Amsterdam, Diemen,
20
april
2021
|
14:45
Europe/Amsterdam

Online ontmoetingen in vitaliteitsprogramma Samen Fit

Mindgym en Walking Apart Together voor gezonde geest en lichaam

Om Inholland-collega’s mentaal en lichamelijk fit te houden in deze bijzondere tijd, krijgen ze de mogelijkheid om het programma Samen Fit te volgen. Vanuit de vestiging Amsterdam/Diemen worden op dit moment twee workshops aangeboden; elkaar online ontmoeten speelt hierbij een belangrijke rol. Aan de eerste sessies van Walking Apart Together en Mindgym hebben al veel collega’s deelgenomen. We vroegen workshopleiders Marlies en Wouter naar het belang én het plezier.

Marlies van Hal, docent bij Tourism Management in Diemen, is fervent wandelaar en buiten(sport)liefhebber. Nu iedereen thuis werkt en studeert, neemt zij studenten en collega’s mee voor een online wandeling. “Al vóór corona nam ik vaak collega’s naar buiten, ik kan niet de hele dag binnen zitten. Ik hou van wandelen. Het geeft me energie en het maakt me productiever. Ik geloof erin dat je heel veel buiten kunt doen: verbinden, ontspannen en verdiepen met collega’s of studenten.”

De WAT
Tijdens de lockdowns zag Marlies studenten wegkwijnen op hun studentenkamers. “Ik voelde heel sterk dat ik iets voor ze moest bedenken. Toen heb ik oorspronkelijk vanuit mijn eigen bedrijf Nature Academy de ‘Walk Apart Together’ (WAT) opgezet, en daarbij is het mogelijk om toch op een coronaproof-manier mensen buiten met elkaar te verbinden.”

Het College van Bestuur werd nieuwsgierig naar het idee van Marlies. Al snel wandelde ze met de bestuursleden, gevolgd door een wandeling met 92 managers tijdens de breed-managementdag begin deze maand. Inmiddels loopt Marlies ook met studenten en heeft ze er al twee WAT’s opzitten met collega’s van vestiging Amsterdam/Diemen in het kader van Samen Fit.

Flow
De WAT is meer dan alleen samen (online) wandelen. “Mensen gaan in hun eigen omgeving aan de wandel en checken in via MS Teams. Elke wandeling staat in teken van een krachtig thema, zoals werkgeluk, ontspanning of focus. Bijvoorbeeld: wat geeft jou flow in je werkweek? Na mijn inleiding plaats ik de deelnemers in ‘break-outs’, in groepjes van drie. Zij wandelen dan met elkaar door, al sparrend over dat thema. En daarbij kun je zelf in beeld komen of je camera naar de omgeving richten zodat je de anderen laat meegenieten. Er zit een stiltedeel in dat uur, dan zijn de camera’s en microfoons uit. Dat kun je als een mindful moment ervaren, waarin je nadenkt over een vraag als: wie is jouw grootste mentor binnen het werk en waarom? Daarna heb je het erover met een collega of student, misschien wel iemand die je nog niet kent.” Hoewel de meeste wandelaars wat twijfelend starten, krijgt Marlies na elke wandeling enthousiaste reacties. Het geeft ze nieuwe energie, meer inzicht in wie ze zijn en het werkt verbindend.

Marlies gelooft erin dat buiten heel veel kan: “Je kunt bijvoorbeeld vergaderen of brainstormen. Ik wil me hard maken dat we dit ná corona blijven doen. En wellicht blijven we deels wel online met elkaar wandelen omdat we over zoveel locaties verspreid zijn. Maar ook offline, écht, dat is natuurlijk helemaal fijn!” zegt ze stralend. “Mijn missie is om iedereen binnen Inholland aan de wandel te krijgen!”

Wouter de Jong

Mentaal fit
De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de kwaliteit van je geest. Juist om de tegenslagen die gepaard gaan met corona met veerkracht tegemoet te treden wil je mentaal fit zijn”, vertelt mindfulnesstrainer Wouter de Jong. Net zoals je je spieren in de sportschool traint, kun je ook je mentale conditie verbeteren en op peil houden. Daar is hij heilig van overtuigd.

Zelf zat Wouter ooit vast in een patroon waarbij hij zijn gevoel voor eigenwaarde liet afhangen van zijn prestaties en erkenning van anderen. Later leerde hij om met dit soort patronen om te gaan en zichzelf te accepteren. Na een carrièreswitch volgde hij het afgelopen decennium meerdere opleidingen tot compassie- en mindfulnesstrainer, onder meer aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Inmiddels is Wouter een veelgevraagd spreker en staan er enkele Mindgym-boeken op zijn naam.

Innerlijke rust
“Je kunt het vermogen trainen om gelukkig te zijn zonder reden”, legt Wouter uit. “Zo weet je je innerlijke rust te behouden als het tegenzit of als je boos of teleurgesteld bent. Mindgym is een methode die je helpt om op saaie, moeilijke en gelukkige momenten in een gezonde mentale conditie te blijven. Met een scherpe geest weet je waar je invloed op hebt en wat je dient te accepteren. Je leert je gedrag te behouden of juist te veranderen, zodat je leven in lijn komt met wat jij werkelijk belangrijk vindt.”

De Mindgym-workshop die Wouter online voor Inholland-medewerkers verzorgt, zit vol met interactieve oefeningen, verhalen en tips. Zo krijg je een schrijfoefening die ervoor zorgt dat je jezelf beter kunt motiveren, een tip om te focussen op wat voor jou het belangrijkst is en een verhaal dat je prikkelt los te laten wat je niet meer nodig hebt. Ook studenten heeft hij al een programma geboden, met een iets andere insteek: “Bij studenten besteed ik extra veel aandacht aan hoe zelfkritiek (de)motiveert. Juist studenten leggen vaak de lat heel hoog voor zichzelf en vervallen daardoor sneller in destructieve patronen.”

Praktische tips
Wat is hem opgevallen na de afgelopen workshop met medewerkers van Inholland? “Heel leuk om te zien dat er een grote bereidheid onder de deelnemers was om mee te doen tijdens de oefeningen. En de reacties waren enthousiast: ik kreeg terug dat ze echt iets konden halen uit de praktische tips die ze tijdens de sessie hadden meegekregen.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.