31
mei
2022
|
12:30
Europe/Amsterdam

Ontwikkelen met een open blik: in gesprek met Derk Riesthuis

‘Ik werk altijd met andere collega’s’

Samenvatting

Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne ‘Ontwikkelen met een open blik’. In een serie interviews vertellen onze collega's wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving? Vandaag is het de beurt aan Derk Riesthuis, collega bij onze stafafdeling Informatievoorziening & Technologie. 

Derk werkt al jarenlang als projectleider. “Ik vind het erg leuk om dingen te veranderen. Elke verandering is anders en daar leer ik keer op keer van”, vertelt Derk. In het verleden heeft Derk gewerkt bij verschillende commerciële en publieke organisaties. Sinds een aantal jaar is hij projectmanager IT bij Inholland.

Persoonlijke ontwikkeling
Bij Inholland werkt Derk aan minder ‘harde’ IT-projecten dan bij zijn vorige werkgevers. “Hier implementeren we vaak standaardproducten”, legt Derk uit. Daardoor ontstond meer ruimte om te focussen op verandermanagement. “Ik denk veel na over hoe je collega’s meekrijgt in een digitale verandering”. Dat is nodig, want verandering roept vaak weerstand op. “Bovendien is Inholland een grote organisatie. Dat maakt het soms extra moeilijk.”

Derk besloot dat hij zich verder wilde ontwikkelen in verandermanagement. “Inholland promoot dat je altijd mag bijleren. Dat is heel fijn”, vertelt hij. Derk volgde opleidingen aan verschillende universiteiten. “Ik heb daardoor ontzettend veel bijgeleerd”. In zijn werk ervaart Derk alle vrijheid om direct te experimenteren met nieuwe kennis. “Ik vind het heel fijn dat ik de ruimte krijg in wat ik doe”.

Trots op Iris
Gaan digitale veranderingen dan altijd moeizaam? Zeker niet! Derk kijkt met een positief gevoel terug op de implementatie van Iris, het intranet van de hogeschool. Hij was projectleider van deze implementatie. “Tijdens de implementatie van Iris hoorde je direct veel positieve geluiden uit de organisatie. De nieuwe omgeving sprak aan en iedereen ervaarde direct de voordelen ervan”, blikt Derk terug. Dit project maakt hem trots. 

Inholland is een grote organisatie, dat maakt verandering soms moeilijk. 

Studenten
Vanuit zijn functie heeft Derk niet direct met studenten te maken. Toch verliest hij ze niet uit het oog. “Ik geef soms een gastcollege bij bedrijfsinformatica”, vertelt hij. “Ik vind dat ontzettend leuk! Dan zie je heel duidelijk waarvoor je het allemaal doet: de studenten!” Derk zit ook in de Hogeschool Medezeggeschapsraad (HMR) van Inholland. Hier zitten ook studenten. “De studenten geven mij nieuwe inzichten in hoe zij tegen verschilllende zaken aankijken bij Inholland”

Werken met diverse teams
Als IT-manager krijgt Derk te maken met allerlei verschillende projecten. “Elk project is anders”, vertelt hij. Sommige projecten raken de hele organisatie, anderen slechts een bepaald onderdeel. “Vanwege die diversiteit, werk ik iedere keer met nieuwe collega’s. Dat maakt het heel leuk!”

Ondanks dat Derk zijn projectteams regelmatig wisselen, ervaart hij wel een samen-gevoel bij de hogeschool. Twee keer per week, staat er een ‘stand-up’ in de agenda’s van Derk en zijn collega’s. 

“Een half uur lang praten we niet over ons werk, maar over andere dingen die we meemaken”, vertelt Derk. “Ondanks dat het heel vrijblijvend is, verschijnt bijna iedereen tijdens die stand-ups. Dat is gezellig én belangrijk. Daardoor houden we contact en kunnen we elkaar makkelijker vinden!”

De tip van Derk voor (nieuwe) collega’s

“Wees nooit bang om te experimenteren bij Inholland. In mijn geval experimenteer ik met verschillende projectmethodes of technieken. Soms lukt dat niet, maar heel vaak pakt het goed uit. Bij inholland staat Leren = durven niet voor niets hoog in het vaandel. Ik ervaar dat heel vaak.”, aldus Derk.

Blijven ontwikkelen met een open blik     
Ook met een open blik naar jezelf en je omgeving blijven kijken? Verken de campagnewebsite Kom werken bij Inholland.

 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Rick
01
June
2022
Hi Derk,

Prima stukje Derk, het volgende gastcollege staat gepland.

Groet,
Rick