Haarlem,
12
oktober
2017
|
16:20
Europe/Amsterdam

Onderzoek in het kort

Opleiden voor de banen die nog niet bestaan, voors en tegens bij de inzet van robots in de zorg, stress en bevlogenheid bij studenten en meer in dit korte overzicht met onderzoeksnieuws.

Ethische overwegingen bij de introductie van de zorgrobot
De ethische aspecten van het gebruik van zorgrobots staan centraal in het promotieonderzoek van docent-onderzoeker Margo van Kemenade, tevens lid van de Inholland-onderzoekslijn Robotica. Het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde interviewde haar. Zij voorspelt dat door inzet van zorgrobots de rol van zorgprofessionals zal veranderen. De professionals krijgen meer een coachende en adviserende rol, waarbij ‘lerende robots’ de ‘instrumentele’ taken op zich nemen.

Opleiden voor de banen die nog niet bestaan
Moderne technologie is niet meer weg te denken in de zorg. Staat straks zuster Robot aan het ziekenhuisbed? Mensen regelen veel zaken thuis via de smartphone of computer. Bestaat de administratief medewerkers straks niet meer? Hoe zien het werk en de beroepen van nu er straks uit? Petra Biemans, Inholland-lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap geeft antwoord op deze vragen in het artikel ‘Opleiden voor de banen die nog niet bestaan’, onlangs verschenen in het tijdschrift ‘Bij de les’.

Stress en bevlogenheid bij studenten
Nikkie Gubbels, onderzoeker Studiesucces – sprak donderdag 12 oktober tijdens de studiemiddag van Facta ‘Prestatiedruk bij studenten’ in het Utrechts Archief over stress en bevlogenheid bij studenten. In dit kader doet ze ook een oproep aan opleidingen om mee te doen aan vervolgonderzoek . Tijdens de Dag van het Onderwijs op donderdag 2 november in Rotterdam verzorgt Nikkie ook een workshop. Meld je aan!

Kennisontwikkeling voor de ouderenzorg
Lector Robbert Gobbens (Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen) geeft één van de vele workshops op 20 november in Utrecht tijdens het ‘Topcare symposium Kennisontwikkeling voor de ouderenzorg: Chemie tussen praktijk en wetenschap’. Professionals uit de zorgpraktijk, onderzoek en onderwijs presenteren hun ervaringen, resultaten en geleerde lessen. In ruim 25 interactieve workshops gaan ze met deelnemers in gesprek over hoe onderzoeken vanuit de verpleeghuiszorgpraktijk vorm krijgen en over hoe je inzichten uit de wetenschap vertaalt naar oplossingen die werken in de praktijk.

Kennisplatform Sociaal Domein: de stand van zaken
Oprichters Carla Kolner en associate lector Ard Sprinkhuizen (Maatschappelijk Werk) blikken op de website van hun platform terug op het eerste halfjaar van het Kennisplatform Sociaal Domein. Waar staat het platform voor, wat is er gebeurd en wat zijn de plannen voor de komende periode? “Mooie woorden en ambities maar hoe staat er nu eigenlijk mee?”

‘Diversiteit is niet soft, het is hartstikke moeilijk’
Naar aanleiding van de diversiteitsconferentie van de Vereniging Hogescholen op 3 oktober interviewt ScienceGuide lector Machteld de Jong (Diversiteitsvraagstukken). De Jong was één van de sprekers op de conferentie en geeft aan dat het vooral belangrijk het gesprek met elkaar aan te gaan over waar het ook écht over gaat op de werkvloer, ook als dat moeilijke onderwerpen zijn, zoals groepsvorming in de klas tussen studenten met en zonder een migratieachtergrond.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.