Diemen,
09
juni
2020
|
08:00
Europe/Amsterdam

Onderzoeker Inholland beloont beste energiebespaarder

'Spelplezier tijdens Powersaver Game maakt besparen een stuk leuker'

Uitreiking prijs beste energiebespaarder Diemen

Hoe verleid je mensen om comfort in te leveren voor een duurzamere wereld? Jan Dirk Fijnheer, onderzoeker bij Inholland Diemen en promovendus bij de Universiteit Utrecht, heeft het antwoord: met een energiebesparingsspel! Eind mei ontving de winnaar een prijs.

Het was even aanpoten bij opzetten van zijn Powersaver Game, vertelt Jan Dirk: “Op een paar kletsnatte dagen in februari heb ik samen met twee anderen drieduizend uitnodigingen voor het spel per brief in Diemen bezorgd. Ook dat valt onder onderzoek doen! De ontwikkeling van de spelsoftware was ook ingewikkeld, dat kon ik niet zelf.”

Wereldwijd uniek
Maar na veel zwoegen staat het online spel er. “Het is waarschijnlijk wereldwijd uniek in zijn soort”, zegt Jan Dirk, die onderzoeker is bij het Domein Business, Finance & Law. “Voor het eerst is de slimme energiemeter gekoppeld aan een game.” De Powersaver Game daagt deelnemers uit om in drie weken 15% te besparen op hun energieverbruik. Dit gebeurt op basis van gegevens van de energiemeters.

Verbluffend resultaat
Van alle Diemense deelnemers presteerde de familie Huisman het best. “Wij hadden niet verwacht 36% te kunnen besparen. En dat in coronatijd! Wij zijn trots op dit resultaat”, reageert de familie. Jan Dirk overhandigde hen een dinerbon van 150 euro. Hij noemt de resultaten “verbluffend”. “De gemiddelde besparing is opgelopen tot 25%. De verwachting is dat dit blijvend is. De huishoudens besparen honderden euro’s en verkleinen hun ‘global footprint’ flink.”

Energie die bespaard wordt, hoeft ook niet opgewekt te worden.
Jan Dirk Fijnheer, Inholland-onderzoeker

Ook aanwezig bij de uitreiking was de Diemense wethouder Energie & Duurzaamheid Matthijs Sikkes-van den Berg. Hij wil zijn gemeente graag verder betrekken bij dit initiatief van Inholland in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Ook waren er vertegenwoordigers van de stichtingen Daarom Duurzaam Diemen en Duurzaam Dorp Diemen.

Toepassing voor betere wereld
Promovendus Jan Dirk is bezig met een groter onderzoek naar hoe ‘serious gaming’ kan bijdragen aan beïnvloeding en verandering van duurzaam gedrag. “Virtuele verleidingstechnieken werken en hebben vaak een commercieel doel. Ik ben meer geïnteresseerd in een sociale toepassing voor een betere wereld. Door spelplezier en inzicht in je verbruik wordt besparen een stuk leuker. En je draagt bij aan een duurzamere wereld. Want energie die bespaard wordt, hoeft ook niet opgewekt te worden.”

 

Verandering van gedrag is een complexe opgave, want hoe overtuig je mensen om een stapje terug te doen in comfort?
Jan Dirk Fijnheer, Inholland-onderzoeker

Complexe opgave
Zijn onderzoek sluit naadloos aan bij de Inholland-speerpunten creatief en duurzaam, zegt Jan Dirk: “Het spel zelf is een creatief staaltje werk, dat innovatief in softwarevorm is gegoten. De duurzaamheid zit hem in de verandering van gedrag. Een complexe opgave, want hoe overtuig je mensen om een stapje terug te doen in comfort? Ik ben erg benieuwd naar de nameting, de resultaten ná het spelen”, zegt Jan Dirk. Deze resultaten worden verwerkt in een internationale publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift.

Jan Dirk wil de Powersaver Game verder ontwikkelen in een toekomstig Living Lab van Inholland dat zich richt op gamification en persuasieve technologie, met speciale aandacht voor duurzaamheid, zorg en onderwijs. Jan Dirk Jan richt zich al op gamification in het online onderwijs, nu extra relevant vanwege het coronavirus.

In een interview met BNR Nieuwsradio gaat Jan Dirk dieper in op de Powersaver Game. Het fragment duurt ongeveer 5 minuten.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.