Rotterdam,
16
maart
2021
|
10:53
Europe/Amsterdam

'Onze studenten hebben ons straks meer dan ooit nodig'

GS_DIRECTIE 053

De verkiezingen 2021 gaan geschiedenis schrijven. Anders dan anders kan er nu geen campagne worden gevoerd. Ik vind dat heel jammer voor de kandidaten. Jaren geleden stond ik zelf op de kieslijst voor de Tweede Kamer. Samen met mijn partijgenoten voerde ik wekenlang campagne. Een geweldige tijd, maar wel enorm intensief. Soms kwam ik pas om drie uur ‘s nachts thuis en moest ik de volgende ochtend alweer vroeg op pad. Ik was bekaf. Maar ik had het absoluut niet willen missen.

Crisis na de crisis
De meeste verkiezingsdebatten en partijprogramma’s staan in het teken van corona. Maar wat gaat er gebeuren als het oude weer normaler wordt? Er zijn plannen om ondernemers ook na de crisis te helpen. Terecht. Tot nu toe zaten zij aan het infuus van de overheidsondersteuning. Maar als dat straks wegvalt, krijgen veel bedrijven -zeker de kleine mkb’ers- zware economische klappen te verduren. Dat betekent: minder koopkracht, minder productie, minder im- en export en uiteindelijk een crisis na de crisis. Als samenleving moeten wij met ons allen de schouders eronder zetten om de schade zoveel mogelijk te beperken. We mogen de corona-ellende niet afwentelen op de kwetsbaarste groepen. De pandemie is een natuurramp. Die is alleen met elkaar te bestrijden.

Nazorg voor studenten
Deze natuurramp vraagt ook iets van ons als onderwijsinstelling. Onze studenten zullen onze aandacht straks meer dan ooit nodig hebben. Want ze hebben nogal wat meegemaakt! Geïsoleerd in hun kamer, niet kunnen werken, geen geld verdienen en dan moet je ook nog je huur betalen, studeren via een schermpje, en voel je je misschien bang, eenzaam of ongelukkig. Zij hebben hulp en steun nodig om deze coronacrisis goed door te komen en nadelige gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Niet alleen nu. Ik hoop dat we volgend schooljaar -als de meeste mensen zijn gevaccineerd -weer helemaal open kunnen gaan. Dan kunnen we onze studenten eindelijk weer in ons gebouw ontvangen. En dan begint de nazorg. We moeten ze helpen de klap van de crisis te boven te komen. Het vergt flexibiliteit om ze zo goed mogelijk te kunnen opvangen. Laten we daarom niet te star kijken of iets wel in ons systeem past. De jeugd is ons kapitaal. We hebben ze hard nodig.

Estafette-begeleiding
Als de studenten straks weer op school kunnen komen, is de intensieve begeleiding die wij ze nu bieden voor een deel minder nodig. Zo hebben wij nu mensen in dienst die studenten alleen maar bellen om een tijdstip in te plannen voor een telefonische afspraak met hun studiebegeleider. Dat hoeft straks niet meer. De capaciteit die daardoor vrijkomt, gaan we investeren in een begeleidingstraject voor al onze studenten. Studiebegeleiding moet een doorlopende lijn zijn, van het eerste jaar tot en met het diploma. Nu worden eerstejaars intensief begeleid met het oog op het BSA en laatstejaars bij hun afstudeeropdracht, maar daartussenin is het rustiger. Wij bekijken nu hoe we dat kunnen omzetten in een estafette-begeleiding gedurende de hele opleidingstijd.

Open oor voor medewerkers
Ook de medewerkers en teams ontvangen we straks weer met liefde op onze locatie. Met aandacht en een open oor voor alles waar ze tegenaan lopen. We zullen proberen ze te ondersteunen waar ze dat nodig hebben. Maar ik leg de verantwoordelijkheid wel bij hen: zij moeten zelf bij mij aankloppen om te vertellen wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen. Zo doe ik het altijd. Ook nu.

Stem!
Natuurlijk volg ook ik momenteel de verkiezingsstrijd; die mag ik niet missen. Soms vind ik het leuk, soms minder, soms verbaas ik me en soms word ik kwaad. Maar ik geniet er enorm van. Ook omdat ik in Iran wel anders gewend was. Wat wij hier in Nederland hebben, is echt drie keer goud waard. Ik zou studenten dan ook op het hart willen drukken: maak gebruik van je recht om te kiezen. Stem!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.