26
mei
2022
|
08:04
Europe/Amsterdam

Ontwikkelen met een open blik: in gesprek met Kathelijn Rijkels

'Ik vind gelijkwaardigheid heel belangrijk'

Samenvatting

Werken bij onze hogeschool betekent bijdragen aan de ontwikkeling van onze studenten, hogeschool, het onderwijs en ons praktijkgericht onderzoek. Dat vraagt om een open blik naar jezelf en jouw omgeving. Om dát te onderstrepen zijn we gestart met onze eerste werkgeversmerkcampagne Ontwikkelen met een open blik. In een serie interviews vertellen onze collega's wat dit voor hen betekent. Hoe ontwikkelen zij zich? En met welke blik kijken zij naar hun omgeving?  Vandaag is het de beurt aan Kathelijn Rijkels, collega bij onze stafdeling Onderwijsbeleid & Juridische Zaken.

Kathelijn werkt als senior beleidsadviseur bij de stafdeling Onderwijsbeleid & Juridische Zaken. Deze afdeling houdt zich bezig met verschillende onderwerpen, zoals onderwijsvernieuwing, internationalisering, praktijkgericht onderzoek en studentwelzijn. Volgens Kathelijn is het op haar afdeling extra belangrijk dat je integraal werken leuk vindt. “Je kunt niet naar een thema kijken alsof het opzichzelfstaand is. Een heleboel thema’s raken elkaar”, legt ze uit. “Het is onze uitdaging om alle expertises en onderwerpen met elkaar te verbinden”.  

Het onderwijs als gelijkmaker
Kathelijn is altijd gemotiveerd geweest om in het onderwijs te werken. Ze ziet het onderwijs als de grote gelijkmaker. “Door naar school te gaan, kun je jouw wereld verbreden. Je kunt alles worden wat je wil zijn”, vertelt ze. Kathelijn is zich er wel degelijk van bewust dat het in de praktijk niet altijd zo gaat. “Maar het is wel de reden waarom ik in het onderwijs wil werken”, verklaart ze. “Ik vind gelijkwaardigheid gewoon heel belangrijk”.  

 Ook digitaal verbonden 
Kathelijn startte haar nieuwe baan bij Inholland terwijl de coronapandemie uitbrak. Haar team heeft de afgelopen maanden veel thuisgewerkt. “We wilden alle ruimte geven aan het onderwijs, zodat de lessen door konden gaan”, legt Kathelijn uit. Ze mist het contact op de werkvloer. Toch voelt ze zich sterk verbonden met haar collega’s. “Ik vind het heel knap dat dat is gelukt tijdens twee jaar thuiswerken”.  

Domeinverbindend werken 
Binnen het onderwijsbeleid werkt Kathelijn samen met collega’s vanuit alle domeinen en locaties. Haar team probeert domeinverbindend te werken. “Soms lijkt het alsof we heel verschillend zijn, maar toch lopen we tegen dezelfde dingen aan”, legt ze uit. Kathelijn brengt collega’s samen die elkaar verder kunnen helpen. “Het is leuk als zij een klik blijken te hebben! En de student profiteert daar ook van”.  

Een open blik  
Het viel Kathelijn op dat hogeschool Inholland een inclusieve leer- en werkomgeving erg belangrijk vindt. “Dat heeft me altijd aangesproken. Sterker nog, dat is de reden dat ik bij Inholland wilde werken”.  In haar werk probeert ze deze waarde ook toe te passen. “Je bent geneigd om altijd collega’s aan te haken die je kent. Of je vergelijkt een project met een eerder project”, biecht ze op. “Ik vind het belangrijk om oog te houden voor de unusual suspects of ideeën”.  

De tip van Kathelijn voor (nieuwe) collega’s

Kathelijn hoort collega’s vaak over hun dromen en ambities voor de toekomst. “Ik zou willen zeggen: begin klein! Daarmee verklein je ook alle belemmeringen en obstakels”, zegt Kathelijn. Daarnaast moedigt ze iedereen aan om contact te zoeken met collega’s, bijvoorbeeld als je een inspirerend artikel leest. “Het werkt het beste als je van elkaar leert!”  

Blijven ontwikkelen met een open blik     
Ook met een open blik naar jezelf en je omgeving blijven kijken? Verken de campagnewebsite Kom werken bij Inholland.

 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jacqueline Dekker
26
May
2022
Wat een leuk verhaal Kathelijne. Je schrijft mijns inziens heel treffend waar het in het onderwijs echt om gaat. Je tip neem ik ter harte.