Amersfoort,
24
november
2023
|
12:59
Europe/Amsterdam

Ook lof voor Inholland met Gouden API Award voor Open Onderwijs-API van SURF

awardgold_1

Het Kennisplatform API’s heeft donderdag een Gouden API Award uitgereikt aan de Open Onderwijs-API  (OOAPI) van de Samenwerkende Universitaire Reken Faciliteiten (SURF). Ook collega’s van de stafdienst IVT van Hogeschool Inholland hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de OOAPI, dat nu de standaard is geworden voor de gegevensuitwisseling tussen studentadministratiesystemen en leeromgevingen.

Aan genoemde standaardisering is de afgelopen jaren hard gewerkt, vanuit Inholland voornamelijk door collega’s Arthur van Alten en Ramiro Diniz. Naast de genoemde gegevensuitwisseling wordt de OOAPI ook ingezet bij het aanleveren van gegevens over Inholland-opleidingen richting de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in de nieuwe Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO), opvolger van het CROHO-register.

Met behulp van API’s (Application Programming Interfaces) kan je digitale gegevens makkelijker herbruikbaar maken voor programmeurs. Zo wordt het eenvoudiger om bijvoorbeeld apps en andere programma’s te maken waarin je één of meerdere databronnen hergebruikt.

Voor de verkiezing van de Gouden API Award in 2023 waren in totaal negen API’s genomineerd. Uit de negen nominaties riep de jury de Open Onderwijs-API van SURF uit tot winnaar. “De SURF Open Onderwijs-API, met zijn voortreffelijke OpenAPI-specificatie, biedt naadloze connectiviteit in het onderwijs. De API is eenvoudig te gebruiken, mede dankzij de voortreffelijke documentatie!”, aldus de jury.

Eervolle vermeldingen gingen naar de EDR-API van het KNMI en de Termennetwerk API van het Netwerk Digitaal Erfgoed. De uitreiking van de Award vond plaats tijdens de IBDS Stelseldag in Amersfoort. De Gouden API Award is een initiatief van het Kennisplatform API’s; onderdeel van programma Data bij de Bron.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Yvonne
27
November
2023
Geweldig!! Gefeliciteerd!
Andre Kreft
24
November
2023
Super goed en welverdiend! Mooie stappen ook in de doorontwikkeling als koploper samen met andere instellingen!