Haarlem,
09
september
2021
|
12:07
Europe/Amsterdam

Onderzoek jongerenwerk in coronatijd: online werken moet onderdeel blijven van de aanpak

4_voltijd_student_001

De coronamaatregelen hebben ons allemaal geraakt, zeker ook jongeren in kwetsbare situaties. Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam onderzochten hoe jongerenwerkers hen tijdens het afgelopen jaar zo goed mogelijk begeleidden. De les voor huidige en toekomstige professionals? Jongerenwerk is gebaat bij offline én online werken. Ook na corona.

Sinds februari 2020 moesten jongeren zich opnieuw verhouden tot de samenleving waarin de maatregelen hun dagelijkse gang van zaken beïnvloedden. Voor jongerenwerkers gold dat zij in rap tempo zichzelf (nieuwe) vaardigheden moesten aanleren. Hoe bleven zij nabij in tijden van afstand? En wat kunnen ze meenemen naar de periode na corona? Van juni 2020 tot april 2021 hebben de onderzoekslijn Jeugd en Samenleving (Inholland) en het lectoraat Youth Spot (Hogeschool van Amsterdam) hier onderzoek naar gedaan. Dit is in opdracht van het Kennisportaal van KeTJAA, de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd Amsterdam-Amstelland, gefinancierd door ZonMw en de gemeente Amsterdam.

Hybride jongerenwerk
Een conclusie van het onderzoek is dat het belangrijk blijft voor jongerenwerkers om aan te sluiten bij de offline én online leefwereld van jongeren. Maak voldoende tijd, ruimte en middelen vrij voor inloopactiviteiten in buurthuizen of buiten in de wijk. Ook als deze activiteiten niet op een specifiek ontwikkeldoel zijn gericht. Daarnaast zouden jongerenwerkers, hun organisaties en opdrachtgevers het werken in de online leefwereld van jongeren als integraal onderdeel van het jongerenwerk moeten beschouwen. Zo blijven zij zich goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. In dit hybride jongerenwerk zouden zij zich moeten blijven ontwikkelen.

Les voor toekomstige professionals
De nieuw opgedane kennis is een waardevolle les voor onze toekomstige jongerenwerkers bij de opleidingen Pedagogiek en Social Work. Dankzij het onderzoek zijn zij goed up-to-date wat betreft de laatste inzichten over het goed aansluiten bij jongeren in de hybride leefwereld.

‘Winst voor jongerenwerk’
Pink Hilverdink, eigenaar ‘Projecten Jongerenwerk’ en projectleider voor het MDT Impact Creators Amsterdam in opdracht van Dynamo, geeft ook aan: “Het online en offline werken heeft een boost gekregen door corona. Voor jongerenwerkers werd duidelijk dat het online werken onderdeel is van de aanpak en niet iets extra’s. Dat is zó’n winst, dat moeten we vasthouden. En het is goed voor de ontwikkeling van het vak van het jongerenwerk!”

Meer weten?

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.