ternopil, waar hij zijn hele leven heeft gewoond. Daar staat ook zijn universiteit ‘West Ukrainian University’, waar hij de opleiding International Management volgt. De ouders van Business Studies-docent Bert de Jong, Wiep en Jostan, hebben hun huis opengesteld om huisvesting te verzorgen voor Vladyslav en nog een andere Oekraïense student. Dit doen zij overigens al jaren voor Oekraïense studenten die in Alkmaar studeren, waar Hogeschool Inholland heel dankbaar voor is. Vladyslav benadrukt dat zij hem ook veel steun en hulp geven. 

Onwerkelijke situatie 
Sinds Vladyslav wakker werd in de vroege ochtend van donderdag 24 februari en hij hoorde over de Russische inval in zijn thuisland Oekraïne, is het erg moeilijk voor hem om de focus te vinden voor zijn studie. Hij kon het niet geloven en checkte snel sociale media, waar hij las over de raketaanvallen in verschillende steden. Ook één vlakbij Ternopil, de stad waar hij vandaan komt. 

Contact met familie 
“Ik greep naar de telefoon om snel mijn moeder en oma te bellen, die allebei in Ternopil wonen. Door de paniek in hun stem en hun gehuil realiseerde ik me dat het ondenkbare de bittere realiteit was geworden”, vertelt hij. “Ik probeerde ze te kalmeren en drukte ze op het hart om de meest belangrijke bezittingen mee te nemen en te vluchten naar een veiliger dorp. Vanaf die donderdag houdt de hele situatie me continu in zijn greep.” 

Ik voel me boos, verdrietig en machteloos dat ik zo ver van mijn familie en vrienden vandaan ben. Ik kan ze niet helpen, steunen of er voor ze zijn.

Sterk land 
Vladyslav is van mening dat zijn land enorm sterk is. Hij vertelt dat veel van zijn landgenoten geloven dat de geschiedenis zich steeds herhaalt. “In de vorige eeuw hebben we de oorlog verloren, maar nu begrijpen we veel beter hoeveel impact het heeft en hoeveel het Oekraïne kost, dus vechten we nu door tot het einde.” 

Goede doelen steunen 
“Ik hoop dat de Nederlandse docenten en studenten alles doen wat ze kunnen om de getroffen Oekraïense mensen te helpen,” zegt Vladyslav. Wat je zou kunnen doen, is bijvoorbeeld het doneren van benodigdheden of geld (Giro 555 of andere Nederlandse of Oekraïense goede doelen) en informatie verspreiden over de verschrikkelijke gebeurtenissen. Als je meer wilt weten over lokale initiatieven, check dan de website van jouw gemeente. De gemeente Alkmaar heeft de volgende informatie: Alkmaar helpt Oekraïne - Gemeente Alkmaar. Houd ook aankomende evenementen en concerten in Alkmaar in de gaten, speciaal georganiseerd voor de situatie in Oekraïne (bijvoorbeeld op locaties als Hal 25). 

Morele steun en in gesprek gaan 
Studenten die aangesloten zijn bij het Student Succes Centrum (SSC) in Alkmaar hebben aangegeven dat ze, op wat voor manier dan ook, graag helpen waar het kan. Studenten kunnen bij het SSC een kaartje schrijven voor de Oekraïense - maar ook Russische - studenten die getroffen zijn door deze oorlog om ze een hart onder de riem te steken. Morele en emotionele steun wordt heel erg gewaardeerd, vertelt Vladyslav. Hij moedigt ook alle Nederlandse en internationale studenten aan om simpelweg met hem en de andere Oekraïense studenten in gesprek te gaan. Ze staan open om de situatie uit te leggen en vragen te beantwoorden. 

Vrede, vrijheid en democratie voorop 
Samen met een andere Oekraïense uitwisselingsstudent heeft Vladyslav meegedaan aan een van de anti-oorlogprotesten in Amsterdam. “Vrede, vrijheid en democratie zijn erg belangrijk voor veel Oekraïners”, vertelt hij. En dat ze, op een bepaalde manier, ook daarmee de normen en waarden beschermen van Westerse landen, zoals Nederland. Juist omdat deze waarden essentieel zijn voor de samenleving en gekoesterd worden door het Nederlandse volk. Vladyslav houdt van de Nederlandse lifestyle en prijst zijn Nederlandse docenten voor het openstaan voor nieuwe ideeën. 

Wil je de Oekraïense studenten steunen? 
Neem dan contact op met Marieke.vanBeurden@inholland.nl